Ikaalisten naisen kansallispuku tarkistettiin Leader-hankkeena

Ikaalisten naisen tarkistettu kansallipuku julkistettiin 3.10.2020 Suomen käsityön museolla Kansallispuvun juhlapäivän yhteydessä. Pukuhanke on hieno esimerkki kulttuuriperinnön säilyttämisen eteen tehtävästä pitkäjänteisestä ja tutkimuksellisesta työstä. Viisi vuotta suunnitteluineen kestänyt hanke on koonnut yhteen käsityöperinteen osaajia koko Suomesta sekä herättänyt Ikaalissa ja sen lähiseuduilla laajaa kiinnostusta.

Hankkeessa koottiin kaksi naisen mallipukua, joista toinen menee Suomen kansallispukukeskuksen kokoelmiin ja toinen tulee hanketta koordinoinneelle Ikaalinen-Seuralle. Ikaalinen-Seura on Helena Pesosen johdolla tehnyt upeaa työtä pukuhankkeen parissa. Hankkeessa on mm. järjestetty koulutuksia, joissa tutustuttiin puvun osiin ja kokeiltiin valmistuksen yksityiskohtia, tehtiin erilaisia videoita, kierrettiin lähialueiden tapahtumissa esittelemässä sekä julkaistiin paljon materiaalia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #Ikaalistenkomearaitainen ja #Ikaalistenpukutarkistus. Hankkeessa on ollut vahva ja selkeä sävel. Tiivis yhtistyökumppani on ollut Ikaalisten Kalevalaiset Naiset.

Tarkistettuun pukuun tulee vielä hankkeen lopuksi ohjeet ja kaavasarjat. Näiden avulla kenties sinäkin voit tehdä itsellesi tämän upean puvun, Ikaalisten komearaitaisen!

Puvun julkistamistilaisuus striimattiin, voit katsoa sen täällä (ohjelma alkaa kohdassa 32.30)

Lue lisää yhden puvun tekijän, Soja Murton, kertomana hänen Sukkulalla ja neulalla blogistaan.

Leader Pirkanmaan tiedotushanke teki myös videon hankkeen alkuaikoina.

Ikaalisten kansallispukuja rivissä viisi naisen pukua ja yksi miehn puku

Ikaalisten kansallispukuja. Toinen ja kolmas vasemmalta tarkistetun mallin mukaisia, muut tarkistamattomia.