Meillä rakennetaan jurttia!

Wikipedia sanoo jurtasta seuraavaa: jurtta eli kibitka on pohjaltaan kehän muotoinen, ikkunaton ja kupukattoinen kuljetettava paimentolaismaja. Jurtan runko on koottu ohuista puusäleistä ja katettu huovalla. Rakennelman keskellä on tulisija ruoanlaittoa ja lämmitystä varten. Jurttaa käyttävät useat mongoli- ja turkkilaiskansat Pohjois- ja Keski-Aasiassa.

Hallituksemme perinteisellä kesäkokousretkellä vierailemme alueellamme rahoitetuissa kohteissa. Tänä kesänä poikkesimme Ikaalisten Kovelahdessa, missä sijaitsee koko Skandinavian ainut jurttia valmistava yritys Finger Jurtta. Yritys on saanut kauttamme rahoituskaudella 2023-2027 tukea teollisuusompelukoneen ja sahan hankintaan.

Mies ja teollisuusompelukone

Mihin jurtta soveltuu?

Jurtta on monikäyttöinen lisärakennus. Se voi toimia pihassa ympärivuotisena vierasmajoituksena tai vaikkapa omana kesäasuntona. Myös Suomessa on muutama ihminen, joka asuu ympärivuoden jurtassa. Miksei jurttaa voisi käyttää myös metsästysmajana, retkeilymajoituksena, telttasaunana, messukojuna tai taidegalleriana?

Ihmisiä jurtassa

Näihin kaikkiin edellä mainittuihin tarkoituksiin Finger Jurtan yrittäjä Steve Gourlay on jurttia jo valmistanut. Skotlannista Suomeen muuttanut Steve tekee käsityönä valmistettavaa jurttaa noin metrin viikossa. Yritys on perustettu 2007, mutta jurttia Steve on rakentanut jo 90-luvulta lähtien.

Kovelahden jurtat eivät käytä valmiiksi sahattua ja höylättyä puuta

Jurtat tehdään täysin käsityönä metsästä kerätyistä puista kestämään Pohjois-Euroopan ilmastoa. Kehikossa pääsääntöisesti materiaalina on suomalainen koivu. Jurtan valmistaminen on kokonaisuutena luova prosessi, jossa hyödynnetään vanhoja perinteisiä puukäsityötekniikoita. Vuodessa yrityksessä valmistetaan noin 10 jurttaa ja jonotusaika tilauksesta on noin vuoden. Yritys myös vuokraa jurttia. Asiakkaina on niin yksityisiä henkilöitä kuin majoitus- ja matkailualan yrityksiä. Meille pystytetyssä mallijurtassa oli poikkeuksellisesti itse sahatut ja höylätyt puut.

Mies esittelee rimoja

Jurtta on helppo purkaa, pystyttää ja kuljettaa mukana. Pystytykseen menee noin 3 tuntia ja se onnistuu tarvittaessa jopa yhdeltä ihmiseltä. Purkaminen hoituu puolessa tunnissa. Jurtta on huomattavasti napakampi kuin teltta ja se pysyy lämpöisenä talvipakkasilla lisäeristeiden avulla ja kesähelteillä sen rakenne taas hengittää pitäen sisäilman miellyttävänä. Jurtan päällimmäinen kangas tehdään vahvasta polyesteristä/puuvillasta, joka on veden ja homeen kestävää. Jurtan eriste ommellaan 100%:sta villahuovasta.

Jurtta on yllättävän tilava sisältä, ulkoapäin jurtta saattaa näyttää pienemmälle, mutta sisäpuolelta sen koko yllättää positiivisesti. Yrityksen pihassa oli tekeillä 6 metrin halkaisijalla oleva jurtta ja 15 hengen seurueemme kera sinne olisi mennyt vaikka toinen mokoma! Suurin jurtta, mitä Steve on valmistanut on 10 metriä halkaisijaltaan.

Jurtta

Alla yrityksen ulkotyöpistettä puuntyöstölle. Vanhalla Kovelahden koululla on verstas vuokralla, muu työ tehdään kotipihan ympäristössä ja pihavarastossa.

Puuntyöstö ulkopiste

Tutustu lisää yrityksen tarinaan ja kuviin kotisivuilta! Tai Instagramista nimellä fingerjurtta tai  juhlajurtta!