Neva-Lyly, hurmaavan pieni luontokohde Geoparkissamme

Vuonna 2019 laajennettu ja kunnostettu Neva-Lylyn retkeilykohde on saavuttanut suosion Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin kävijöiden keskuudessa. Pienen suojärven kiertävä 1,3 kilometrin pituinen reitti sopii kaikille, mutta erityisesti sen varteen tehdyt satutaulut kiinnostavat perheen pienimpiä. Reitti on helppokulkuinen ja sen voi tarpoa vaikka sandaalit jalassa ihastellen kangasmetsää ja suoluontoa. Tervetuloa retkelle!

Ihmisiä istuu ulkopöydän ääressä.

Paikan on kunnostanut Karvian kunta talkoolaisten työpanoksella ja Leader -hankkeiden avulla. Kohde on ollut osa Geoparkin kehittämistä, mutta myös kuntastrategian painopistettä, missä on päätetty panostaa matkailun edistämiseen ja kunnan matkailuinfraan. Talkoihin osallistui väkeä mm.  Koilliskarvian metsästysseurasta ja Alkkian kylätoimikunnasta.

Suojärven rannalla

Aiemmin paikalla oli pieni pätkä huonokuntoisia pitkospuita sekä kota. Nyt hankkeissa on paikalle rakennettu taukopaikat kuten grillipaikka, kota, huussi, puuvarasto ja kaikille avoin sauna. Myös itse reitti pitkospuineen ja opasteineen on hankkeen tulosta kuten lapsille suunnatut satutaulutkin, joiden tarinat on kirjoitettu suomeksi ja englanniksi.

Peikon maja

Willi Karvian maskotti Wilpertilläkin on oma mökkinsä alueella. Meidän käynnillä peikko oli ihan kotosalla.

Pitkospuut Neva-Lylyllä.

Hankkeen toteutus alkoi 2019 pitkospuiden kuljettamisella Nevalylyn ympäristöön.  Puutavara vietiin moottorikelkoilla järven jäätä pitkin odottamaan kevättä. Rakentaminen alkoi heti lumen sulettua. Kota on paikallisen yrityksen Karvian Hirsirakentajien tekemä. Pitkospuiden varrella on postilaatikko, jossa oli vieraskirja. Vieraskirjan kohdilta reitiltä erkanee läheiselle luonnonsuojelualueelle myös lyhyt pisto.

Sauna

Sauna oli jo aamupäivästä lämpenemässä. Kesän aikaan saunottelijoita on ihan päivittäin. Uimarannassa on hiekkapohja, muta tulee vastaan vasta syvemmältä.

Paikka on ollut niin kovassa käytössä, joten seuraavaksi sinne tarvitaan ainakin uusi isompi sauna sekä esteetön wc. Parkkipaikallakin on monesti yöpyjiä. Neva-Lyly sijaitsee Metsähallituksen mailla ja sen lähellä sijaitsee myös Geopark -kohteet neuvostovankien hautausmaa ja Alkkianvuori. Vuokrasopimus alueesta retkeily- ja virkistyskäyttöön on 15 vuodeksi.

Kohteesta lisää: https://willikarvia.fi/kohde/neva-lyly/