5 Star Nature -yhteistyötä matkailun kehittämisessä kansainvälisesti

Leader Pohjois-Satakunnan tukema ja Karvian matkailuyhdistys ry:n hallinnoima neljän eri maan ja kuuden alueen yhdessä toteuttama kansainvälinen Leader-hanke on saanut huomattavan kansainvälisen tunnustuksen Euroopan laajuisessa hankekilpailussa. Hanke sijoittui hankekilpailussa ensimmäiselle sijalle! Kilpailun järjesti Ranskan maatalousministeriö sekä ELARD- järjestö, joka on 2600 maaseudun Leader-kehittämisyhdistyksen kattojärjestö Euroopassa. Kilpailussa palkittiin kaikkiaan neljä hanketta 1-3- sijoituksilla sekä ennakkoon yleisön suosikiksi äänestetty hanke. Finalistivaiheen hankkeita oli 33 kpl ja hankkeiden toteuttamisaika 2014- 2022 ohjelmakauden aikana.

Ihmiset noutamassa lavalta palkintoa.

Palkinnon kävi vastaanottamassa Leader Pohjois-Satakunnan kansainvälisten asioiden päällikkö Krista Antila hankkeen LEAD-ryhmän hallinnoijan ominaisuudessa Poitiersissa Ranskassa 02.10.2024.

Hanke tukenut alueen matkailun kehittämistä ja toiminut inspiraationa

Kansainvälisissä hankkeissa yhdessä partnerimaiden kanssa tehdään sekä yhteisiä toimenpiteitä sekä omia kotimaisia toimenpiteitä yhteisestä teemasta. Palkitun 5starnature-hankkeen vetäjänä toiminut Karvian matkailuyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaija Kangas tiivisti 5starnature- hankkeen tuoneen esille, kuinka tärkeää on paikallisen matkailutarjonnan aitous ja oman kulttuurin esiintuominen. ”Kunnioitusta herättävää on ollut hankekumppaneidemme runsas kiinnostus aluettamme ja kulttuuriamme kohtaan. Kumppanimaiden vierailut antoivat vastaavasti tärkeitä virikkeitä siitä, mitä me voisimme kehittää. Hanketta koordinoivan Krista Antilan kumppanuusmaiden verkostojen tuntemus oli avainasiassa hankkeen onnistumisessa.”, Kaija Kangas toteaa.

Ihmisiä ryhmäkuvassa.

Leader -ryhmien hankevastaavia yhteiskuvassa aloitustapaamisessa 2017.

Hankkeessa mukana ollut Geopark Lauhanvuori-Hämeenkankaan toiminnanjohtaja Terttu Hermansson toteaa, että hankkeella ja kansainvälisillä tapaamisilla on ollut iso merkitys alueen toimijoiden osallistamisessa sekä sitouttamisessa kansainvälisen matkailun ja yhteistyön kehittämiseen. Hanke on osaltaan lisännyt alueen toimijoiden keskinäistä yhteistyötä alueella. Lisäksi se on tuonut Geoparkille hyödyllisiä kontakteja ja oppimista. Hanke sai myös jatkoa, kun 5starnatureII-hankkeen toteutti Kihniön matkailuyhdistys ry saman kansainvälisen partnerikokoonpanon kanssa kotimaisella teemalla ”Hyvinvointia suosta ja saunasta”. Jatkohankkeessa tuotettiin esimerkiksi matkailumarkkinointivideoita ja tehtiin pyörämatkailupaketteja tukemaan Geoparkin tarjontaa. Esimerkki nähtävillä Youtubessa.

Kansainväliset kumppanit kehittäneet tapahtumia alueelleen

5starnature-hankkeen partneritahot Leader Pohjois-Satakunnan kanssa olivat Espanjan Extremadura Divan alue, Pohjois-Italian kaksi toimintaryhmäaluetta Biellan ja Torinon alueelta sekä Viron Järvamaa ja Western Harju-alue. Jokainen alue määritteli hankkeessa viisi oman alueensa timanttivahvuutta, joita testattiin ja kehitettiin matkailullisesti. Virossa perustettiin vastinhankkeissa monien toimien muassa kaksi uutta festivaalitapahtumaa kopioiden Espanjan tapahtuma ”Otono magico”. Virolaisten lanseeramat tapahtumat”Porikuu” ja Kurjailma-festivaalit jatkuvat tapahtumina edelleen. Italiassa ja Espanjassa kehitettiin mm. pyöräilytapahtumia ja tehtiin runsaasti matkailumarkkinointia ja yrittäjäkoulutuksia. Espanjan partnerin paikalliselle tapahtumalle saatiin hankkeen tuloksena kansainvälisen tapahtuman virallinen status.

Pyöräilijöitä.

Luonto- ja maaseutumatkailu painopisteenä Leader Pohjois-Satakunnan strategiassa 2023-2027

Luonto- ja maaseutumatkailu on nopeasti kasvava, mutta edelleen innovatiivinen osa maailmanlaajuisia matkailumarkkinoita ja koskee miljoonia matkailijoita vuosittain. ”Tämäntyyppisen matkailun kehittäminen on erittäin tärkeä mahdollisuus maaseutualueille ja niiden sidosryhmille. Meillä on kuitenkin paljon tehtävää tällä alalla ja erityisesti luonto- ja kulttuuriarvojen yhdistämisessä sekä monipuolisten matkailumahdollisuuksien kehittämisessä eri matkailijasegmenteille.” kansainvälisten asioiden päällikkömme Krista Antila toteaa.

Luontomatkailu on tärkeä mahdollisuus monipuolistaa paikallista maaseututaloutta, joka on menettänyt osan taloudellisesta perustastaan.
5Star Nature -hankkeessa oli mukana maaseutualueita, joilla on laadukas luonto ja erittäin arvokkaita resursseja. Hankkeen tavoitteena oli tutkia ja parantaa kansainvälisen matkailun mahdollisuuksia, etsiä luontomatkailun hyviä käytäntöjä, kouluttaa yrittäjiä ja rahoittaa neljän maan verkostoa, jossa yhdeksi ytimeksi on noussut myös alueiden Geoparkien kehittäminen.

”Hankekilpailussa menestyminen on osoitus myös alueiden ja toimijoiden hyvästä synergiasta. Kansainvälinen hanke on aina enemmän kuin paikallisesti toteutettavat hankkeen osiot. Se on myös tulevaisuuden rakentamista sekä kehityskulkujen käynnistämistä ja vahvistamista.” Krista tiivistää.

Ihmiset poseeraavat palkinnon kanssa

Palkinto lähtee kiertämään kumppaneiden kesken. Kuvassa hankekokonaisuudessa mukana olleita vasemmalta Margit Hellgren (Kihniön Matkailu ry), Juha Vanhapaasto, Kaija Kangas (Karvian Matkailu ry), Johanna Poikelispää (Kihniön Matkailu ry) ja Krista Antila.