Kankaanpään Nuorkauppakamarin Noora Pajunen ja Karoliina Sällilä haastattelevat julkisuudesta tuttuja henkilöitä sekä paikallisesti tunnettuja vaikuttajia uudessa Kylillä Puhutaan -podcastissa. Leader Pohjois-Satakunta myönsi positiivista paikalliskeskustelua ja alueen tunnettuutta lisäävän podcastin tuotantoon EU:n maaseuturahoituksen tuen.
Mikä yhdistää moottoriurheilija ja F1-asiantuntija Toni Vilanderia, ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuskaa, artisti Frans Harjua ja pesäpalloilija Emilia Itävaloa? Kaikki nämä tunnetut henkilöt ovat kotoisin Pohjois-Satakunnasta ja avaavat elämäntarinaansa ja urapolkuaan Kylillä puhutaan -podcastissa.
Podcastin ensimmäiset jaksot julkaistiin perjantaina 6. syyskuuta 2024 Spotifyssa ja YouTubessa. Jaksojen vieraina ovat näyttelijä Eelis Kakkonen ja tuottaja-ohjaaja Marko Antila.
Kylillä puhutaan -podcast syntyi mielenkiinnosta äänituotantoa kohtaan.
– Se oli jokin päähänpisto! Noora Pajunen naurahtaa.
– Minulla oli jo pidempään halu juontaa podcastia. Kun suunnittelimme Nuorkauppakamarin tulevia hankkeita, saimme tämän idean.
Paikallisyhteisö kannustaa ja kannattelee
Juontajat kertovat, että useista keskusteluista nousi yhteisöllisyyden ja paikallisyhteisön tuen merkitys.
– Pienen kunnan tai kaupungin asukkaat kannustavat, kun paikkakunnan kasvatti menestyy. Se on ollut monelle kantava voima, Pajunen summaa.
Hankerahoituksen myöntäneen Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto kertoo, että podcast tukee rahoittajan strategiaa, jossa peräänkuulutetaan tarinoita ja positiivista puhetta kotiseudusta.
– Hanke eroaa piristävästi muista tavallisesti rahoittamistamme maaseudun kehittämishankkeista. Tämä on tuore ja nykyaikaa!
Podcastin tuotanto on oppimiskokemus
Nuorkauppakamari on oppimisjärjestö, jonka jäsenet lisäävät osaamistaan ja harjoittelevat työelämätaitoja erilaisten projektien kautta. Pajunen ja Sällilä ovat saaneet podcast-projektin aikana oppeja keskusteluohjelmien konkarilta, suosittua Aki Linnanahde Talk Showta juontavalta Aki Linnanahteelta. Linnanahde on myös tuotantoyhtiö Tarinatallin toinen perustaja.
Kylillä puhutaan -podcastin jaksot nauhoitetaan Tarinatallin studiossa Helsingissä sekä Kankaanpään seutuverkkojen studiossa. Leader-tuki on mahdollistanut ammattimaisen tuotannon ja yhteistyön Tarinatallin kanssa.
– On ollut korvaamatonta, että podcast-alan ammattilaiset ovat auttaneet tuotannossa. Olemme saaneet apua jaksojen teemoihin, julkaisujärjestykseen, jaksojen leikkaamiseen ja lyhytvideoiden tuotantoon, Noora Pajunen sanoo.
Pajunen ja Sällilä kertovat oppineensa podcastin tuotannosta valtavasti.
– Aluksi oli vaikea viedä keskustelua. Nyt pystymme itse ohjaamaan keskustelua emmekä ole enää arkoja tarttumaan herkkiin aiheisiin, Pajunen sanoo.
Kankaanpään Nuorkauppakamarin Podcast-hankkeen kokonaisrahoitus on 16 500 euroa, josta Leader Pohjois-Satakunnan myöntämän EU:n maaseuturahoituksen osuus on 80 prosenttia.
Teksti: Jasmin Rikkonen,
Satakunnan ELY-keskus, maaseutuviestinnän koordinaattori