Nyt metsät ovat mustikoita pullollaan, sienet maistuvat monipuolisesti kaiken ikäisille ja keväiset luonnonyrtit kiinnostavat runsaasti suomalaisia. Viimeiset vuodet ovat pakottaneet meitä hakeutumaan luontoon ja keksimään tekemistä luonnossa. Innostus ei varmasti ole laantumassa, sillä epävarmat ajat rohkaisevat neuvokkuuteen.
Tulevaisuus luonnonantimissa -hanke on ajan hermolla
Luonnontuotetietämyksen lisäämiseen vastasi osaltaan Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten hanke, Tulevaisuus luonnonantimissa. Hanketta haettiin ja kirjoitettiin ennen Covid-19 aikaa eli hankekaudella jouduimme muuntautumaan ja muuttamaan toimintatapoja melkoisesti. Tulevaisuus luonnonantimissa-hanke kuitenkin tarjosi alueen nuorille ja vanhemmille tietoutta luonnontuotteista, rohkaisua metsäretkille sekä ammatillista näkökulmaa.
Annan esittelyä seurataan silmät ja korvat tarkkaan Jämijärven Miilunvartijoiden illassa
Kun livetapaamiset tuntuivat ongelmallisille, niin luonnontuotteet etänä-tapahtumat auttoivat luonnontuotteista kertomisesta. Jokainen voi liittyä mukaan ilman suurempaa liikkumista. Luonnontuotteita etänä tapahtumia järjestettiin kouluille sekä muille nuorille aikuisille, jotka olivat kiinnostuneet luonnonantimista. Etätapaamisissa keskityttiin teoriaan ja samalla kerrattiin keruutaitoja ja käytänteitä. Tapahtumista jäi myös osallistujille materiaali myöhempää innostusta vasten.
Kevään luonnonherkut testiin
Etätapaamisten tueksi sovimme myös ihan paikanpäälle tapahtumia keväisistä luonnontuotteista ja niiden hyödyntämisestä. Tapahtumissa kohdattiin etänä tapaamiamme henkilöitä ja luontevasti jatkoimme luonnontuotteista kertomista. Osassa tapahtumista nuoret aikuiset hankkivat poimijapätevyyttä tunnistamalla keväisiä kasveja. Tämän myötä myös luonnontuotteista voi tehdä paremmin kauppaa ja hankkia lisäansioita. Esimerkiksi Jämijärven Miilunvartijat kokoontuivat keväällä yönyli retkelle. Ensimmäisen päivän ohjelmaan sisällytettiin luontoretki lähimaastoon ja samalla tehtiin metsätehtäviä keväisessä luonnossa. Lisäksi Kankaanpään 4H:n kautta löysimme joukon vähän vanhempia nuoria kiinnostumaan luonnontuotteista. Parhaimmillaan osa heistä omaa taidot luonnontuotteiden myyntiin tulevaisuudessa.
Kilvakkalan koulun Yrttiretkipäivässä luonnosta löytyi vaikka mitä kivaa!
Suunnitelmamme keruutuotekummeista ja kummiverkostojen luomisesta jäi hieman jälkeen suunnitellusta. Aiheesta viestimme laajasti sosiaalisessa mediassa, sekä suoraan alueen kouluihin ja yhdistyksiin. Covid-19 kuitenkin sotki suunnitelmia ja suurempi kummiryntäys jäi saavuttamatta. Kummius olisi kuitenkin upea tapa saada nuoret mukaan metsää ja samalla siirtää osaamista eri sukupolville. Emme kuitenkaan ole harmissamme idean kariutumista, vaan teimme sen minkä parhaaksi näimme. Covidille kun hankkeemme ei mitään voinut.
Terve Ruoka-messut Merikarvialla saivat väen liikkeelle
Hankekauden huipennus taisi olla Terveruoka messut huhtikuussa Merikarvialla. Juha Miedon ja Jesse Pynnösen kanssa paikalliset koululaiset kokkisotailivat paremmuudesta leikkimielisessä kisassa. Paljastettakoon, että oppilaat opastettiin ensin aihepiiriin etäkoulutuksessa, jossa tarjosimme heille luonnontuoteosaamista ja tämän jälkeen heidän luomansa reseptiikka keskittyi lähiruokaan ja luonnontuotteisiin. Kisassa nähtiin paikallisia tuotteita ja samalla arvostus lähialueen ruokatuotantoon lisääntyi.
Jännitystä ilmassa. Kohta aloitetaan Kokkisota!
Tänä syksynä koulutamme vielä keruutuotekummeja luonnontuotteiden pariin lokakuun 11 päivä Kankaanpäässä, jonne myös mahdollisuus osallistua hybridinä Teamsin kautta. Myös SoMe -kanavamme kannattaa ottaa haltuun, kerromme siellä hankkeen toimista aktiivisesti. IG: @ruokaneuvolive
Blogiterveisin, Anna Kari ja Janita Kylänpää
Länsi-Suomen Maa- ja Kotitalousnaiset, Tulevaisuus luonnonantimissa -hanke
Luonnontuotekummi -koulutus
Lasten kanssa metsään -mitä ottaa huomioon?
ti 11.10 klo:17:00-20:00, Kankaanpää
Retki lähiluontoon on helppo tapa viettää vapaa-aikaa, tuottaa elämyksiä osana arkea ja tutustua ruoanreitin alkupäähän. Luonnossa yhdistyy monen asian oppiminen huomaamattaan. Mitä aikuisen tulee ottaa huomioon lähtiessään luontoon lasten ja nuorten kanssa? Mistä löytyy lähiluontoa, jota voi tutkia? Entä mitäpä luonnosta voi kerätä syötäväksi.
Tässä koulutuksessa käydään läpi kerättäviä, helposti tunnistevia ja ravinnoksi kelpaavia luonnontuotteita, niiden keruuta ja käsittelyä sekä annetaan vinkkejä niiden käyttöön osana ruoanvalmistusta. Lisäksi koulutuksessa perehdytään lasten ohjaamiseen luonnossa ja luontoretken turvallisuuteen.