Pesämäen Moottoriurheilukeskus

Honkajoella sijaitseva Pesämäen Moottoriurheilukeskus tarjoaa korkeatasoiset puitteet kilpailemiseen ja harjoitteluun. Alueella voidaan järjestää kansallisia ja kansainvälisiä moottoriurheilukilpailuja. Viisi erilaista rataa mahdollistavat monipuolisen lajivalikoiman. Alue toimii myös messujen ja muiden tapahtumien areenana.

Masiinamessut ilmakuva Honkajoelta

Masiinamessut Pesämäessä 2015.

Radat ja tilat houkuttelevat käyttäjiä kauempaakin alueelle

Pesämäen ehdoton kilpailuvaltti on sen monipuoliseen ja toimiva infra. Moottoriurheilukeskuksessa järjestetään vuosittain viidestä kymmeneen suurempaa kilpailutapahtumaa, joista suurimmat vetävät paikalle useita tuhansia katsojia. Näiden lisäksi keskuksessa järjestetään vuosittain useita pienempiä ratapäiviä, kokoontumisajoja sekä koulutustapahtumia. Ratoja vuokrataan myös harjoitteluun.

Moottoriurheilurataa turva-aidan takaa kuvattuna.

Jokamies/Rallocross rataa Leader -tuella hankitun turva-aidan takaa. Lyhyt pätkä edess Tractorpulling aluetta.

Vuosien saatossa alueen kehittämiseksi on käytetty niin miljoonia euroja kuin talkootuntejakin. Nykyisistä radoista pisin rata on asfaltoitu moottorirata (1,8 km), jossa on lisämutkia drifting käyttöä ajatellen. Toinen täysin asfaltoitu rata on karting ja minimoto käyttöön suunniteltu rata, jossa on kansainväliset tasot täyttävä katsastus/parc freme alue. Kolmas, osin asfaltilla ja soralla/hiekalla päällystetty rata palvelee jokamiesluokkaa ja rallicrossia. Hyppyreillä varastettu hiekkarata taas kesäisin motocrossia ja lumisina talvina moottorikelkkailijoita. Lyhin rata on tehty tractorpullingille. Pesämäen kaikki radat soveltuvat hyvin crosskart tai rc-autoilla ajamiseen.

Kartingajoa

Satakunnan Leader -ryhmät järjestivät yhteistyössä Euroopan laajuiset Leader Ajankohtaispäivät kesäkuussa 2019. Pohjois-Satakuntaan suuntautuvalla retkellä käytiin testaamassa Pesämäen Karting -rataa.

Alueella on myös laajat, varustellut ja sähköistetyt varikkoalueet kaikille lajeille. Motocrossin, jokamiesluokan ja rallicrossin käytössä on asfaltoitu, kooltaan 8000 m² varikko. Kartingin ja Moottoriradan puolella palvelee oma varikko n. 7000 m². Kokonaisuuden täydentää laajat sähköistetyt leirintä-alueet. Päärakennuksen yläkerrassa eli Motohaussissa on kokoustila n. 50 henkilölle ja yöpymistä varten on kolme ”siskonpeti” huonetta, joissa majoitusmahdollisuus yhteensä 20 henkilölle. Alakerrassa kahvila, saniteetti- ja pesutiloja. Suurelta, kaksikerroksiselta terassilta vois kisoja seurata kahdesta suunnasta.

Pesämäen päärakennus Motohaus

Motohaus kuvattu vastavalmistuneena.

Pesämäki on toteuttanut lukuisia Leader -hankkeita

Paikka pyörii talkootyöllä Honkajoen Moottorikerhon vetämänä. Hankkeita on toteutettu suunnitelmallisesti osissa, jotta kassan ja tekijäresurssien kanssa pärjätään.

Hankkeissa on vuosien aikana tehty perusinfraa kuten kokoontumis-, saniteetti- ja pesutiloja, parannettu turvallisuutta kuten rakentamalla turva-aitoja, varmistettu että ympäristö pysyisi puhtaana esimerkiksi asfaltoimalla varikko- ja huoltoalueita sekä tekemällä viemäröintejä ja kallistuksia. Myös kone- ja laitehankintoja on tuettu infran kunnossapitoon sekä toteutettu pieni esittelymateriaalia tuottava hanke. Siirrettävä kioski ja sauna tuovat muunneltavuutta alueen käytölle.

Esittelyteltta messuilla

Esittelykalustoa käytössä messuilla.

Tarvittava talkootyövoima ja taloudelliset voimavarat ovat mahdollistaneet alueen kehityksen. Uusimmassa hankkeessa työtä halutaan yhä jatkaa ja saavuttaa sääntöjen mukaiset puitteet myöskin ympäristönsuojelun sekä yleisen turvallisuuden kannalta.  Autojen pesupaikan paremmalla määrittämisellä ja asfaltoinnilla sekä viemäröinnillä varmistetaan, että pesuvedet käsitellään mahdollisimman hyvin. Varikon asfaltointi ja viemäröinti öljynerotuskaivoineen on nykysuosituksilla jo välttämätön uudistus.

Mies esittelee tiloja retkeläisille.

Pitkänlinjan talkoolainen Marko Ylinen esittelee Pesämäen toimintaan Leader Pohjois-Satakunnan hankeretkeläisille keväällä 2024. Lopuksi ajeltiin kierros ”ralliradalla” retkeläisten bussilla.

Tutustu Pesämäen kesän kilpailutarjontaan ja ota kohde kalenteriin!