Rahoituskausi on käynnistynyt vähitellen

Maaseuturahaston rahoituskausi saatiin osittain käyntiin 20.6.2023, eli juuri ennen juhannusta. Hanke- ja yritystuista pystyi tekemään hakemuksia uudistettuun Hyrrään tuosta päivästä lähtien, mutta moni muu asia onkin sitten kesken edelleen, kun rahoituskauden ensimmäinen vuosi lähestyy loppuaan.

Missä mennään nyt vuoden lopussa?

Leader-hallitus on tätä kirjoitettaessa käsitellyt  33 hakemusta ja myöntänyt niille Leader-tukea yhteensä 411 000 euroa. Yksikään hakija ei kuitenkaan ole vielä saanut virallista päätöstä ELY-keskuksesta, puhumattakaan että olisi voinut hakea maksatukseen jo toteutuneita kuluja. Aivan kaikkien tukimuotojen osalta edes hakua ei ole vielä avattu.

Rahoituskausien alku on aina hankala ja tällä kertaa lisähaastetta tuovat aivan uudet yritystukimuodot, joiden käyttöä sekä hakijat että tuen myöntäjät vasta opettelevat. Ensimmäistä kertaa yritystukea voidaan myöntää osa-aikaisille yrittäjille tai yritystoimintaa vasta käynnistäville. Myös maatalouden kokeiluihin ja yrityksen omistajanvaihdoksen suunnitteluun on tarjolla setelityyppinen kertakorvaukseen perustuva tuki.

Yleishyödyllisellä puolella odottelemme kovasti pienhankkeiden haun avautumista. Yhdistykset voivat hakea kustannuksiltaan korkeintaan 8000 euron investointi- tai kehittämishankkeisiin tukea kevennetyllä byrokratialla. Toivomme, että ensi vuoden alkupuolella koko hankeketju hakemuksista maksatuksiin saadaan käyntiin ja ohjeistukset selviksi.

Millainen rahoituskausi on tulossa?

Mahdollisuuksia Leader-rahoituksessa on paljon sekä mikroyrityksille että yhdistyksille ja yhteisöille. Nyt kannattaa miettiä uusia älykkäitä ratkaisuja, arjen ympäristötekoja, harrastusmahdollisuuksien kehittämistä tai maaseudun palveluiden parantamista. Kaikki ideat kannattaa esittää ja voimme niitä sitten yhdessä kehittää ja jalostaa.

Käynnistämme vuoden 2024 alussa myös oman Verkostosta vetovoimaa –hankkeen, jossa vahvistetaan koko Leader-alueen veto- ja pitovoimaa monin eri tavoin. Projektipäälliköksi on valittu Noora-Mari Syväluoma Merikarvialta.

Ensi vuonna Leader-rahaa tulee jakoon yli miljoona euroa, joten siitä kakusta kannattaa hakea oma osuutensa.

Hyvää ja Rauhallista Joulua!
Juha Vanhapaasto