Kansainvälinen toiminta on vilkasta Leader -ryhmässämme paljolti Kristan pitkäjänteisen työn tuloksena. Yli 20 vuoden ajan kauttamme on toteutettu erilaisten teemojen mukaisia Leader -hankkeita monen eri kumppanin kanssa ympäri Eurooppaa. Kerran rahoituskaudessa olemme tehneet hallituksen ja henkilöstön kesken opintomatkan jonkin partnerinamme toimineen Leader -ryhmän vieraaksi. Tällä kertaa vierailimme LAG Leipziger Muldenlandin alueella Saksassa 8.-11.4.2024. Tässä pieni blogikatsaus matkaamme!
Yövyimme hotellissa ”Zur Schiffsmuehle”, joka oli tehty vanhaa myllyhistoriaa hyödyntäen. Opastaulu ihanan runsas ja värikäs
Millainen kohde oli kyseessä?
Muldenlandin alue sijaitsee entisessä Itä-Saksassa puolen miljoonan asukkaan Leipzigin kaupungin vaikutusvyöhykkeellä. Leader -ryhmään kuuluu 14 kaupunkia ja 116 000 asukasta. Varsinkin Leipzigin läheiset kunnat hyötyvät muuttovoitosta alueilleen niin koronan vaikutuksesta kuin yleisestä kiinnostuksesta asua maaseudulla. Itse asiassa tilanne kuulosti hyvin samanlaiselta kuin meillä Tampereen imusta nauttivissa reunuskunnissa. Muldenlandin alue onkin hyvin maaseutumaista aluetta, lämpimän kevään auringossa rapsipellot loistivat keltaisina matkatessamme kohteelta toiselle.
Paikallinen kollegamme Katharina Koss toimi paikallisoppaanemme ja tulkkinamme kierrellessämme hankekohteissa. Kävelykilometrejä tuli paljon ja Leader -kylttejä reitin varrelta bongattua. Alueella on ollut monia suuria rakennusten restaurointihankkeita. Ylipäänsä tiestö oli hyvässä kunnossa (näin Pohjois-Satakuntalaisilla routateillä nyt ajellessa) ja rakennuskanta sekä ympäristöt siistejä. Pienten maaseutukaupunkien keskustoissa oli meidän tapaan paljon tyhjiä liikehuoneistoja, joille yritetään löytää uutta käyttöä. Myös taidetta hyödynnettiin.
Vierailimme Schaddelmuehlen Taidetalossa, jonka päämateriaali on savi. Savi, mikä on jalostettu keramiikka käyttöön alueelta ja on osa Geopark Porphyrlandin tarinaa. Talon pihapiirissä oli myös oli myös 45 taideteoksen näyttelypolku sekä vanhaan muuntajaan tehty pieni saven historia näyttely Geopark oppimiskeskuksena. Työpöydällä parhaillaan historiasta nouseva yhteisötaideteos, joka sijoittuu valmistuessaan ulos Geoparkin reitille.
Neljän kansallisen Geoparkin keskittymä
Yksi pääsyy, miksi tällä kertaa vierailumme kohde oli Saksa, oli Saksin maakunnassa sijaitsevat neljä Geoparkkia. Näistä Geopark Porphyrland sijaitsee Muldenlandin alueella. Tällä Geoparkilla ei vielä ole Unesco Geopark statusta (suunnitelmissa hakea 2026) kuten meillä Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkilla, mutta mukana olevilla kunnilla yhteistyökumppaneineen oli runsaasti investointeja käynnissä hakemusta silmällä pitäen. Porphyrlandin teema oli supertulivuoret, joita alueella on purkautunut lähes 300 miljoonaa vuotta sitten.
Röcknitzin vanha ”kunnantalola” ympäristöineen oli laajentumassa Geo-oppimiskeskukseksi. Ulkona tähän käyttöön oli tehty aina avoinna oleva kivitiedepuisto ja sekä supertulivuoren purkauksesta syntyneen alueelle tyypillisen kivilajin ”Rochlitzerin punaisen” innoittamana lapsien leikkipaikka. Tällaisia paikallisista erityispiirteistä nousevia puistoja sopisi hyvin meidänkin alueelle tehdasvalmisteisten leikkivälineiden sijaan. P.S. liukumäki testattiin.
Pihan vanha tallirakennus oli kokemassa perusteellisen entisöinnin, mutta samalla sen historiaa kunnioittaen. Esimerkiksi vanhat hevosten juoma-altaat oli säilytetty ja integroitu tulevaan Geo-oppimiskeskuksen toimintaan. Tämän ennen ja jälkeen kuvaparin saimme Katharinalta. Aika projekti!
Pormestarit Bennewitz ja Thallwitz esittelivät tilojen sisään rakennettavan puolen miljoonaan Geo-oppimiskeskuksen budjettia. Olisi hienoa päästä myöhemmin näkemään kuinka hieno siitä ihan tulikaan, sillä luonnoksissa näytti mielenkiintoiselta. Suunnitelmissa on selvästi käytetty eri asiantuntijoita, paljon tekoälyä ja virtuaalitodellisuutta halutaan myös hyödyntää. Geopark opastuskeskuksen yläkertaan oli valmistumassa loppukesästä myös 20 etätyöpistettä. Suurin osa niistä oli jo varattu. Tiloihin tuli myös lyhytaikaiseen majoitukseen sopivia huoneita esimerkiksi seminaareihin ja tiloja perhejuhliin käyttäville.
Toinen esimerkki ympäristökasvatushankkeista Geoparkin alueella oli Tanndorfissa sosiaalisen yrityksen ylläpitämä opetuspuutarha. Korona aikana paikassa oli luotu askartelupaketteja eri teemoista luonnonmateriaaleja hyödyntäen, joita pystyi tilaamaan kotiin. Eri ryhmille paikassa pidetään puutarhan hoitoon ja ympäristöön liittyviä kursseja, jossa voidaan hyödyntää kädentaitoja, taidetta ja ruuanlaittoa.
Paikallinen Georanger Lutz Simmler esittelemässä Geokohdetta Beuschassa. Vanhasta kiviluohimosta muodostunut kaunis järvi. Ilmasta katsoen sydämenmuotoinen, sillä kiveä ei haluttu louhia kirkon alta käyttöön (tai haluttiin, mutta se estettiin). Kohteessa oli siis geologista historiaa ja vahvaa paikallishistoriaa tarjolla.
Geofood, ruoka tuo aina ihmiset yhteen
Meilläkin Satafoodin hankkeessa on haettu alueellemme Geofood tuotteita, tuottajia, jalostajia ja ravintoloita. GEOfood-brändin käyttöön liittyy paikallisuus, puhtaus sekä ekologisuus ja se edellyttää brändille määriteltyjen kriteereiden täyttämistä. Tavoitteena on, että saamme nostettua profiiliamme ruokamatkailualueena.
Samaa työtä oli tehty Porphyrlandin Geoparkin alueella. Alueella pidetään kerran kuussa sunnuntaibrunssi ”Regional brunch” vuorotellen verkostolla toimivissa ravintoloissa. Tällöin nautitaan lähiruuan antimista vaihtuvan teeman mukaisesti. Jokaisesta tuottajasta oli myös tehty kivat postikortin kokoiset esitteet, joissa yrittäjä esiintyi päätuotteineen. Muutenkin Geoparkin kohteita esitteleviä ilmaisia postikortteja oli paljon jaossa eri puolella. Kortin qr-koodin kautta pääsee sitten kätevästi hakemaan lisätietoja kohteesta. Geofood tuottajat järjestivät myös erilaisia kursseja ja tapahtumia ympäri vuoden. Tässä on meillä vielä kehittämistä.
Kehitysehdotuksena voisimme kuitenkin ravintoloille esittää ruokalistojen kääntämisen englanniksi sekä ruoka-aineallergioiden merkinnät. Suomessa tähän on jo tottunut ihan pienemmistä kuppiloista lähtien, mutta vain yksi opintoretkellä ruokapaikaksemme osunut ravintola oli tämän tehnyt. Annoskoot kyllä veivät suuremmankin nälän!
Historia valjastetaan matkailuun
Geofoodin lisäksi matkailuun valjastettiin myös historiaa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimi Colditzin kaupunki, jonka linna tarinoineen on matkailullinen vetonaula alueelle. Sen ympärille on ollut helppo järjestää kävelykierroksia kaupungissa.
Aina kaikki historia ei ole vielä valmista tarinallistamiseen. Colditzin kaupungissa vielä vuoteen 1997 asti toiminut posliini/keramiikkatehdas työllisti parhaimmillaan 1800 henkilöä. Tämä historia näkyy nyt kaupungissa vasta muutaman taideteoksen Geopark Keramiikkataide -pyöräilyreittinä, mutta potentiaalia olisi vaikka omiin festivaaleihin, pieneen käsityöläisyysyrittäjyyteen ja kursseihin. Osaajia kun alueella olisi, mutta heille työpaikan menetys on ollut liian murskaava kokemus eikä Itä-Saksan teollisuusjätin loppuminen synnyttänyt pienkäsityöläisten liikettä alueelle. ”Ehkä ajan kuluessa”, totesi (ja toivoi) oppaanamme ollut kaupungin kulttuurisihteeri.
Kuva Keramiikkataide -pyöräreitiltä. Mukanamme kulki myös ”paikallistelevision” kuvaaja. Juha ja Leena joutuivat kameran eteen ihan haastatteluun. Vielä emme lupaa, laitammeko Youtube -linkkiä laajaan jakoon kanavillamme :D!
Ylipäänsä alueen Geoparkin tiedot oli koottu selkeään oppaaseen. Matkailijalle oli tarjolla opettavaista, elämyksellistä, makuhermoja kutkuttajia ja kulttuuria sekä historiaa hyödyntäviä kohteita. Polkupyöräilijöille oli tarjolla kuusi erilaista teemareittiä kuten jo mainittu Keramiikkataide -pyöräilyreitti. Alueen läpi kulki myös yli 500 kilometrin pituinen ”Lutherin jäljillä” pyhiinvaellusreitti, josta myös osan kävelimme. Reitin varteen oli sijoitettu taidetta mm. Lutherin lausahduksia metallikirjaimin.
KIITOS kun saimme tulle vierailulle LAG Leipziger Muldenland! Tervetuloa vierailulle seuraavaksi Suomeen!