Kevään ajankohtaispäivät eli Leader -päivät vietettiin jälleen aurinkoisessa ja lämmön hellimässä säässä. Tällä kertaa olimme Keski-Suomessa 14-16.5.2024, tukikohtana Laukaan Peurungan kylpylä. Meiltä henkilöstöpäiville osallistui Juha, Päivi ja Leena.
Leader-päivien roolina on olla ajatusten vaihdon ja verkostoitumisen alusta, jonka parasta antia on kollegoiden ja muiden maaseudun kehittäjien ketjussa olevien toimijoiden tapaaminen. Tällä kertaa puhuttivat erityisesti toimeenpano ja yritystukien viidakossa selviytymistaktiikat, kuten yksi kollegamme omaa kokemustaan sanoitti. Peurunka Areenalle kuultiin muutenkin hyviä puheenvuoroja mm. maaseudun kehittämisestä, julkisen alan työpaikkojen kehittymisestä ja sen merkityksestä maaseudulle sekä itsensä johtamisesta. Ständitorilla esiteltiin samalla mm. Lähiruokapäivää, tekoälyä viestinnässä ja rakentamisen hankkeiden suunnittelua. Leader -ryhmän Outokaira tuottamhan hankeesta ”Vasaraa ja nauloja” esimerkiksi löytyy hyödyllistä materiaalia meidänkin alueen rakentamishankkeita suunnitteleville!
Päivien toisen kohokohtana on ainakin meille puolenpäivän mittaiset opintoretket alueella toteutettuihin hankkeisiin. Tässä työssä on aina innottavaa kuulla hanketoteuttajien kokemuksia niin jo toteutetuista hankkeista kuin ideoista tulevaan. Meillä on ollut tapana, että osallistumme eri retkille. Tässä blogikirjoituksessa nyt muutamia huomioita Leenan ja Päiviin kierroksista ideoiksi, mahdollisiksi käyntikohdevinkeiksi tai vaikka omaan toimintaan parastettavaksi. Oikein erinomaisia kohteita ja opastuksia saimme Keski-Suomen Leader -ryhmien (Maaseutukehitys, Viisari, Jyväsriihi ja Vesuri) järjestämänä nauttia.
Leena retkeili Maaseutukehityksen alueella teemalla ”Leader taivaan tähtiä -investoinneilla vaikuttavuutta”
Järvi-Suomessa kun oltiin, melkein joka kukkulan takaa pilkisti vettä. Ensimmäinen pysäkki retkellä oli Konneveden Häyrylänrannan satama, joka toimii porttina Etelä-Konneveden kansallispuistoon. Rannassa on runsaasti Leader -tuella toteutettuja kohteita. Paikkaa meille esitteli ravintolayrittäjä Kati Liimatainen, jonka iso terassi kylpi auringossa. Ei siis ihmetytä, jos se kesähelteillä on liian pieni. Rannan monipuolinen toiminta houkuttelee kävijöitä kauempaakin.
Satamassa oli myös kaksi eri laivaa (näissä myös Leader -tukea), joiden yrittäjät järjestävät risteilyjä ryhmille. Uimaan pääsi, hienolta laiturilta tai sitten hyppytornista (Leader), rantalentopallolle oli kentät (Leader) ja paikallisella luontoliikuntayhdistyksellä kanootteja sekä kajakkeja lainattavaksi (Leader) melontareiteille. Runsaasti siis erilaisia aktiviteetteja tarjolla! Hyvin synergiaa eri hankkeiden välillä!
Paikallishistorian tarinoita oli rantaan myös toteutettu Leader -hankkeena. Valkoisin peltimukein merkitty noin kilometrin mittaisen Lehmipolun varrella oli viisi lisätyn todellisuuden tauluja, joiden kuvat heräsivät eloon kännykän ruudulta katsoessa. Nykyteknologia avaa näin vierailijalle virtuaalinäkymät Lascaux’n luolamaalauksen alkuhärästä Gallen-Kallelan maalaukseen Kullervon kirous. Taulut kertoivat karjanhoitokulttuurista ajalta, jolloin metsälaitumilla käyskentelivät maamme alkuperäisrotujen yksilöt: kyytöt, lapinlehmät ja länsisuomenkarja. Leenan lehmäfanina ainakin pitää päästä paikalle uudelleen ja kiertää koko polku!
Ei Suomen kesää ilman kesäteatteria!
Pikainen välipiipahdus tehtiin myös Suomen vanhimpaan yhtäjaksoisesti toimineeseen kesäteatteriin Venekoskelle tutustuen heidän näyttämöalueeseen, jossa on vuosien saatossa ollut useampiakin hankkeita. Kylätie kulki kesäteatterin lavan halki, kuulemma sentään suljetaan näytöksissä! 🙂 Nimessä on vissiin jotain teatteritaikaa, meillä kun aktiivista harrastajateatteritoimintaa on Veneskoskella! 😊
Kotiseutuyhdistystoimijoille esimerkillinen kohde
Päiväkahvit nautittiin (Leenalle kotiseutufanina retken suosikkikohteessa) Hankasalmen kotiseutuyhdistyksen Hallan tuvassa. Sinäkin pääset tutustumaan yhdistyksen monipuoliseen toimintaan tämän Youtube -videon kautta. Videoita tilillä vielä lisää eli varaudu pitkään tutustumiseen kotisivujen kera!
Yhdistys oli toteuttanut Maaseutukehityksen viime kauden suurimman hankkeen kunnostamalla aiemmin sisäilmaongelmista kärsineen vanhimmalta osaltaan 1600-luvun tupansa jälleen toimivaksi kokoontumispaikaksi. Nyt tilat ovat käytössä jopa ympärivuotisesti ja palvelevat niin kokous-, juhla kuin koulutustiloina. Molempia päitä koristivat upeat uunit, joissa molemmissa leivotaan. Toiseen mahtui kerralla 9 leipää, toiseen yli 30! Perinneleipien leivonnasta pidetään kursseja ja leivontapäiviä säännöllisesti ja ne kiinnostavat ihmisiä ihan kauempaakin! Perinteiden eläväksi tuomisen keinoja siis kannattaa jokaisen kotiseutuyhdistyksen miettiä!
Yhdistys oli toteuttanut historiansa aikana useita Leader- hankkeita, nyt haussa oli kattojen korjaushanke museokylään. Leenan iloksi esillä oli myös Hankasalmen naisen kansallispuku, joka on tarkistettu Leader -hankkeena. Puvusta oli myös tehty väritystehtävä sekä kortteja. Tuli ihan ikävä omaa viime kauden lempihanketta Ikaalisten kansallispukua! 🙂
Nuorten naisten vetämä yhdistys puuhaa raviradalla
Linja-autosta käsin tutustuttiin Varnes-Hippoksen ravirataan. Hankasalmi on aito hevospitäjä, josta löytyy raviurheilua, ratsastusta, montéa ja useita alan yrittäjiä. Kirkkaimpina tähtinä loistavat kaksi ravikuningasta, Askare 1964 ja Tähen Toivomus 2019. Kolmatta kuningasta ja kuningatarta tavoitellaan järjestämällä harjoitusravit kesäkaudella joka keskiviikko, totesi radan hankkeita esitellyt Hankasalmen Hevosystäväinseuran puheenjohtaja.
Pitääkö revontulet ääntä?
Retken nimessäkin vilahti sana tähti, joten yhdessä kohteessa niitä pääsi kirjaimellisesti seuraamaan. Hankasalmen Murtoisten kylällä sijaitsevalla etäkäyttöisellä observatoriolla on tehty viime vuosina uraauurtavaa työtä tähtitieteen saralla. Observatorio on perustettu kylälle, koska siellä on riittävän pimeää. Tähtitornirakennuksen alakerrassa oli lämmin havaintotila ja tornin ylätasanteella etäkäytettävä teleskooppi sekä revontulien kuunteluun tarkoitettu laitteisto. Parhaillaan pyritäänkin todentamaan revontulten ääniä. Ihan kaikkea ei Leena täällä ymmärtänyt, mutta mielenkiintoista se oli! 🙂 Murtoisissa järjestetään ryhmille, kuten koululuokille, tilausnäytäntöjä.
Nälkä ei retkellä päässyt tulemaan!
Päiväkahvien lisäksi saatiin maistiaisia Grill-Roomilla 9-tien varrella. Kesällä 2023 Burger Loversin järjestämässä kilpailussa etsittiin Suomen parasta burgerpaikkaa. Grill-Room ylsi hopealla. Vain vuosi avajaistensa jälkeen. Kohteessa näimme taas kuinka somen voima on voimakas markkinointikanava. Grillille on täytynyt asentaa ihan Hankasalmen ainoat liikennevalot! 😊Ne kertoivat, kuinka pitkä jonotusaikasi arviolta on. Yksinkertainen toimiva idea, kun sisään pieneen grilliin et asiaa pääset tiedustelemaan.
Paikka oli myös esimerkki siitä, että joskus Leader -hankkeiden vaikutukset voivat ottaa aikansa. Kyseinen grilli oli rakennettu aikanaan Leader -tuella, mutta hyvästä sijainnistaan huolimatta yritykset eivät siinä ole kauaa menestyneet. Kunnes nyt näyttää toisenlaiselta!
Päivi retkeili Vesurin alueella teemalla ”Vauhdin huumaa ja saunan rauhaa”
Päivin retkellä pääsi tutustumaan Petäjäveden vanhaan kirkkoon, alueella järjestettävien rallien merkityksestä eri toimijoille sekä Saunakylään. Löylyistä ei kuitenkaan ehditty kierroksella nauttia.
Taisit tunnistaa tämän blogin artikkelikuvan rakennuksen. Unescon maailmanperintökohteeksi listattu Petäjäveden vanha puukirkko on keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763–65 rakentama. Kirkko on veistetty huikaisevalla taidolla. Leader-rahalla on kohteeseen lisätty opasteita ja laajennettu mm. parkkipaikkaa. Hanketoimintaa on kirkon ympärillä toteuttaneet monet eri tahot, sillä kohde tukee paljon maaseutumatkailuyrittäjien toimintaa alueella. Vieraileehan kirkossa kesäkaudella noin 12 000 kävijää ja vuosittain noin 14 000 kävijää. Nyt suunnitteilla on kulttuuriperintö- tai maailmanperintökeskus kirkon lähistölle. Hankkeeseen haetaan parhaillaan lahjoittajia.
Rallista meidät tunnetaan!
Päivin retkellä päiväkahvit nautittiin maaseutumatkailuyrityksessä Kievari Rantapirtillä, jonka yrittäjät kertoivat alueen luontomatkailu ja -liikuntapalveluiden mahdollisuuksista. Pysäkillä kerrottiin myös niin isojen kuin pienten rallien järjestämisestä. Päijälän kyläläiset Kuhmoisista olivat saapuneet paikalle esittelemään, mitä kaikkea mm-rallien erikoiskokeen järjestäminen mahdollistaa kylän kehittämisessä. Kievari Rantapirtillä Rallien merkitys oli myös hyvin näkyvää.
Saunakylässä 21 erilaista saunaa
Viimeisenä kohteena oli Jämsän Juokslahden saunakylä. Saunakylässä vaalitaan suomalaista saunakulttuuria ja ylläpidetään perinnetietoutta savusaunojen historiasta. Saunakylässä on maailman laajimpien suomalaisten savusaunojen kokoelma. Leader-hankkeella pelastettiin Muuramen saunakylän saunat ja siirrettiin ne uudelle paikalleen. 21 siirretystä savusaunasta 12 lämpiää joka lauantai yhtä aikaa vierailijoille. Osaa parhaillaan vielä kunnostetaan.
Saunakylässä esittelyn piti myös toinen saunasta matkailun elämyksiä rakentava, vastuullisuudesta ja laadustaan tunnetun Kinkamon pirtin yrittäjä Keuruulta. Hänen omistamansa Jukojärvellä sijaitseva pirtti tarjoaa muun muassa tentsile-majoitusta sekä erinomaiset löylyt savusaunassa. Kohde on palkittu savusaunaperinteen vaalimisesta ja erinomaisista löylyistään vuonna 2018. Meille uusi juttu oli se, että saunassa kuuluu nauttia simaa? Oletko sinä kuullut? Tätä voi nyt kotona testata retkeilijöille annetun siman kanssa viikonloppuna!