Kesäkahvila kesätyönä

Lautamäen serkukset perustivat kesällä 2022 4H-yrityksenä kesätyökseen kesäkahvilan. Nuoremmat serkut toimivat yrittäjien apulaisina. Kahvilaan leivotaan itse tarjottavia, paistetaan raakapakasteita sekä myydään myös mm. juomia, jäätelöä ja karkkeja. Tuotteita saa myös mukaan ja pihapiirissä toimii lisäksi kirpputori.

nuoria kahvilayrittäjiä poseeraa myyntitiskin takana

Kahvila perustettiin aiemmin vuokrakäytössä olleeseen vanhaan tupaan Tevaniemen Miettisten kylään. Tupa on remontoitu vanhaa kunnioittaen ja sisustettu vanhoilla huonekaluilla. Samassa pihapiirissä on aitta, mihin saatiin Lisäksi kiva pieni kirpputori. Kahvilan aukioloajoista tiedotetaan somessa sekä kylän ilmoitustauluilla. Puskaradio on paras tiedon levittäjä!

Ihmisiä kesäkahvilan pihamaallaHallituksemme kävi myös tutustumassa nuorten yritykseen ja piti kesäretkellään kahvilassa jäätelötauon. Emme olleet ainoat asiakkaat vaan saimme ihan jonottaa ostoksille.

Alkuinvestointeihin Nuoriso-Leader tukea

Nuoriso-Leader tukea hyödynnettiin kahvilan alkuinvestointeihin mm. tarjoiluastioihin, kylmälaitehankintoihin ja -vuokraukseen. Nuoriso-Leader tukea voidaan myöntää vähintään 3 nuoren ryhmän omaan ideaan. Tuella on perustettu yrityksiä, järjestetty tapahtumia, tehty opintoretkiä, ostettu harrastevälineitä yhteiskäyttöön ja mm. rakennettu pakohuonepelejä. Lue lisää tuesta!

Mitä on 4H yrittäjyys?

4H -järjestön nettisivuilla kerrotaan 4H-yrityksen olevan pienimuotoisen yrittäjyyden malli, joka on turvallinen ja ohjattu tapa opetella yrittäjyyttä. Hyvän yritysidean voi löytää omista taidoista ja osaamisesta. Kahvila Lionin nuorista kaksi vanhinta osallistui myös 4H:n tarjoamaan maksuttomaan yrityskoulutukseen ja oli vetovastuussa toiminnasta.

4H-yrittäjäksi voi ryhtyä työkokemuksen, rahan ansaitsemisen tai oman harrastuksen kehittämisen vuoksi. Samasta syystä myös Tevaniemen nuoret avasivat kahvilansa. Kahvilan pyörittäminen on ollut mielekästä ja monipuolista tekemistä, jossa tapaa paljon ihmisiä. Lisäksi oli mukavaa saada kylälle elämää ja jokin uusi matalankynnyksen paikka kyläläisten kokoontua ilman sen kummempia suunnitelmia. Hyvien tienvarsiopasteiden ansiosta poikkeaminen on myös matkailijalle helppoa. Varsinkin pyörällä matkaavat saavat nauttia mahtavista kylän maaseutumaisemista!

Asiakkaita kesäkahvilassa

Ensi kesänä uudelleen

Kahvilan on tarkoitus avautua myös ensi kesänä, varsinkin jos palaute on kesän jälkeen positiivista. Nuoremmat serkut voivat sitten ottaa vuorostaan kahvilasta vetovastuun.  Viereiselle pellolle istutettiin juuri mansikantaimia hallituksemme retken aikana ja ensi vuonna siitä saadaan toivon mukaan jo satoa kahvilan tuotteisiin sekä suoramyyntiin.