Oma Tupa -satavuotias, muttei vanhus

Oma Tupa on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja asemakaavassa suojeltu rakennus Ikaalisten Vanhassa kauppalassa. Talon juhla- ja kokoontumistiloissa on tapahtumia ja toimintaa n. 200 päivää vuodessa. Oma Tuvan salin akustiikka esimerkiksi takaa sen toimivuuden erinomaisena konserttitilana.

Miksei satavuotias ole vanhus? Siksi, että tänä vuonna pyöreitä syntymäpäiviään 100-vuotta säilynyt hirsirunkoinen, iso arkkitehti Bertel Strömmerin suunnittelema Ikaalisten Vanhan Kauppalan kokoontumispaikka Oma Tupa on nuorempana ollut huonommassa kunnossa, kuin mitä se on tänä päivänä. Talon vaiheikkaan historian pohjakosketus koettiin 90-luvulla, jolla rakennus oli tyhjillään kymmenisen vuotta, rumentaen katukuvaa lähes purkukuntoisena. Elämä kuitenkin talossa kyti enemmän kuin tulenlieskat, sillä olihan se selvinnyt jopa kolmesta tuhopolttoyrityksestäkin ällistyttävin vähin vaurioin.

Oma tupa talo kylpee auringossa

Talon historian vaiheet kannattaa lukea Oma Tupa ry:n sivuilta! Kuva talosta kesältä 2024.

Vanhassa kauppalassa asuva arkkitehti Matti Huusari oli kuitenkin inventoinut talon kunnon ja todennut ettei kunnostaminen olisi mahdotonta. Löytyi asiasta kiinnostuneiden porukka, jotka olivat valmiita talkoisiin ja perustamaan yhdistyksen talon uudelleen käyttöön saamiseksi. Rakennusperinnön lisäksi heti kunnostusprojektin alussa mietittiin myös jatkoa ja mihin taloa tullaan käyttämään ja tarvitsemaan myös tulevaisuudessa. Lähes yli miljoona euroa ja 20 000 talkoo- sekä opiskelijatyötuntia myöhemmin 2021 alkanut rakennusvaihe saatiin valmiiksi marraskuussa 2003. Lainaa jäi maksettavaksi eli 600 000 tuhatta yhdistyksen tilille. Nyt viimeiset maksuerät kolkuttelevat jo ovella.

Nukkeja

Omalla Tuvalla on myös säilössä mittava kokoelma kansallispukuisia nukkeja esittelemässä kansallispukuperintöä.

Tässä mittavassa projektissa oli myös EU-rahoitus mukana silloisen Pirkanmaan TE-Keskuksen kautta. Myöhemmin yhdistys on toteuttanut muita pienempiä hankkeita myös Leader -rahoituksen avulla. Viimeisempänä 2023 talon katto kunnostettiin maalaamalla.

”Oma Tupa katettiin rakennusvaiheessa 1920-luvulla ensin päreillä. Peltikaton asennusajasta ei ole säilynyt tarkkaa tietoa. Se on peräisin luultavasti 1930-luvulta. 2000-luvun alun korjauksen yhteydessä pelti havaittiin paikoin ruostuneeksi ja sitä uudistettiin jonkin verran. Kate puhdistettiin, pohjamaalattiin ruosteenestomaalilla ja pintamaalattiin grafiittimaalilla. Nyt katteessa on jälleen havaittavissa ruostetta. Kate on kuitenkin vanhaa, paksua peltiä ja se kestää vielä useita maalauskertoja eikä sitä kannata näin ollen vaihtaa. Uudelleen maalauksessa käsittely tehtiin perinteisin menetelmin ja siinä käytetään perinnerakentamiseen sopivaa öljymaalia sekä ammattityötä”.

Tauluja seinillä

Oman Tuvan kesässä 2024 oli mm. kolmen opastetun ja draamallisen kotiseutukierroksen sarja, jossa on tutustuttu kaupungin jag kauppalan historian vaiheisiin.  Juhlavuoden ohjelmassa paljon muutakin kiinnostavaa mm. kesän ajan nähtävillä talossa kaupungin taidekokoelmien aarteita. Kokonainen seinä oli esillä ikaalilaisen kuvataiteilija/graafikon Helmi Koiviolan teoksia.

Taloa hallinnoiman yhdistyksen virallinen nimi on Ikaalisten Wanhan kauppalan kotiseutuyhdistys Oma Tupa ry.  Toiminnan tarkoituksena on kotiseudun kulttuurin vaaliminen. Yhdistys toimii monipuolisesti ympäri vuoden järjestäen erilaista toimintaa ja tapahtumia yhteistyössä muiden eri tahojen kanssa. Tapahtumilla hankitaan varoja Oman Tuvan ylläpitoon sekä lainojen hoitoon ja lyhennyksiin. Samalla edistetään Ikaalisten Wanhan Kauppalan elinvoimaisuutta ja pidetään yllä kulttuurista ilmapiiriä. Suosittuja on mm. ravintolapäivät, monet konsertit, kesäkahvila ja joulun alla Oma Tupa valjastetaan joulutaloksi, jossa monilta kädentaitajilta on tuotteita kaupan pukin konttiin. Yhdistyksessä on n. 90 jäsentä.

Matti Huusari

Vuonna 2004 julkaistu Leo Lammin ja Matti Huusarin kirja OMA TUPA kertoo yksityiskohtaisesti talon historian. Kirjan monet valokuvat ja piirrokset valaisevat eri vaiheita. Matti Huusari esitteli Leader Suupohjan vieraillemme talon tarinaa keväällä 2023.

Lähteet: www.omatupa.fi , vierailut talolla 2023 ja 2024