Yhdistyksille

HUOM YHDISTYSTOIMIJA YMS.! LUE TÄMÄ ENSIN (kirjoitettu 13.3.2024). Uuden rahoituskauden tukimuodot aukeavat parhaillaan portaittain. Näille sivuille koottu uusista tukimuodoista perustiedot. Mikäli Ruokavirastoon johtava linkki tekstien lopussa ei toimi, on se merkki siitä, ettei tukea vielä voi hakea. TIEDOT päivittyvät kun niitä lisää saadaan. MAKSATUKSEN haku ei ole vielä mahdollista.

Yhdistystoimija, voimme tukea EU:n maaseuturahastosta yleishyödyllisiä yhdistyksiä esimerkiksi investoinneissa sekä toiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Erityisesti haluamme kannustaa alueemme asukkaita yhteisölliseen toimintaan. Uudella rahoituskaudella 2023-2027 rahoitetaan entistä enemmän ilmasto- ja ympäristöasioihin liittyviä hankkeita sekä painotetaan osaamista ja digitalisaatiota edistäviä hankkeita. Hankkeiden tulee olla mahdollisimman kestäviä ja tukea kestävän kehityksen periaatteita.

Leader-hankkeella toteutetaan monenlaisia ideoita, jotka parantavat maaseudun palveluja ja viihtyisyyttä. Leader-hankkeet lähtevät tarpeesta ja niiden tuloksena syntyy aina jotakin uutta.  Hankkeiden on oltava yleishyödyllisiä eli tuki ei saa kohdistua harvoille, ennalta määrätyille edunsaajille eikä hankkeen pääasiallinen tarkoitus saa olla taloudellinen toiminta tai voiton tavoittelu.

Hakijana voivat olla rekisteröityneet yhdistykset, oppilaitokset, säätiöt ja kunnat sekä muut julkisoikeudelliset yhteisöt. Myös yksityisoikeudellinen yhteisö voi olla hakijana, mikäli sen tarkoitus on muu kuin taloudellinen toiminta ja voiton tavoittelu.

Tuen haku on jatkuva. Ole yhteydessä Leader-ryhmään jo varhaisessa vaiheessa, kun alat suunnitella ideastasi hanketta. Autamme idean kehittelyssä ja tukihaun joka vaiheessa. 

Kaksi poikaa ulkoliikuntapuistolaitteella

Apua hankkeen suunnitteluun ja hakemiseen saat vilkaisemalla Hanketoteuttajan käsikirjaa ja olemalla meihin yhteydessä. Linkki Hanketoteuttajan käsikirjaan Ruokaviraston sivuille alla. Käsikirja on laadittu ohjelmakaudelle 2014-2022, mutta avuksi se on suunnittelussa edelleen.

Tutustu esimerkkeihin!

Sankariyhdistykset -lehti kertoo maaseudun yhdistyksistä, jotka Leader-tukea hyödyntämällä kehittivät kotiseutunsa viihtyisyyttä ja palveluita. Tarinansa kertovat mm. kyläyhdistys, urheiluseura, nuorisoteatteri, marttayhdistys, sirkus, elävien kuvien yhdistys ja meripelastusseura. Lehti julkaistu 2017.

Hankehakijalle

Ohjeita hankkeen suunnitteluun ja hakemiseen

hanketoteuttajalle

Vastauksia siihen, miten tulkita tukipäätöstä ja hakea maksatusta
maaseutuohjelma-kyltti heinäpaalissa

Hyvän hankkeen tunnuspiirteet

  • Selkeä, konkreettinen ja realistinen tavoite
  • Huolellinen valmistelu ja hyvä suunnittelu
  • Toimiva ja tavoitteisiin nähden riittävä yhteistyö
  • Aktiivinen ja säännöllinen viestintä hankkeen aikana ja sen jälkeen
  • Oikein mitoitettu kustannusarvio, josta on helppo pitää kiinni ilman ylityksiä
  • Tuloksellisuus, vaikuttavuus ja hyödyllisyys ovat mitattavissa
  • Aktiviinen ja asiantunteva toteuttajajoukko
  • Toteuttaa asioita, joilla on pitkäaikaisia ja kestäviä vaikutuksia myös hankkeen päättymisen jälkeen

Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista

Mies studiossa koneiden takana
Ajankohtaiset
Pohjois-Satakunnan Alue-TV valittiin Euroopan hankekilpailun finaaliin

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:n toteuttama Pohjois-Satakunnan Alue-TV-hanke on valittu ainoana suomalaisena edustajana kansainvälisen laajakaistahankekilpailun finaaliin. Euroopan komission järjestämän kilpailun tarkoituksena on edistää valokuidun käyttöä ja sen monipuolista hyödyntämistä innovatiivisissa digitaalisissa ratkaisuissa. – Hankkeen

Lue lisää
Lapset pelaa pesäpalloa
Hanketarinat
Tapahtumaosaamisella virtaa seutukaupunkiin

Kankaanpäässä järjestetty valtakunnallinen Tenavaleiri toi kesällä 2023 tuhansia vieraita Pohjois-Satakuntaan (artikkelin kuva tapahtumasta, kuvaaja Martti Tikka). Tapahtuma oli piristysruiske erityisesti alueen majoitus- ja ruokailupalvelujen tarjoajille ja mikä parasta, tapahtuma toi

Lue lisää
Sankariyhdistykset
Virkisty Niinisalossa!

Niinisalon kyläyhdistys toimii ehkä alueemme kuuluisimmassa kylässä Kankaanpäässä. Ainakin nimensä perusteella, sillä jos kysyt maailmalla liikkuessasi ihmisiltä, mitä he tietävät Pohjois-Satakunnasta niin yleisin vastaus on Niinisalon varuskunnan. Kuuluisassa kylässä ollaan

Lue lisää