Leader-tuella rakennettu maneesi mahdollistaa huipputason valmennuspalvelut

MYH Horses on este- ja kenttäratsastukseen erikoistunut hevosalan yritys Huittisissa. Kokenut kansainvälisen tason kilparatsastaja Maija Yli-Huhtala valmentaa niin hevosia kuin ratsastajiakin este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa.

Yritys työllistää tällä hetkellä lisäksi yhden työntekijän ja työssäoppijan. 25-paikkaisessa tallissa on useita täyshoitopaikkoja ja hevosille on tarjolla ratsutuspalvelua. Yrityksellä on lisäksi pienimuotoista kasvatustoimintaa.

– Elän unelmaani siinä mielessä, että yritin miettiä, mitä tekisin työkseni, jos en voisi tehdä tätä, enkä keksinyt mitään. Aina on mukavaa, kun saa jonkun oivaltamaan jotain. Tämä on palkitsevaa työtä, Maija Yli-Huhtala sanoo.

Maija Yli-Huhtala maneesin parvekkeella.

Yritys rakensi viisi vuosi sitten upean maneesirakennuksen Punkalaitumenjoen varteen. Eristetyn maneesin ansiosta valmennuksia voidaan tarjota läpi vuoden säässä kuin säässä. Maneesin aktiivisin käyttöaika on talvikaudella, mutta myös kesähelteillä se tarjoaa viileän suojan auringolta ja hyönteisiltä.

– Maneesi on välttämättömyys Suomen oloissa, jos tätä haluaa tehdä ammattimaisesti. Se takaa hevosten ja ratsastajien turvallisuuden. Varsinkin esteitä hyppiessä pitää olla kunnon valaistus, ulkokentän valaistus ei tahdo riittää enää pimeinä iltoina. Maneesin pohja on myös parempi hevosille.

MYH Horses sai Leader Joutsenten reitiltä yritystukea maneesin rakentamiseen. Projektin hinnaksi tuli noin 450 000 euroa, josta yritys sai Leader-tukea 20 prosenttia. Ratsastuskentän lisäksi rakennuksessa on kahvio ja myymälätila, sisävessat sekä säilytystilaa.

Nainen hyppää hevosella esteen yli. Maija Yli-Huhtala valmentaa.

– Leader-tuki mahdollistaa enemmän, ilman sitä olisi pitänyt karsia jostain, Maija toteaa.

Maneesia käyttää parhaimpana päivänä nelisenkymmentä ratsastajaa. Myös ulkopuoliset voivat ostaa maneesikortteja, joilla voi tulla omalla hevosella harjoittelemaan.

Päivittäisen valmennuksen lisäksi maneesia käytetään tapahtumien järjestämiseen. Paikallinen Ratsastusseura Varsa järjestää kymmenisen este- ja kouluratsastuskilpailua vuosittain ja maneesia voivat hyödyntää myös muut kisajärjestäjät. Katsomoon mahtuu lähes 60 henkeä. Tosin koronan takia yleisöä ei voida toistaiseksi ottaa kisoihin.

MYH Horses maneesi sisältä, omistaja Maija Yli-Huhtala

Leader Joutsenten reitti on tukenut rahoituskaudella 2014–2020 yli sataa yritystä alueellaan. Yritykset voivat saada Leaderin kautta tukea esimerkiksi yritystoimintaa kehittäviin investointeihin, uuden liiketoiminnan aloittamiseen tai yritysten välisiin yhteistyöhankkeisiin. Lue lisää tukimahdollisuuksista Yrityksille-sivulta.