Sairastuminen keliakiaan antoi Hanna Asikaiselle suunnan. Nyt hän pyörittää alati kasvavaa leipomoyritystä Eurajoella. Paras motivaattori on positiivinen palaute perheiltä.
– Sairastuin itse keliakiaan noin 12 vuotta sitten. Kaupoissa ei juuri ollut mitään gluteenittomia tuotteita, joten aloin itse leipomaan. Se onnistui sen verran hyvin, että ajattelin, josko joku muukin haluaisi maistaa tuotteitani, Hanna Asikainen Hannan Gluteenittomista Herkuista kertoo.
Kun Asikainen ensimmäistä kertaa meni Rauman silakkamarkkinoilla myymään leivonnaisiaan, ja jo puoliltapäivin pöytä oli tyhjä, homma oli selvä: tuotteille oli kysyntää. Hän innostui kiertämään Lounais-Suomen alueen markkinoita ja tuotteista selvästi pidettiin. Hän päätti, että oma leipomo on saatava.
Haave alkoi toteutua vuonna 2012, kun Porin kauppahallissa tehtiin remonttia.
– Otin yhteyttä kysyäkseni, vieläkö mahtuisi mukaan. Vanhaan talonmiehen asuntoon remontoitiin gluteenittomat leipomotilat. Jo 2013 tuli eteen, ettei kauppahallin pienissä tiloissa ollut laajennusmahdollisuuksia. Kaupoilta ja jälleenmyyjiltä tuli kyselyjä, mutta tuotantoa ei pystynyt kasvattamaan. Päädyimme rakentamaan kotitalon pihaan leipomorakennuksen Eurajoelle. Se valmistui 2014 ja samalla alkoi myös jälleenmyynti kauppoihin, Asikainen kertoo.
Myynti kasvoi ja laajennustarve tuli jälleen eteen. Elokuussa 2017 alettiin rakentaa uusia tuotantotiloja. Vuoden 2018 alusta leipomo on toiminut uusissa tiloissa, joissa on myös pieni kahvila.
– Usko omaan tuotteeseen ajaa eteenpäin. Ei sitä tarvinnut miettiä kahta kertaa uskaltaako ottaa lainaa ja investoida. Se oli itsestään selvää, että totta kai, Asikainen sanoo.
Vispipuuroa oikeista puolukoista – laadukkaat raaka-aineet mahdollisimman läheltä
Hannan Gluteenittomat Herkut toimittaa kauppoihin noin 20 tuotetta. Päämarkkina-alueena ovat tällä hetkellä Satakunnan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Uudenmaan ja Keski-Suomen osuuskaupat.
– Teemme aktiivisesti itse töitä ja neuvotellaan kauppojen kanssa, Asikainen kertoo.
Vastoinkäymisiäkin on Hanna Asikaisen taipaleelle sattunut. Lapsen sairastuminen reumaan ja perheen kotitalon menettäminen tulipalossa ovat olleet takaiskuja, joista on kuitenkin selvitty.
Suosituimpia tuotteita ovat Piimälimppu, Vispipuuro sekä alkuvuodesta 2019 kauppoihin tullut Eväsleipä. Eväsleipä ja Vispipuuro myynnissä S-ryhmän kaupoissa ympäri Suomen. Leipä syntyi asiakkaan toiveesta. Tuote on ensimmäinen laatuaan kauppojen kasvavissa eväs- ja välipalahyllyissä.
– Kehiteltiin erilaisia ja tämä tuote, kinkku-juusto-saaristolaisleipä valittiin. Raaka-aineet tulevat läheltä. Kinkku tulee Kivikylästä, josta tulevat myös muut käyttämämme lihatuotteet.
Asikainen pyrkii hankkimaan laadukkaat raaka-aineet mahdollisimman läheltä. Riisi- ja maissijauhoa ei paikallisesti saa, mutta esimerkiksi tattarijauho on kotimaista. Leipomon tuotteissa ei käytetä säilöntäaineita tai muita paranteita. Esimerkiksi vispipuuro tehdään aidoista puolukoista, eikä se sisällä lisäaineita. Suuri osa yrityksen tuotteista onkin ”mummon reseptejä”, joista Asikainen on itse lähtenyt kehittelemään gluteenittomia versioita.
– Niin kauan tehdään aina, että saadaan maukas, kaikille maistuva hyvä tuote. Jos näyttää hyvältä, mutta maku ja rakenne eivät ole kohdallaan, sitä ei laiteta markkinoille.
Positiivista palautetta tulee paljon ja erityisesti perheenäideiltä.
– Varsinkin lasten on vaikea käsittää, kun he sairastuvat keliakiaan, että heidän täytyykin yhtäkkiä alkaa syödä gluteenitonta, jotain erilaista kuin muiden. Se, että saa kiitosta ympäri Suomen, miten lapsi vihdoin saanut sellaista leipää, josta tykkää, se on se mikä motivoi ja miksi tätä jaksaa tehdä. Vaikkei sairaus sinällään ole mukava, mutta minulle se antoi suunnan työelämässä.
Usko omaan tekemiseen ajaa eteenpäin
Muun muassa kokiksi ja merkonomiksi kouluttautunut Hanna Asikainen työskenteli aiemmin kaupanalalla. Ennen leipomon perustamista hän oli muutamia vuosia kotiäitinä. Asikaista on ajanut eteenpäin sinnikkyys ja usko omaan tekemiseen.
– Isäni on yrittäjä ja veli on yrittäjä, perheessämme on aina ollut yrittäjyyttä. Yrittäjäksi ryhtyminen oli luonnollinen valinta.
Hannan Gluteenittomat Herkut työllistää tällä hetkellä neljä ihmistä. Asikaisen ja hänen miehensä lisäksi töissä on kaksi ulkopuolista työntekijää.
Yrityksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Asikainen kertoo, että vauvanaskelin edetään, jotta homma pysyy hallussa.
– Tavoitteena on luoda jotain omaa ja jättää jotain jälkeensä lapsille. Haluan, että tuotteilla saataisiin hyvää mieltä ihmisille, ja että tuotteet maistuisivat kaikille. En olisi viisi vuotta sitten voinut uskoa, että tässä ollaan. Pieni haave toteutui jo kauppahallin leipomon myötä. Tässä eletään unelmaa. Paljon töitä pitää tehdä, mutta en vaihtaisi tätä pois.
Satakunnan ELY-keskus on tukenut yrityksen uusien tuotantotilojen rakentamista EU:n maaseuturahastosta. Investointitukihakemuksessa Asikaista auttoi ProAgrian yritysasiantuntija. Näin hän itse saattoi keskittyä paremmin työntekoon.