Luvian Vedon aktiivit ahkeroivat kokonaismittaisen frisbeegolfradan kaikkien iloksi – rakentamiseen tarvittiin 500 talkootuntia

Urheiluseura Luvian Veto rakensi talkoilla ja Leader-tuella kilpatason frisbeegolfradan upeaan metsämaastoon.

Frisbeegolf on kasvattanut suosiotaan vauhdilla viime vuosina ja uusia ratoja on avattu Satakunnassakin lukuisia. Uusin Veto DiscGolfPark on haastava AA1-luokituksen metsärata, joka tarjoilee heittäjille liikunnan lisäksi luontoelämyksiä ja historiaa, sillä alueella sijaitsee pronssikautisia hautaröykkiöitä. 18-väyläinen rata kulkee eri metsätyyppien halki mäkisessä maastossa.

– Luvian keskustassa on 12-väyläinen rata, joka on tarjonnut hyvät mahdollisuudet harrastuksen aloittamiseen, mutta toiveissa oli saada haastavampi rata tänne, VetoFrisbeen vastaava Antti-Jussi Kivini sanoo.

Luvian Vedon kuntojaoston alle syntyi oma frisbeegolfseura viime vuonna. VetoFrisbeellä on tällä hetkellä lähes kolmekymmentä jäsentä. Määrä kasvaa koko ajan ja uusia jäseniä toivotaan mukaan harrastukseen. Koko urheiluseuralla on kaikki jaostot mukaan luettuna noin neljäsataa jäsentä.

– Hienoa, että saimme radan auki juuri tänä vuonna, sillä Luvian Veto viettää 90-vuotissynttäreitään, kuntojaoston puheenjohtaja Paula Haanpää iloitsee.

Vetofrisbeen vastaava Antti-Jussi Kivini ja Luvian vedon kuntojaoston puheenjohtaja Paula Haanpää seisovat uudella Luvian Vedon majan maastoon rakennetulla frisbeegolfkentällä.

Ihan täysin valmis rata ei vielä ole, mutta heittäjiä riitti ensimmäisinä päivinä jonoksi asti.

– Kun julkaisimme tiedon, että rata on avattu, heti seuraavana iltana täällä oli parikymmentä autoa. Teemme vielä muutamia siltoja ja portaat jyrkimmän kallion päälle. Rataa tullaan jatkossa kehittämään palautteen perusteella. Ensi kesänä voidaan sitten katsoa kisojen järjestämistä, Kivini kertoo.

Uusi rata rakentui Vedon majan lähimaastoon, Eurajoen kunnalta vuokratulle maalle. Sekä kunta että Museovirasto suhtautuivat positiivisesti hankkeeseen, ja luvat rakentamiseen saatiin nopeasti. Museovirastolta piti saada lausunto alueella olevien muinaisjäännösten takia.

– Nyt ei ole päässyt moneen vuoteen enää hiihtämään, joten hyödynsimme vanhoja latupohjia frisbeeradalla, Paula Haanpää kertoo.

Poika heittää frisbeetä radalla.

35 seuran jäsentä huhki yhteensä viisisataa talkootyötuntia radan eteen. Luvusta puuttuvat vielä mukana olleet nuoret. Suurimman kiitoksen ansaitsevan VetoFrisbeen jäsenet, jotka tekivät isoimman työn.

– Luvialla on hyvä talkoohenki ja ihmiset lähtevät mielellään mukaan. Ilmapiiri on muutenkin ollut joka suunnasta kannustava, Kivini kiittelee.

Rakennusprojektin hintalapuksi arvioitiin noin 28 000 euroa. Leader Karhuseutu myönsi seuralle puolet summasta Leader-tukea. Seura keräsi lisäksi sponsorointia paikallisilta yrityksiltä ja kunnalta.

– Jokaisella väylällä on oma sponsori ja yksi on seuran oma. Puiston suunnittelu ja tarvikkeet ostettiin ammattipelaaja Pasi Koivun DiscGolfPark-yritykseltä. Valintakriteerinä oli, että halusimme suomalaiset korit, Kivini kertoo.

Leader-hanke nytkähti vauhdilla eteenpäin, sillä seura jätti hakemuksen maaliskuussa ja rata saatiin avattua yleisölle jo heinäkuun puolivälissä. Ensimmäiset palautteet radasta ovat olleet positiivisia; rata on sopivan haastava.

Luvialaiset kaverukset Valtteri Puttonen ja Roope Nieminen ovat tyytyväisiä uuteen rataan. He ovat ehtineet viiden vuoden harrastamisen aikana käymään kolmisenkymmentä rataa läpi. Nyt 15-vuotiaiden on helppo päästä harjoittelemaan haastavammalla radalla kotikulmilla.

– Hienoa, että pienellä paikkakunnalla on kaksi rataa, Valtteri Puttonen sanoo.

Kaksi frisbeegolfin harrastajaa ja frisbeekori

Yhdistysten Leader-tuella rakentamia frisbeegolfratoja on lähialueella useita. Satakunnan Leader-ryhmät ovat tukeneet mm. seuraavien ratojen rakentamista tai laajentamista:

Leader Karhuseudun tukemia ratoja:

 • Veto DiscGolfPark Eurajoella, Luvian Veto
 • Lattomeren frisbeegolfrata Nakkilassa, Lattomeren Toive
 • Kyläsaaren frisbeegolfrata Porissa, Kyläsaaren Kiinteistönomistajat
 • Massin liikuntakeskuksen frisbeegolfrata Ulvilassa, Ulvilan Ura
 • Hiittenharju DiscGolfPark Harjavallassa, Harjavallan DiscGolf ry
 • Pitkäjärvi DiscGolfPark (laajennus) Kokemäellä, Friba-Tikat

Leader Pohjois-Satakunnan tukemia ratoja:

 • Viidentienristeys Kankaanpäässä, Tomoottajat ja Reima Country Matkailuyhdistys
 • Kalpakan frisbeegolfrata Merikarvialla, Lions Club Merikarvia
 • Käenkosken frisbeegolfrata Parkanossa, Parkanon Urheilijat

Leader Ravakan tukemia ratoja:

 • Pyhäranta DiscGolfPark (Rohdaisten frisbeegolfrata) Pyhärannassa, Pyhärannan Myrsky
 • Kalannin Frisbeegolfrata Uudessakaupungissa, Kalannin Pallo -65
 • Asmandian frisbeegolfrata Mynämäellä, Mynämäen Asemanseudun Kylät

Tulossa Leader Pyhäjärviseudun tukema Hinnerjoen Yrityksen frisbeegolfrata Euran Hinnerjoelle.