Parivuotinen Satakunnan ITE-taiteen kartoitushanke on saatu päätökseen. Tuloksena löytyi lukuisia toinen toistaan upeampia ja puhuttelevampia teoksia ja taiteentekijöitä, joista isoin osa on suurelle yleisölle aiemmin tuntemattomia. Satakunnalle ominaiseksi piirteeksi ilmeni yhteisöllinen ITE-taide.
ITE tulee sanoista Itse Tehty Elämä. ITE-taiteilijat ovat itseoppineita taiteentekijöitä, joiden teokset ovat osa arjen ympäristöjä. ITE-taiteilijat eivät välttämättä miellä itseään taiteilijoiksi tai tuo teoksiaan esiin, vaikka monet niistä ovat koko kylän vetonauloja ja ylpeydenaiheita. Hankkeen tavoitteena onkin nostaa kohteiden näkyvyyttä ja tukea ITE-taiteilijoita yleisön kanssa toimimisessa.
Satakunnan alueen Leader-ryhmät: Ravakka, Karhuseutu, Joutsenten reitti, Pohjois-Satakunta ja Pyhäjärviseutu rahoittivat Maaseudun Sivistysliiton vetämää hanketta. Kartoitusta kentällä tekivät juuriltaan satakuntalaiset Veli Granö ja Elina Vuorimies.
– Pääsimme sukeltamaan syvälle Satakuntaan. On ollut hienoa päästä puhumaan sitä omaa kieltään ja omaa huumoriaan synnyinseudun ihmisten kanssa, porilaislähtöinen ITE-museon amanuenssi Elina Vuorimies sanoo.
Lapsuutensa Ahlaisissa viettänyt taiteilija Veli Granö keksi ensimmäisen kerran vuonna 1985 tutkia suomalaista omaehtoista taidetta naapurissa asuneen Pertti Tulosen patsaiden innoittamana. Voidaan siis näin ollen sanoa, että ensimmäinen suomalainen ITE-taiteilija on satakuntalainen.
Satakunta osoittautui ITE-taiteen aarreaitaksi
Hankkeen aikana ihmisiä kannustettiin ilmiantamaan lähialueelta mahdollisia ITE-taiteilijoita. Esimerkiksi naapuria, joka väsää omaperäisiä veistoksia pihalleen kierrätysmateriaaleista. Ehdotusten kautta löytyi yli sata taiteilijaa, joista noin seitsemänkymmentä on mukana tuoreessa ITE Satakunnassa -kirjassa. Heistä 17 on esitelty tarkemmin laajemmissa artikkeleissa.
Hankkeen tulokset yllättivät kaikki. Kartoittajat ovat yhtä mieltä siitä, että satakuntalainen ITE-taide ei ole nurkkakuntaista.
– Satakunnasta löytyi muihin alueisiin verrattuna todella paljon laadukasta ja monipuolista ITE-taidetta. Mitään tiettyä toistuvaa aihetta tai tietyn tyyppistä taidetta ei ollut yli muiden. ITE-taiteilijoiden joukko oli myös hyvin monimuotoista iän ja sukupuolen puolesta, Veli Granö sanoo.
– Satakunta on ollut oikea aarreaitta! Mistään muualta ei ole löytynyt näin paljon näin korkeatasoisia ITE-taiteilijoita, Elina Vuorimies jatkaa.
Satakuntalaiset ovat yhteisöllisiä ITE-taiteilijoita
Maaseudun sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta ympäri Suomea yli kymmenessä maakunnassa 2000-luvun alusta lähtien. Kokeneet ITE-taiteen kartoittajat Veli Granö ja Elina Vuorimies hämmästyivät uudesta löydöstä, joka toistui ympäri Satakuntaa: yhteisöllinen ITE-taide, jossa kaveriporukka tai koko kylä on spontaanisti lähtenyt tekemään yhteistä taidetta ilman, että ammattitaiteilija tai joku muu keskushahmo olisi sitä ohjannut.
– Yhteisöllinen ITE-taide on satakuntalainen erikoisuus. Sitä ilmenee Karvian tienvarsipatsaissa, Pomarkun koskenrannan betonihahmoissa, Rauman Kodiksamin hahmopellossa ja Kokemäenjoen varren äijäpatsaissa, Veli Granö kertoo.
ITE-taide on perinteisesti ymmärretty tekijänsä yksilöllisenä omaäänisenä ilmaisuna. Yhteisölliset ITE-löydökset kuitenkin osoittivat, että tärkeää on jaettu kokemus ja yhteinen tekeminen.
Kodiksamin ”Varjeltu kylä” on täynnä kyläläisten omakuvia variksenpelätinhahmojen muodossa. Joukossa on myös kuuluisuuksia. Pelto täydentyy pikkuhiljaa uusilla hahmoilla ja hahmojen vaatteet vaihdetaan kolmesti vuodessa. Idea on lähtöisin kyläyhdistyksen aktiiveilta, jotka haluavat teoksella muistuttaa yhteisöllisyyden voimasta. Teoksen nimi viittaa kyläläisten huoleen ja haluun säilyttää elinvoimainen asuinpaikka.
Yhteisöllisten teosten ja lukuisten taiteilijahaastattelujen kautta itsekin Satakunnasta lähtöisin oleville kartoittajille syntyi hankkeen myötä aivan uusi kuva satakuntalaisista.
– Mielikuvat jäyhyydestä väistyivät. Satakuntalaiset ovat todella sosiaalisia, yhteisöllisiä ja lämpimiä. Kartoituksen kautta nousi esiin myös tietynlainen herkkyys, Elina Vuorimies sanoo.
– Satakuntalaisten suora rehellisyys tulkitaan usein epäkohteliaana. Satakuntalainen ei teeskentele, hän tarkoittaa mitä sanoo eikä jakele turhia kehuja. Tämä on oikeastaan osoitus arvostuksesta ja luotettavuudesta. Hyväntahtoista jäynähenkeä on nähtävissä myös ITE-teoksissa kuten maanviljelijäporukan toisilleen yllätyksenä tekemissä äijäpatsaissa, Veli Granö pohtii.
Vuoden ITE-taiteilija tulee Raumalta
Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi valittu raumalaislähtöinen Jori Tapio Kalliola on vilpittömän otettu saamastaan huomiosta ja avusta, jota hän on saanut Maaseudun sivistysliitolta ja muilta ITE-taiteen arvostajilta.
– Olen aiemmin ajattelut, että jos taiteilijaa autetaan, se tehdään taiteen keskiössä ja siellä missä on rahaa. Olen ollut tietämätön, että voi olla tällainen organisaatio, joka pyyteettömästi auttaa kouluttamattomia taitelijoita. Se on ollut todella koskettavaa, Kalliola sanoo näyttelynsä avajaisissa Sepän talossa Raumalla.
Monia ITE-taiteilijoita yhdistävät traagiset elämäntapahtumat, joita he käsittelevät taiteen tekemisen kautta. Myös Kalliolalle elämä on tarjoillut karvaita pettymyksiä. Viime vuosi koetteli taiteilijaa. Kalliola on leipätyökseen muusikko – siinäkin itseoppinut. Yhtye sai juuri ensimmäisen sopimuksen konserttitoimistolta ja keikkakalenteri näytti todella lupaavalta. Koronapandemia kuitenkin sotki kaiken ennen kuin ensimmäistäkään konserttia ehdittiin pitää. Hän lamaantui täysin takaiskusta.
ITE-taiteen kartoitushankkeen päättävään näyttelyyn on koottu Kalliolan teoksia koko tuotannon ajalta, mutta hän teki myös paljon uutta taidetta kesän näyttelyä varten. Itse hän ei kutsu veistoksiaan teoksiksi vaan ”oksennuksiksi”. Hänen työnsä eivät yritä miellyttää ketään.
– Olen oksentanut näihin pahaa oloani. Monissa työssä toistuva lentämisen teema kuvaa irti pääsemistä yhteiskunnan normeista, vaatimuksista ja odotuksista, hän sanoo.
ITE-taiteen kartoitushankkeen myötä Kalliolan työt tulivat Veli Granön ja lopulta koko Suomen tietoisuuteen. Sen jälkeen elämä on alkanut näyttää valoisalta.
Tutustu satakuntalaiseen ITE-taiteeseen ITE Satakunnassa Facebook-sivulla.
ITE Satakunnassa -kirjan julkaisua tukivat Taiteen edistämiskeskus sekä Keskitien säätiö. Julkaisu on vapaasti luettavissa sähköisessä muodossa Maaseudun Sivistysliiton sivuilta.
Vuoden ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan näyttely Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä on avoinna Raumalla Sepän talossa (Alfredinkatu 4) 30.5.–20.6.2021 ma–pe 12.00–17.30, la–su 12.00–15.00. Jori Kalliola on itse paikalla RaumArsin residenssitaiteilijana.