Leväsjoelle nousee kylän yhteinen hirsisauna vanhaa kunnioittaen

Leväsjoen kyläyhdistys Siikaisissa aikoo rakentaa kyläsaunan kaikkien kyläläisten yhteiseen käyttöön. Vanhan ajan tyyliä kunnioittava sauna toteutetaan hirsityökurssina.

Leväsjoen kyläyhdistys ylläpitää yli satavuotiasta Päivölä-nimistä kylätaloa. Kyläläiset remontoivat taloa uuteen uskoon Kotiseutuliiton tuella ja ovat tehneet lukuisia talkootunteja kunnostaessaan Päivölää. Ulkoseinät saivat uuden maalin muutama vuosi sitten, sisällä on uusittu keittiö ja wc-tilat. Talon iso sali on kunnostettu juhlia ja tapahtumia varten. Myös salaojituksia on tehty.

Päivölä kylätalo

– Aktiiviset kyläläiset ovat kylän vahvuus. Täällä on ensimmäisiä Leader-hankkeita toteutettu jo 90-luvulla heti, kun se on ollut mahdollista ja talkoisiin on aina saanut väkeä, Jaakko Kahari Leväsjoen kyläyhdistyksestä toteaa.

Kyläyhdistys osti pari vuotta sitten Päivölän kylätalon vierestä Koiviston tontin, jolla sijaitsi vanha huonokuntoinen sauna sekä pari muuta vanhaa hylättyä rakennusta.

Errki Luoma ja Jaakko Kahari Leväsjoen kyläyhdistyksestä

– Päivölälle tarvitaan pesutila, jotta siellä voidaan pitää leirejä. Saunaa on tulevaisuudessa mahdollisuus myös vuokrata joko erikseen tai sitten kylätalon vuokran yhteydessä, Leader-hankkeessa mukana oleva aktiviinen kyläläinen Heta Östergård kertoo.

Saunasta on pystyssä vasta perustukset, mutta kyläläiset ovat ehtineet tehdä jo 250 tuntia talkoita raivatessaan rakennusaluetta.

– Nyt on ollut innostusta talkoisiin. Olemme myös pyrkineet saamaan nuoria töihin mukaan, Heta Östergård sanoo.

Leader Pohjois-Satakunnan hallitus tarkastelee Leväsjoen sauna-hankkeen etenemistä.

Hirsisauna rakennetaan vanhaa kunnioittaen. Saunaan ei tule sähköä eikä juoksevaa vettä. Tosin vesiputket laitettiin perustuksiin varalta, jos tontille joskus halutaan vetää vesi.

– Täällä oli useammalla kiinnostusta hirsirakentamiseen. Syksyyn mennessä järjestetään halukkaille hirsityökurssi, jolla sauna rakennetaan. Puutavara tulee lähiseudulta, Leväsjoen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Luoma kertoo.

Leväsjoki elää ja voi hyvin

Leväsjoki on noin 250 asukkaan kylä, ja noin tuhat kesämökkiä tuovat runsaasti vapaa-ajan asukkaita alueelle. Kylä sijaitsee Pomarkun naapurissa ja osa Isojärvestä kuuluu Siikaisten puolelle.

Kylässä toimii vajaat kolmisenkymmentä yritystä. Ehkä tunnetuin niistä on Liljan lankakauppa ja kahvila, joka houkuttelee käsityön ystäviä kaukaakin Leväsjoelle.

Liljan lankakauppa ja yrittäjä

– Kylä elää ja voi hyvin. Olemme saaneet tänne uusia asukkaita ja mökkiläisiä. Myös uusia yrityksiä on tullut ja maanviljelyn rinnalle on noussut paljon muitakin elinkeinoja, kyläaktiivi Jaakko Kahari sanoo.

Kahari itse pitää sukutilaansa jo 11. polvea. Tila juhliikin jo 300-vuotispäiviään.

Leväsjoki kyltti