Olisiko kalastuksesta minulle ammatti? Edes sivutoimisesti?

Nykyiselle rahoituskaudella kaikki alueemme kunnat ovat myös Kalaleaderin piirissä (aiemmin ainoastaan merenrantakuntamme Merikarvia). Satakunnan puoleisissa kunnissa toimii Lännen Kalaleader ja Pirkanmaan puolen kunnissa Kuha-Suomi.  Kalaleader toiminta, rahoitus ja neuvonta on tarkoitettu elinkeinokalatalouden kehittämiseen. Rahoitus kalaleaderin toimintaan saadaan Euroopan meri- kala ja vesiviljelyrahastosta (EMKVR) sekä toiminta-alueen kunnilta vuosimaksuina.

Teemailta herätteli ajatuksia kalastuksesta lisätulonlähteenä maaseudun yrittäjille

Elokuussa alueemme kalaleaderit järjestivät yhteistilaisuuden Ikaalisten Kylpylässä teemalla ”Lisätuloa kalastuksesta”. Tilaisuus oli avoin kaikille kaupallisesta kalastuksesta, kalatalouden kehittämisestä ja kalaleader-rahoituksesta kiinnostuneille. Erityisen tilaisuuteen toivottiin osallistujia, jotka ovat kaupallisen kalastuksen aloittamisesta kiinnostuneita tai II-ryhmän kalastajia. Monipuolisissa esityksissä otettiin selvää, miten sivutoiminen kalastus voisi toimia yhtenä elinkeinona muiden maaseutuammattien ohella.

Johanna Möttönen ja Mika Halttu

Kuva: Kuha-Suomen kalaleaderin kalatalousaktivaattorina toimii Johanna Möttönen ja Lännen kalaleaderilla Mika Halttu. Kalatalousaktivaattorin tehtävänä on avustaa hankkeiden hakijoita sekä suunnittelussa että haussa.

Sami Vesikko

Kuva: Illan parasta antia oli kuulla myös kalastajien omia tarinoita siitä, miten on elinkeinon pariin tullut, mitä hyvää ja mitä kehitettävää omassa työssä tai elinkeinossa heidän mielestään olisi. Kuvassa Sami Vesikko, Näsijärvellä (ja satunnaisesti Kyrösjärvellä) kalastava I-ryhmän kalastaja. Toinen tämän vuoden Yrittäjänpäivänä 4.9. julkaistu kalastajan tarina Keski-Suomesta katsottavissa Youtubesta.

Ville Kangasniemi esittelee Pyhäjärvi-instittuutn tutkimuksia power point eistyksen kera

Kuva: Pyhäjärvi-instituutin kiinnostavan esityksen piti asiantuntija Ville Kangasniemi. Esityksessä käytiin läpi mm. tutkimustuloksia siitä, mikä potentiaali Satakunnan sisävesissä vielä onkaan kalastuksella hyödyntämättä. Villen esitys kannattaa heti lukaista Kuha-Suomen eli tutummin Kuhiksen nettisivuilta.

Lisää tilaisuuksia tulossa

Muitakin esityksiä on löydettävissä Kuhiksen nettisivuilta tapahtuman infosta. Seuraavat vastaavat live -tilaisuudet järjestetään 5.10. Mänttä-Vilppulassa ”Kalasta ammatti”-teemalla myös kalastusmatkailua painottaen sekä 19.10.2023 Huittisissa. Seuraa Kuha-Suomen kanavia niin tiedät lähempänä kokoontumispaikan ja aikataulut. Ikaalisissa ilta oli pitkä, mutta mielenkiintoinen, joten kuulolle kannattaa lähteä!

Lisätietoa Kalaleaderistä

Jokaisella kalaleaderillä on oma strategiansa ja painopisteensä, jotka ohjaavat hankkeiden valintaa. Lännen Kalaleader edistää toimialueensa kalataloutta rahoittamalla yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita, jotka ovat Älykäs, ketterä, sininen -strategian mukaisia. Strategian painopisteet ovat:

  1. Uudistuva kalatalous
  2. Hyvinvointi ja osaaminen
  3. Tulevaisuuden toimintaympäristö.

Kuha-Suomella vastaavasi on Järvestä lautaselle -strategiassaan neljä painopistettä:

  1. Lähikalaa kestävästi ja laadukkaasti kuluttajille – järvestä lautaselle
  2. Monimuotoisuuden lisääminen, puhtaat kalavedet sekä ilmastonmuutokseen varautuminen ja sen vaikutusten huomioiminen
  3. Kalatalouden bisneksen kehittäminen
  4. Uusia yrittäjiä kalatalouden aloille

Tällä rahoituskaudella Kalaleader toiminta saatiin käyntiin maaliskuussa 2023 alkaen. Ensimmäiset hankkeet ovatkin tulleet jo uunista ulos! Käy tutustumassa esimerkkeihin kalaleadereiden sivuilta. Vanhempia esimerkkejä löydät täältä!

Järvimaisema