NuorisoLeader on rahaa nuorten omille ideoille

Satakunnan kaikki Leader-ryhmät jakavat NuorisoLeader-rahoitusta nuorten omille projekteille. Tavoitteena on saada nuoret mukaan kehittämään omaa kotiseutua ja saada heidät viihtymään maaseudulla.

 

Satakunnan Leader-ryhmät valmistautuvat uuteen EU:n ohjelmakauteen. Jokainen ryhmä on laatinut oman paikallisen kehittämisohjelman, joka luo suuntaviivat tulevaan. Jokaisen Leader-ryhmän yhtenä suuntana korostuu nuoret ja heidän viihtyvyytensä omalla kotiseudulla.

Kun nuorilta itseltään kysytään toiveita, mitä he haluaisivat omalle kotiseudulle, vastauksena on muun muassa lisää kokoontumispaikkoja, monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, tapahtumia ja ylipäänsä nuorten hyvinvoinnin tukemista. NuorisoLeader on rahallinen tuki, joka mahdollistaa nuorten omien projektien toteuttamista maaseudulla.

drive-in elokuvateatteri

Nuoret järjestivät Ikaalisten torille Drive-In-elokuvateatterin.

Tuen hakemiseen saa apua

Kaikki Satakunnan Leader-ryhmät myöntävät NuorisoLeader-tukea. Tuen määrä vaihtelee ryhmästä ja ideasta riippuen 100 eurosta 1500 euroon. Projekti voi olla tapahtuman järjestäminen, osallistuminen tapahtumaan tai yhteisten harrastusvälineiden hankinta. Osa ryhmistä tukee myös nuorten työllistymistä myöntämällä tukea nuorten yrittäjyyteen.

– Tärkeintä on, että idea on nuorten itsensä suunnittelema ja toteuttama, Leader Ravakan nuorisotyöryhmän jäsen Ellen Kuusio kiteyttää.

Tuen hakeminen on helppoa. Kun idea on selvillä, kannattaa seuraavaksi ottaa yhteyttä omaan Leader-ryhmään.

Nuori tyttö leipoo.

NuorisoLeaderin avulla on mahdollista tukea nuorten yrittäjyyttä.

Mitä NuorisoLeader-tuella voi toteuttaa?

NuorisoLeader-tuella on Satakunnassa toteutettu monia erilaisia hankkeita. Pohjois-Satakunnassa Ikaalisten nuorisovaltuusto toteutti tänä syksynä Drive In -elokuvan Ikaalisten torilla. Pohjois-Satakunnassa tuettiin viime kesänä myös nuorten yrittäjyyttä, kun Lautamäen serkukset perustivat NuorisoLeader-tuella kesäkahvilan.

Nuorten kesäkahviloita on tuettu myös muualla maakunnassa. Karhuseutu tuki Peren veljesten muuntajakahvilaa Nakkilassa ja Ravakka on myöntänyt tukea Esterin kesäkahvilaan, joka toimi Irjanteen kirkonmäellä. Karhuseudun ja Ravakan NuorisoLeader-tuella on tuettu muitakin kesätöitä, kuten metsänraivausta, maalausta ja kesäurheilukoulua.

Leader Joutsenten reitti on myöntänyt NuorisoLeader-tukea Tapahtuipa kerran perjantaina -elokuvan tuotantoon. Elokuva perustuu Mouhijärvellä vuonna 1981 tapahtuneeseen postiauton ryöstöön ja elokuvan trailerin voi katsoa YouTubesta. Tuella on hankittu myös muun muassa vr-laseja ja ulkokäyttöön soveltuva pöytätennispöytä.

Leader Pyhäjärviseutu tuki muutama vuosi sitten Euran Pallon tyttöjalkapalloilijoita. Joukkue sai vieraakseen samanikäisen tyttöjoukkueen Tansaniasta. Tuella järjestettiin yhteinen illanvietto, jossa muun muassa kokkailtiin tansanialaisia ruokia.

 

Tutustu oman alueen NuorisoLeaderiin:

Leader Pohjois-Satakunta

Leader Pyhäjärviseutu

Leader Karhuseutu

Leader Ravakka

Leader Joutsenten reitti

 

Satakunnan Leader-ryhmät kertoi tiistaina 8.11.2022 NuorisoLeader-tuen luomista mahdollisuuksista Satakunnan nuorisovaltuustoille. Tästä pääset katsomaan tilaisuuden tallenteen.