Älykästä on tuoda paikallinen osaaminen esiin ja jakaa sitä myös muille

Jämijärven kunnassa pohditaan parhaillaan tulisiko 17 -paikkaisen valtuuston kokoa pienentää seuraavalle nelivuotiskaudelle. Yksi pääsyy on, että väkeä ei riitä kaikkeen. Motivoituneille ja aktiivisille ihmisille on tarvetta.

Tämä ilmiö on ikääntyville ja pieneneville maaseutukunnille yhteistä ja nähtävissä koko maassa. Eikä tietenkään koske pelkkää kuntaorganisaatiota vaan myös nytkin sote -uudistuksessa jälleen yhä enemmän painoarvoa palveluiden turvaamiseksi annettua kolmatta ja neljättä sektoria, meidän paikallisyhteisöjä ja jopa yksittäisiä asukkaita. Maaseudun asukkaan rooli oman alueensa hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden eteen on jo valtavan suuri. Miten varmistamme, että tämä rooli ei käy kenenkään harteilla liian suureksi ja osallistuminen oman kotiseudun kehittämiseen kiinnostaa? Ihan jokaista. Pienilläkin teoilla on merkitystä!

Nainen kuihtuneiden auringon kukkien keskellä surupuvussa.

Yhtenä toimenpiteenä järjestetään näyttelyitä paikallisten osaamisesta tai vaikka keräilyharrastuksesta yms. Janina Salosen ompelemia historiallisia pukuja oli näytillä kirjastolla kesällä 2024. Puvut ommeltu pitkälti kierrätysmateriaaleista ja ompelemisen lisäksi prosessiin kuuluu niiden kuvaaminen tekijän yllä Jämijärven maisemissa.

Tästä viimeisestä lauseesta Jämijärvi-Seuran ”Living Country Heritage” -hanke sai alkunsa. Pop up osallistuminen sekä pienet panostukset ja tempaukset auttavat pitämään kylän elämää aktiivisena ja kiinnostavana.  Kotiseutuyhdistykselle sydäntä lähellä on oma paikallisuus, kulttuuri, perinteet ja sen erityispiirteet. Hankkeessa kokeillaan kuinka niistä voidaan ammentaa omaleimaisuutta, joka omana panoksenaan auttaisi kotiseudun kehittämistä ja lisäisi mm. houkuttelevuutta.

Leipäjuustontekijöitä.

Leipäjuuston tai toiselta nimeltään kotijuuston valmistus on ollut taito, mitä jokaisessa pienviljelijäntalossa on aiemmin ollut. Juusto on alkuperältään Kainuulaista perinneherkkua, mutta hyvin yleistä myös satakuntalaisessa pitopöydässä. Kurssilla paikallisen opastajien avulla tehtiin juustoa aidosta tilatankkimaidosta valmistaen, mutta nykyteknologian tarjoamia niksejä käyttäen. Perinteet saadaan tuotua täten tähän päivään.  Ja kyllä tuli hyvää! Sekä ennen kaikkea uusia juustomestareita jälleen lisää!

Tähän on käytössä Euroopan Unionin Maaseuturahaston rahoituskaudella 2023-2027 luoma uusi työkalu ”Älykkäät kylät” -yhteistyöhanke. Tässä vähintään kaksi toimijaa etsivät yhdessä ratkaisua johonkin haasteeseen. Toimijat voivat olla esimerkiksi kyliä tai kuntia tai vaikkapa kylä ja kehittäjäorganisaatio yhdessä. Älykkäät kylät -hankkeella edistetään uudistumista, uusia ratkaisuja, rohkeita kokeiluja, uusia kumppanuuksia ja verkostoitumista niin aluetasolla kuin valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.

Jämjijärvi-Seuran kumppani on kunta ja hankkeen kestävän kehityksen painopisteenä on sosiaalinen ulottuvuus ja haaste, mitä kokeiluilla tarkastellaan, on paikallisten osallisuus yhteiseen tekemiseen ja perinteiden säilyvyys elinvoimaisena. Hankkeessa houkutellaan paikallisia ihmisiä esiin taitoineen niin, että he pääsevät oppimaan uutta, mutta jakamaan myös omaa osaamistaan ja paikallistuntemustaan uusilla keinoilla. Tuodaan mahdollisuuksia osallistua kevyesti johonkin tempaukseen, ei sitoutua heti vuosiksi johonkin yhdistyksen hallintoon (vaikka sitäkin tarvitaan). Tarkastellaan, voiko yksi yhdistys toimia ikään kuin moottorina ja innostajana. Mitä se vaatii, jaksetaanko sitä tehdä vapaaehtoisesti. Paikkakuntaa tuodaan samalla esille positiivisessa valossa. Hankkeessa myös verkostoidutaan ympäryskuntien toimijoiden kanssa ja tehdään myös yhteistyötä kansainvälisesti Ruotsin ja Ranskan toimijoiden kanssa.

Tarkastelu- ja kokeilukulmia aiheeseen voisi olla useitakin, mutta hanketta tehdään täysin talkootyönä ja toimenpiteiksi on yritetty löytää mahdollisimman konkreettisia ja hyvin näkyvyyttä tuovia. Hanke on pitkä ja toimenpiteitä ripotellaan vuosikellon mukaisesti. Joku voi ajatella, että mitä näillä nyt saadaan aikaan, mutta kuten punaisena lankana meillä oli ”pienillä teoilla on merkitystä”. Jo yhden tai kahdenkin uuden innostujan mukaan saaminen johonkin yhteiseen projektiin on äärettömän tärkeää tekemisen säilymiseksi. Innostunut innostaa myös muita tai ainakin hänen lähipiiri ”joutuu” usein mukaan!

Kuvakollaasi Miia

Pikkukummipostaukset pyörivät somessa. Kyläkummitoiminnan jalkauttaminen tuntui liian sitovalta projektilta, mutta pikkukummius toimii. Mitä pikkukummi tekee? Pikkukummi ottaa Jämijärvi-Seuran Instagramin haltuun noin 3-4 päiväksi ja postaa tältä ajalta positiivisella otteella kotikuntamme arkea Instagram tarinoihin sekä tekee lopuksi yhden postauksen päivistään tilille. Pikkukummi voi olla vakituinen asukas, entinen jämijärveläinen, vapaa-ajan asukas tai vain fani, joka viettää aikaansa Jämijärvellä. Postauksia varten ei tarvitse järjestää mitään erikoisen ihmeellistä (saa tietenkin niinkin tehdä) vaan tärkeintä on kuvata meidän tavallista arkea. Näyttää, kuinka ilahduttavaa on puuhata muiden kanssa yhteiseksi iloksi vaikka mitä, esitellä luonnonihmeitä, osallistua kylän tapahtumiin, leipoa perinnereseptejä tai tehdä uusia kokeiluja. Vaikka vain olla niin sateisen kuin aurinkoisen taivaan alla.

Hankkeessa on jo nyt toteutettu perinneruokakursseja ja perinteistä ammentavia pientapahtumia, järjestetty kesänäyttely paikallisesta ompeluosaamisesta, tehty kotimaan opintoretki Juupajoki-Ruovesi-Virrat akselille, päivitetty opastusmateriaalia ja pidetty paikallisopastuksia, aloitettu pikkukummitoimintaa, kehitetty Avoimet Pihat tapahtuman tarjontaa yhä uniikimmaksi ja tuotettu artikkeleita. Tulossa on ITE-taidetta, lisää toiveista nousevia kursseja, videoita/artikkeleita alueen helmistä ja asukkaiden tarinoista. Hankkeen onnistuminen on täysin riippuvainen siitä, saadaanko ihmisiä mukaan. Ota Jämijärvi-Seuran Facebook ja Instagram seurantaan niin pysyt kuulolla, mitä tuleman pitää!

Artikkelin kuva vapaaehtoisista, jotka menossa tuulettamaan kansallispukuja ikäihmisten palvelukotiin kesäkuun pientapahtuman puitteissa.