Pyöräile meille!

Toukokuussa 2021 oli tarkoitus järjestää valtakunnallinen pyöräilyviikko, joka nyt koronapandemiasta johtuen on siirtynyt syksylle uuteen ajankohtaan 28.8.-5.9. Kevät on kuitenkin monille pyöräilykauden aloittamisen kulta-aikaa ja kesän retkiä suunnitellaan kovaa vauhtia. Siksi kirjoittelen nyt teille muutaman esimerkin alueemme pyöräilymahdollisuuksista. Jos vaikka tulisit meille tänne Pohjois-Satakuntaan ja Luoteis-Pirkanmaalle tänä kesänä pyöräillen!

Uusia reittejä tulossa

Pyöräily ja pyöräliikenne lähes kaikissa muodoissaan elää nyt vahvaa nousukautta niin maailmalla kuin Suomessakin. Tämä näkyy niin polkupyörien myyjillä, reittiverkostojen kehittäjillä, matkailuyrittäjien tuotevalikoimissa kuin ihan teillä kulkiessakin. Alueellammekin on käynnissä kaksi isoa hanketta pyöräilymatkailun ja -reittien kehittämiseksi.

Ensimmäinen iso uusi reitti Ikaalisten Kyrösjärven ympäri julkaistaan lähiaikoina. Pienen ennakkosilmäyksen näet Ekokumppaneiden toteuttaman webinaarin tallenteesta Youtubesta. Tallenne alkaa kohdasta 14.50. Webinaarissa esitellään mm. Pyhäniemen ja Kankarinjärven kohteet pyöräilijöille Kihniössä. Tänä kesänä niihin ei vielä tienvarsiopasteita saada, mutta kartta jo julkaistaan. Kartassa merkitty reitin nähtävyyksiä ja oheispalveluita.

Toinen uusi reitti saadaan Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin hankkeessa. ”Geopark pyörämatkailun maailmankartalle” hankkeen työpajat kokoontuvat parhaimmillaan. Molemmissa hankkeissa kehitetään monipuolisia rengasreittejä alueellemme, parannetaan digitaalista saavutettavuutta, lisätään oheispalveluita sekä sähköpyöräystävällisiä palveluja ja omatoimisia pyöränhuoltopisteitä. Lisäksi nostetaan esiin historiaan, luontoon, kulttuuriin tai muita alueisiin liittyviä tarinoita ja teemoja mm. videoiden, tekstien ja kuvien kautta.

Kaksi pyöräilijää katselee järvimaisemaan Jämijärven Mielahdessa

Miksi pyöräily on kivaa?

Sitra korostaa artikkelissaan pyöräilyn niin fyysisen kuin henkisen terveyden edistämisen vaikutuksia sekä harrastuksen soveltuvuutta myös niille keille juokseminen ei enää vaikka sovi. Pyöräily on aina myös merkittävä ympäristö- ja kansantalousteko. Listan kaikkein korkeimman sijan saa kuitenkin pyöräilyn helppous ja hauskuus, joka itsellä on ainakin se suurin syy lähteä työpäivän jälkeen lenkille.

Leader Pohjois-Satakunnan alueella on monia sopivan pituisia ympyräreittejä kyläteitä pitkin ajellen. Monella kylällä on Leader-tuen avulla rahoitettuja laavuja, kotia, infopisteitä ym. taukopaikkoja, johon pyöräilijän on helppo pysähtyä pitämään taukoa. Osalla on kesäisin jopa vesipiste ja ulkohuussi avoinna kulkijoille. Opasteet ohjaavat tieltä paikalle.

Kyläreittiesimerkkejä (tämä on sitten vain pintaraapaisu):

  • Karvia: Karvissa Taiteiden reitti Kammista Skantziin on puolen vuoden ajan ollut virallinen matkailutie. Osa reitistä kulkee Kauhajoen kunnan puolella. Taiteiden reitillä pääset vierailemaan viidessä upeassa kohteessa; Kammi-kylässä, Alpon savannilla, Annen Taidekahvilassa, Karvian kirkossa ja museoalueella sekä Kulttuurikeskus Skantzissa. Kesäaikaan tien varsilla on vielä runsaasti ITE-taidetta. Reitin pituus Kammi-kylästä Kulttuurikeskus Skantziin on noin 37 kilometriä. Reitti ei kulje ympyrää, mutta siihen voi halutessaan yhdistää Nummijärven kierroksen (tie 6700), jolloin matkaa tulee noin 70 kilometriä. Reittiä on tietenkin mahdollista ajaa osissa tai yöpyä matkan varrella. Reitti on hyvin tasaista ja pääosin asfalttitietä.

ITE taidetta, nukke ajaa pienoistraktorilla

  • Jämijärvi: Jämijärven keskustasta lähdettäessä sen ympäristössä on monia 15-40 kilometrin ympyräreittejä, joilla pääsee tutustumaan alueen kyliin ja välillä myös naapureihin. Korvenkylän lenkki, Tykköö-Suurimaa-Palokoski, Tykköö-Ruupanperä, Vihun lenkki, Pitkäniemen lenkki yms. Jämijärven lenkeistä tulossa kesällä 2021 karttapohjat ja blogit/vlogit Jämijärvi-Seuran tekemänä. Somessa mainostamme, kun valmistuvat.
  • Ikaalinen:  Ikaalinen on valtavan kokoinen pitäjä, joten sieltä reittivaihtoehtoja löytyy lukematon määrä. Tuleehan uusi Kyrösjärven reittikin sinne. Maisemaa halkoo E3-tie, mutta sen ympärillä kulkee monia kyläteitä, joten sinne liikenteen sekaan ei juurikaan tarvitse poiketa. Kyläkaupat, leirintäalueet, matkailutilat sekä tilamyymälät kutsuvat pyöräilijää poikkeamaan. Pukaran kylällä pyöräillessä tuntematon kulkija hyvin herkästi lyö jarrut päälle kylän urheilukentän kohdilla. Niin aidolta tuo hirvitaideteos näyttää!

ITE hirvi ja kaksi pyöräilijää

  • Pomarkku, Siikainen ja Merikarvia: Pomarkun ja Siikaisten kunnan alueella oleva Isojärvi on veneilijöiden ja kalastajien suosima kohde. Myös sen ympäripyöräily on mukava reitti päivämatkana tai yhden yön taktiikalla. Merikarvian puolella 8-tien välttää myös kohtalaisen hyvin sen vieressä kulkevien pienempien teiden avulla. Pyöräilijän reitin varrelle osuu monia kyläkeskittymiä taukopaikkoineen, kahviloita, matkailukohteita ja huoltamoita, joten omat eväät eivät ole retkellä välttämättömät.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Googlella on tullut alueemme kuntia tänä keväänä syynättyä ja reittejä on vihossa jo monta testattavaksi. Kerrotaan niistä sitten vaikka somessa lisää, kun vauhtiin päästään! Meille voit myös vinkata oman suosikkisi tai laittaa kuvia matkan varrelta. Kerromme mielellämme löydöistäsi myös muille!

Haluaisitko lähteä vaikka järjestetylle pyöräretkelle ympäristöömme?

Maastoon ajelulle pääsee uusien kavereiden kanssa viikottain. Kankaanpääläinen Suomen Ladun jäsenyhdistys Sataelämystä järjestää maanantaisin maastopyöräilylenkkejä. Katso lisää yhdistyksen Facebook sivuilta ja lähde mukaan polkemaan! Ellei sinulla ole omaa pyörää tullessasi alueelle, niin tästä linkistä saat kootusti tietoa vuokrapyöristä Geopark alueellamme. Itsekseen maastopyöräileville on valmiina jo Geobike reitti sekä mm. Hämeenkankaalla risteää kaksi valtakunnallista pyöräilyreittiä: etelä-pohjoissuuntainen reitti 44 sekä itä-länsi-suuntainen reitti 23.

Joku sinulle heräsi pyöräilykuume? Ja päätit suunnata polkien myös meille? Toivommekin kovasti mahtavia pyöräilysäitä. Nähdään siis reiteillä!

T: Leena, hankeneuvoja

p.s. Syksyn valtakunnallisen pyöräilyviikon teemat on jo julkaistu ja niitä voikin hyödyntää koko kesän ajan. Pyöräilyvuosi -sivustolle ylipäänsä on koottu pyöräilyyn kannustavia kampanjoita, vinkkejä ja aineistoja, joita voi vapaasti hyödyntää. Täältä vaikka vinkkejä oman tapahtuman järjestämiseen!