”Kaikki villa on hyvää villaa” – Kehräämö Mustalammas tähtää nollahukkaan

Villa on aina ollut Piritta Mäkisen intohimo. Hän on huovuttanut parikymmentä vuotta töiden ja opiskelujen ohessa. Nelisen vuotta sitten hän siirtyi kokoaikaisesti yrittäjäksi työskentelemään villan parissa.

Omiin töihinsä hän haki villat aina Pyhärannan Reilassa toimineesta Kehräämö Mustalampaasta. Eräällä villanhakureissulla vuonna 2016 yrittäjä kuitenkin kertoi, että aikoo laittaa yrityksensä myyntiin.

– Ensimmäinen ajatus siinä kohtaa oli, että ”Voi ei, mistä saan jatkossa villat.” Mutta siinä jo kotiin ajaessa sanoin miehelle, että olisikohan tämä meidän juttu. Mitä jos alkaisimme tuottamaan villaa, Piritta Mäkinen kertoo.

Pian hän alkoikin jo valmistelemaan yrityskauppaa ja selvittämään mahdollisia rahoituskanavia. Hän otti yhteyttä Leader Karhuseutuun ja sitä kautta järjestyi investointituki Mäkisen autotallin remontointiin kehräämöksi. Vuonna 2017 yritys muutti Reilasta Porin Lyttylään.

– Nyt yrittäjänä pystyn kehittämään villantuotantoa. Villa on niin monimuotoinen materiaali, siitä saa tehtyä niin paljon kaikkea erilaista.

Piritta Mäkinen paitsi tekee itse omaa mallistoa ja huopataidetta myös vetää villamaalaus- ja huovutuskursseja, silloin kun karstaamon pyörittämiseltä ehtii. Hän pitää Leineperin ruukilla Ulvilassa myymälää ja osallistuu aktiivisesti historiallisen matkailukohteen kehittämiseen.

 

Mustalampaan kehräämössä voi karstauttaa omien lampaiden villat

Mustalampaan päätuote on huovutusvilla, jota on saatavissa värjäämättömänä sekä värjättynä eri sävyissä. Suurin asiakaskunta ovat koulut, päiväkodit ja opistot. Yksittäiset huovuttajat voivat ostaa villaa Mustalampaan verkkokaupasta tai tehtaanmyymälästä. Mustalammas tuottaa myös täytevillaa ja hoitovillaa esimerkiksi jalkahoitoloiden käyttöön.

Mustalammas prosessoi noin 2500 kiloa raakavillaa vuodessa. Villa tulee lähialueiden lampoloista esimerkiksi Porin Kellahdelta ja Kyläsaaresta, Eurajoelta ja Ulvilasta. Mustalammas palvelee myös pieniä villantuottajia.

– Paljon on ihmisiä, joilla on vain muutama lammas ja he haluaisivat omasta villasta käsityömateriaalia. Karstaan myös muiden eläinten karvoja tilauksesta. Täällä on valmistunut huovutusvillaa myös esimerkiksi koiran-, kissan- ja hevosenkarvoista sekä alpakanvillasta, Piritta Mäkinen kertoo.

Kotimainen villa pestään tai värjätään itse omassa värjäämössä. Villan karstaus hoituu sujuvasti yli sata vuotta vanhoilla koneilla.

– Minä pesen, värjään, karstaan, huovutan ja myyn villan. Mieheni hoitaa koneiden huollon. Viime vuoden marraskuusta alkaen meillä on ollut karstaamotyöntekijä kiireapulaisena ja hattupohjien tekoon käytämme alihankkijaa.

Kehröömä Mustalampaan yrittäjä Piritta Mäkinen

 

Tuotekehityksellä pyritään pidentämään tuotteen elinkaarta ja poistamaan hukkaa

Pitkä kokemus villan työstämisestä on tuonut mukanaan valtavan määrän hiljaista tietoa yrittäjälle, jota hän pystyy hyödyntämään laadunvalvonnassa ja tuotekehityksessä.

– Tuotteen elinkaaren pidentäminen on minulle ykkösjuttu. Siihen voidaan vaikuttaa raakavillan valinnalla. Meidän mielestämme ei ole kuitenkaan olemassa huonoa villaa, vaan on erilaisia tapoja käyttää villoja. Olemme kehittäneet erilaisia tuotteita eri villalaaduista, Piritta Mäkinen sanoo.

Esimerkiksi huovutusvillaksi valitaan kaikkein pisin ja kiharin lampaanvilla. Hoitovillaan taas käytetään kaikkein puhtain villa. Voimakkaat värit kuten punainen tarvitsevat rasvaisempaa villaa ja kuivempia laatuja voidaan käyttää vaaleisiin sävyihin.

Raakavillaa

Mustalammas on alkanut myös kehittää nollahukka-tuotteita. Ensimmäinen nollahukka-tuote on Karstaamon puhdistusliina aseen piipulle.

Karstaamisessa kaikkein lyhyin villakuitu erottuu lopputuotteesta pois. Mustalampaan kehräämössä pystytään tasohuovutuskoneella tekemään sekoituksia kierrätysmateriaaleista.

– Haemme nollahukkaa sekä lampolaan että karstaamoon. Haluamme käyttää lampolan kakkoslaadun villan ja roskavillan sekä karstaamossa syntyvän sivuvirtavillan, Piritta Mäkinen kertoo.

Parhaillaan on kehitteillä yhteistyössä Ali-Unkin lammastilan kanssa koiran huopa, jossa tätä ajatusta hyödynnetään. Kesällä Kehräämö Mustalampaan Leineperin ruukin myymälään tuli myyntiin myös nollahukkahuovasta valmistettuja patalappuja ja pannumyssyjä.