Fivestarnature-matka Espanjaan 11.-14.4.23

Matkalle lähti Kihniön matkailuyhdistyksestä pj Noora Törmä, vpj Johanna Poikelispää ja Margit Hellgrén, Kehitysparkista Elina Kortesmaa, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkista Laura Koivumäki ja kihniöläinen maatilamatkailuyrittäjä, matkailuyhdistyksen sihteeri Minna Yli-Kujala.

Tiistaiaamuna kihniöläiset aloittivat Lamminmäen taksilla matkan klo 10. Ensimmäinen pysähdys Parkanossa, josta kyytiin nousi Elina. Laura haettiin Ikaalisista. Pysähdyimme syömään Pirkanhovilla ja olimmekin hyvissä ajoin perillä Helsinki-Vantaa lentokentällä.

Ryhmäkuva

Virolaisten partnerien oli määrä tulla samalla Finnairin lennolla Madridiin. Heidän lentonsa Tallinnasta oli myöhässä ja he pyysivätkin pidättelemään konetta heille. Lopulta kuitenkin virolaisten ja suomalaisten ryhmä yhdistyi ja pääsimme koneeseen ajallaan.

Madridiin laskeuduimme illalla hieman ennen kello kahdeksaa. Vastassa meitä oli bussikuljettaja ja noukimme mukaan myös italialaiset terminaalista kaksi.  Matkalla Guadalupeen pysähdyimme maistelemaan paikallisia herkkuja.

Lisaa roikkuu kauppahallissa

Hospederia de Guadalupe oli ensimmäinen yöpymispaikkamme. Saavuimme hotelliin 02:30. Hotelli toimi Royal Monestery of St.Mary of Guadalupe, Unescon perintökohde luostarissa.

Kollaasikuva

Ensimmäisen päivän aamuna meitä kävi tervehtimässä kaupungin pormestari

Vaihdoimme pienempään bussiin ja ajoimme Las Lucias- nimiselle vuohitilalle. Tilalla saimme esittelyn jälkeen ryhtyä tositoimiin. Tutustuimme tilan eläimiin, Laura kokeili vuohen lypsämistä, Noora ja Margit avustivat jälkiruokajuuston valmistamisessa. Juuston tekovaiheet siis käytiin tilalla workshop-tyylisesti läpi.

Nainen lypsää vuohta

Naiset valmistavat vuohenjuustoa

Vuohitilalla saimme lounaaksi tilalla tulisijassa valmistettua vuohenpataa ja itse tekemäämme juustoa.

Vuohitilan jälkeen ajoimme Geopark Villuercas Iboras Jaraan. Kävelimme 300 metrin matkan Geoparkin korkeimpaan kohtaan La Villuerca Peakiin. Näkymät huipulta olivat upeat.

Vuoristo

Päivän viimeinen kohde oli luostarin esittely. Upeita maalauksia sekä kattomaalauksia oli ällistyttävää katsella. Joku meistä ennen kieltoa ehti napata kuvan.

Koristeellinen luostarin katto

Perinteisen illallisen tarjosi LAG Aprodervi ravintola La Posada del Rinconissa.

Aamulla pakattiin tavarat ja vaihdettiin maisemia. Matkalla pysähdyimme pieneen Roman Gordo-kylään, jonka asukkaat olivat halunneet elävöittää kylää ja kunnioittaa vanhoja työtapoja ja perinteitä esittämällä ne talon seiniin maalatuissa muraaleissa. Kylästä on tullut matkailijoille kiinnostuksen kohde.

Seinämuraali

Ennen lounasta tutustuimme Roman city of Caparraan ihastuttavan oppaan johdolla.

Ryhmäkuva portilla

Lounaspaikassa tapasimme Geoparkin työntekijöitä Javieria,Susanaa ja Juditia kuvassa etualalla

Ihmisiä ruokapöydässä

Tämän jälkeen bussi kuljetti meidät Hotel El Salugraliin. Sisäänkirjautumisen jälkeen muut lähtivät huoneeseen virkistäytymään, kun Margit osallistui ohjausryhmän kokoukseen.

Illallisen tarjosi LAG DIVA Hervasissa. Illallisen aikana tapasimme jälleen pormestari Oscar Prieton, joka myös oli mukana Suomen vierailun aikana. Illallisen päätteeksi tarjosimme väelle suomalaista Pramian Metsänhenki-likööriä ja Fazerin sinistä suklaata.

Hyvin nukutun, mutta lyhyen yön jälkeen suomalaiset lähtivät kotimatkalle. Matkan aikana taksin rengas hajosi, mutta saimme todella nopeasti uuden tilalle ja selvisimme säikähdyksellä.

Espanja kohteli meitä todella hyvin, Diego oli erittäin vieraanvarainen isäntä ja tunsimme olomme tervetulleiksi.

Margit: ”Matka oli jälleen kerran erittäin hyödyllinen. Kotimatkalle ei tarvinnut lähteä tyhjin käsin. Mukaan sain uusia kontakteja ja ystäviä, yhteistyökuvioita ja mahtavia muistoja. Kohteissa oppii aina jotain, on vain itsestä kiinni, miten hyödynnät oppimaasi.”

Johanna: ”Tosi hyvä reissu.”

Noora: ”Uusia kontakteja sekä yhteistyökuvioiden herättelyä. Hienoa tavata uusia tuttavuuksia sekä vanhoja tuttuja edellisiltä matkoilta. Paikallisesta ruokakulttuurista ja matkailutoiminnasta sai ammennettua omaan työhön eri näkökulmia.”

Elina: ”Paljon kohtaamisia ja erilaisia ajatuksia omaan työhön. Jäin kaipaamaan yritysesittelyjä kohteista ammattilaisnäkökulmasta. Bussimatkan olisi voinut hyödyntää kertomalla seuraavista kohteista sekä alueista.”

Laura: ”Erityisen hienoa päästä käymään Geoparkissa. Mahtavaa tavata uusia ihmisiä eri maista, Geoparkeista ja hankkeista. Jutella, oppia, saada uusia ideoita ja kehitellä yhteistyökuvioita myös tulevaisuutta varten. Maisemat ja vierailukohteet oli upeita. Ihmiset ystävällisiä, auttavaisia ja vieraanvaraisia. Paikalliset ruoat ja juomat maistuivat.”