Marjasuon kylässä Karviassa oli yhteisten kokoontumis- ja harrastetilojen puutetta. Yhdelle yhdistykselle uusien tilojen hankinta olisi ollut liian iso ponnistus (ja rahoittajankin näkökulmasta huono idea), joten 2015 aloitettiin Marjasuon kylätalon ja harrastetilojen rakentaminen kylässä toimivien kolmen yhdistysten yhteistyönä. Yhdistykset olivat Marjasuon Metsästysseura ry, Marjasuon Pienviljelijäyhdistys ry ja Karvian Perinnejuoma ry. Tiloja vuokrataan myös muille käyttäjille.
Harrastetilaa ja kokoontumistilaa
Ihan nollasta ei lähdetty, sillä hankitulla tontilla oli jo olemassa yksi rakennus. Tästä rakennuksesta pystyttiin tekemään harrastetila, jossa on kaikille kolmelle yhdistykselle varastotilat sekä yhteistä tilaa saunan ja pienen kokoontumistilan mallissa. Rakennus oli kuitenkin melko alkeellinen, joten jo sen muokkaaminen oli ison talkootyönnäyte. Harrastetilan kanssa ensimmäisenä valmistui kota pihapiiriin.
Lisäksi lahjoituksen saatiin hirsirakennus, josta lähdettiin tekemään varsinaista kylätaloa. Hirsikehikko oli nykyiseltä tontilta noin kilometrin päässä, josta se siirrettiin kokonaisena kylätalon tontille. Vanhin löydettävä vuosiluku hirsissä on 1864.
”Töitä on tehty ja tehdään tietenkin täällä edelleen paljon. Mutta samalla kylätalon rakennusprojekti on tuonut yhdistysten jäseniä yhä paremmin yhteen sekä myös muut kyläläiset mukaan puhaltamaan yhteen hiileen yhteisen päämäärämme eteen. Talkoot ovat pelanneet tehtävistä erinomaiseen muonitukseen. Aina on talkoolaisille ollut lämmin ateria tarjolla. ” toteaa hakijana toimineen Marjasuon Metsästysseuran puheenjohtajana Arto Laaksonen.
”Onneksemme kylässä on myös monen alan osaajia, joiden ammattitaito tuli tarpeeseen matkan varrella. Myös lainaa tietenkin näin isoon projektiin oli otettava kunnan väliaikaisrahoituksen lisäksi. Ja osa tarvikkeista saatiin lahjoituksina, mikä auttoi talouden seurannassa. Valmista saatiin syksyllä 2019”. Leader tuen osuus oli mittavalle hankkeelle n. 50 000 euroa.
Eiköhän vielä veistetä sauna?
Virtaa kylässä ja talkoolaisissa kyllä on, sillä harrastilan, kodan ja kylätalon valmistumisen jälkeen ei taukoa juuri pidetty vaan alettiin haaveilla tontille vielä isommasta saunasta. Kesäkuussa 2020 korona aikaan alkoi tämä projekti. Korona toi hidasteensa projektin loppuvaiheelle ja välistä piti myös tehdä varainhankintaa lisää materiaalikustannusten noustua. ”Korona aikaa sai kuitenkin pitää pieniä kokoontumia. Sellaisia meidän talkoot sitten olikin. Näki edes joitain tuttuja.”
Sauna haluttiin tehdä käsin veistäen. Hankkeen ulkopuolisena tärkeänä osana olikin hirsiveistokurssin järjestäminen. Halukkaita oppijoita tuli kauempaakin talkoisiin. Hirret veistettiin eri paikassa, jotta kylätalo pystyttiin rakennusajan pitämään vuokraustoiminnassa ilman häiriöitä. Sauna tuotiin sitten hirsi kerrallaan paikanpäälle ja koottiin kuin legopalikoita (kuten eräs pieni talkoita seurannut mies totesi).
Mitä opimme ja mihin seuraavaksi?
Marjasuon tarina on hyvä esimerkki talkoohengestä pienessä kylässä ja erityisesti siitä, että kun paikat on kunnossa, riittää toimintaan energiaa. Harrastetila on jo ollut kovassa käytössä. Tiloissa on järjestetty saunailtoja, kyläiltoja, juhlia, pyöräilytapahtumia, sahdintekokursseja, kokouksia ja mm. kahvipussiaskartelukursseja. Paikka on Taiteiden reitin välittömässä läheisyydessä, joten se on hyödynnettävissä esimerkiksi ryhmämatkailijoille. Myös sijainti omassa rauhassaan antaa erinomaiset puitteet monien tilaisuuksien järjestämiselle. Ja kyllä siellä jo ideaa uudellekin hankkeelle on viriämässä! Vierailimme kevään hankeretkellä Marjasuon vieraana.