Maaseudulla sykkii Suomen sydän

On vaikea puhua sanoiksi sitä tunnetta, mitä koin jälleen kerran palatessani Leader Pohjois-Satakunnan hallituksen joka kesäiseltä hankeretkeltä. Valitsen nyt sille sanan WAU! Hallituksen kokouksessa, kun päätämme rahoitettavia kohteita, on asian hahmottaminen joskus vaikeaa. Tai ainakaan ei täysin ymmärrä, kuinka hieno yritys tai yhdistyksen idea taustalla onkaan. Kun pääsee yrittäjän juttusille tämän omiin toimitiloihin vaikuttuu joka kerta. Meillä maaseudulla on superosaajia! Ihmisiä, joilla on valtavasti ideoita ja tahtoa kehittää kotiseutuaan ja lisätä sen elinvoimaisuutta.

Leader-väen kesken kuulee joskus nimen dinosaurus. Tämä on henkilö, joka on toiminnan historiassa ollut mukana jo alkumetreiltä. Koen olevani etuoikeutettu kuuluessani noihin dinosauruksiin. Olen päässyt osaksi aktiivista paikallistakehittämistä ja valtakunnallista monialalaista verkostoa jo vuosien ajan. Kipinä hanketoimintaan syttyi kotikyläni asukashankintahankkeen myötä jo 1998. Seuraavaksi pääsin astumaan hankeneuvojan kenkiin, joista siirryin maksajan tehtävien kautta ProAgrian maaseutuyrityshankkeiden pariin. Niissä tehtävissä olen edelleen.

Toimin jo toista kierrosta Leader Pohjois-Satakunnan hallituksessa puheenjohtajan roolissa. Kokoustamme kuukausittain ja käsittelemme välillä montakin hankehakemusta reilun parin-kolmen tunnin aikana. Tapanamme on, etti megakokouksia tulisi vaikka asiaa onkin usein paljon. Kuulemma 333 hakemusta, sekä Nuoriso-, Startti- ja teemahankkeet ovat käsistämme tällä ohjelmakaudella jo kulkeneet. Se on huima määrä vapaaehtoistoimijalle. Annankin Leader-toimistomme henkilökunnalle hyvälle hankkeiden alustuksille ja esittelyille suuren kiitoksen. Tämän työn avulla taakka ei tunnu raskaalta ja monen asian siasäistää sujuvasti.

Olen ylpeä Leader Pohjois-Satakunnan kokouksissa vallitsevasta keskustelevasta ilmapiiristä. Siksi kokouksiin on aina mukava tulla paikalle. Korona-keväänä omaksuimme nopeasti myös sähköisest kokoukset menettämättä juurikaan live-kokouksien tunnelmaa. Nyt teemme parhaillaan strategiaa uudelle ohjelmakaudelle ja keräämme vaikutuksia mm. tämän julkaisun avulla alueestamme. Matkan varrella on oppinut, että hyviä, vaikuttavia hankkeita ovat aidosta tarpeesta lähteneet ja hyvin suunnitellut hankkeet. Hankkeet, joiden takana on innostuneet ja idearikkaat maaseutualueemme asukkaat. Leader on sloganinsa mukaisesti ihmisten kokoisille ideoille. Ideoille, joissa sydän sykkii yhteisen hyvinvoinnin eteen!

Anne Heikintalo,
Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n hallituksen puheenjohtaja

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu Leader Pirkanmaa -lehdessä 1/2020
Tutustu tästä koko Leader Pirkanmaan Vaikuttavuus-lehteen.