”Edellinen hanke on antanut aina rohkeutta lähteä uuteen”

Kankaanpään kylä Säkylän Köyliössä oli ensimmäisiä kyläyhdistyksiä, jotka lähtivät mukaan Leader-toimintaan heti 20 vuotta sitten. Kankaanpään kylä on oiva esimerkki siitä, miten pienellä rahalla voi saada paljon aikaan, kun tahtoa vain löytyy. Noin 500 asukkaan Kankaanpää tunnetaan äärettömästä talkoohengestään ja kylän viihtyisyyden jatkuvasta parantamisesta. Ylpeydenaihe on Eräelämyskeskus Kaarnikka saunoineen. Paikalla oli ennen pelkkää metsää ja sen läpi virtaava puro.

 

– Ensimmäiset talkoot pidettiin vappuaattona 2005, kun valettiin kellarikorsusaunan pohja työväenjuhlan kunniaksi. Savu nousi vastavalmistuneen metsämökin piipusta saman vuoden itsenäisyyspäivänä, kertoo Samuli Vahteristo Kankaanpään kyläyhdistyksestä.

 

Samuli Vahteristo ja Anne Reunanen Kankaanpään kyläyhdistyksestä

Kankaanpään kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Samuli Vahteristo on myös Leader Pyhäjärviseudun perustajajäseniä. Anne Reunanen on toiminut puheenjohtajana nyt yli kymmenen vuotta.

 

– Oman kylän arkkitehti piirsi saunan muodon ja me rakensimme aineista, joita sattui olemaan. Palautteeksi saatiin häneltä, että harvoin onnistutaan tekemään parempaa, kuin arkkitehti on suunnitellut, mutta nyt siinä on onnistuttu.

 

Kylien yhteistyössä voimaa

 

Kaarnikka on vain yksi kankaanpääläisten ponnistuksista. Monessa kumppanina on ollut Leader Pyhäjärviseutu. Kyläyhdistys oli yksi Leader Pyhäjärviseudun perustamisvuonna 1997 käynnistyneen matkailuhankkeen 30 toimijasta. Säkylän, Euran ja Yläneen alueella vaikuttanut hanke jätti jälkeensä seudullisen yhteistyön.

 

– Silloin elettiin www-maailman alkuaikoja. Voidaan ehkä sanoa, että tuore visitpyhäjärviseutu-sivustokin on saanut alkusysäyksen tästä hankkeesta, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anne Reunanen pohtii.

 

Kankaanpään kuninkaanlähde

Kylän suurimpia ponnistuksia on Kuninkaanlähteen kunnostamishanke. Tästä he saivat Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko 2015 -palkinnon.

 

2000-luvun alussa Kankaanpään kyläyhdistys veti yhteishanketta, jossa Köyliön kaikista 7 kylästä tehtiin kyläsuunnitelmat. Ne myös kerättiin kirjaksi kaikkien käyttöön.

 

– Nyt kylien kesken tavataan kerran vuodessa ja sovitaan tapahtuma-aikatauluista niin, ettei mikään mene päällekkäin. Tuemme toistemme toimintaa. Ajatus on, että ideat saa kopioida. Kylä voi säilyttää oman identiteetin, mutta myös lähteä yhteistyöhön, Vahteristo painottaa.

 

Hän kiittää myös Köyliön kuntaa kylien saamasta avusta.

 

– Olemme monesti saaneet materiaaleja, kun olemme vain pyytäneet ja tehneet. Köyliön kunta piti hyvin kylistä huolta, nyt on ilahduttavaa nähdä, että kuntaliitoksen myötä sama käytäntö on siirtymässä Säkylään, Vahteristo iloitsee.

 

Yhteiset kokemukset vievät eteenpäin

 

Kylän kattava retkeilyreitistökin on kyläyhdistyksen saavutuksia. Metsäjärven alueelle on rakennettu mm. laavu. Kylä lasten ehdoin -hankkeella laitettiin leikkikentät kuntoon ja aloitettiin ohjattu leikkikenttätoiminta, joka edelleen jatkuu.

 

– Olemme myös hankkineet Leader-tuella kanootteja perheiden käyttöön. Niitä saa pikkuhintaan vuokrata, jotta jokainen pääsee nauttimaan kauniista järvistä ja jokialueista. Parasta alueella on luonnonläheisyys. Olen iloinen, että olemme osaltamme voineet antaa ihmisille välineet nauttia tästä. Eri ikäpolville yhteistä tekemistä, Reunanen sanoo.

 

Kankaanpään Kaarnikka sauna

Saunaa, sen yhteydessä olevaa kotaa ja viereistä mökkiä vuokrataan kaikille halukkaille. Parhaimmillaan Kaarnikassa on ollut 186 hengen syntymäpäiväjuhlat.

 

Vahteristo painottaa, että yhdessä tekeminen ja yhteiset kokemukset vievät kylää eteenpäin.

 

– Hienoin hetki on se, kun talkoissa ollaan voiton puolella ja tehty työ tulee näkyväksi. Edellinen hanke on antaa aina rohkeutta lähteä uuteen. Yksi suurimmista ponnistuksistamme on ehdottomasti Kuninkaanlähteen kunnostamishanke. Tästä saimme myös Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko 2015 -palkinnon.

 

Seuraavaksi edessä on kyläyhdistyksen perinnöksi saaman suulin kunnostus. Katto uusitaan ja rakennus saa uuden maalipinnan.

 

– Punamullat on jo naapurikylästä tilattu, Reunanen hymyilee.