Suomi on saunojen ja saunojien maa

Eilen oli keskiviikko. Monessa suomalaisessa kodissa viikon toinen saunapäivä ainakin mikäli on ensi kertaa suomalaisten saunomistiheyttä tutkineeseen tutkimukseen uskomista. Sen mukaan vähintään kerran viikossa saunovia oli Suomessa 59%, joka kolmas saunoo ainakin kaksi kertaa viikossa ja noin 5 % yli neljää kertaa viikossa. Vain murto-osa suomalaisista ei sauno lainkaan. Lauantaisauna on edelleen perinteisin saunapäivämme. Sauna on peseytymisen ja perinteen ohella nykysuomalaiselle paikka rentoutumiseen liikunnan jälkeen ja silloin kun lihakset ovat jumissa.

Vahvaa aineetonta kulttuuriperinnettämme

Unesco (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) valitsi 17.12.2020  saunomisen Suomesta aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa (https://ich.unesco.org/en/lists). Saunominen on ensimmäinen Suomesta tähän luetteloon otettu perinne. Meille se kyllä sopii. Suomessa on laskettu olevan noin 3,2 miljoonaa saunaa – enemmän kuin henkilöautoja. Tutkitusti suomalainen menee saunaan ensimmäisen kerran alle puolivuotiaana ja jatkaa saunomista hamaan vanhuuteen saakka. Yksittäisiä saunakertoja suomalaisille . kertyy yli 200 miljoonaa vuodessa. Aivan käsittömättömän paljon!

Mitä saunaperinteemme kaiken kaikkiaan onkaan? Saunaperinteelle historiaa tulee täyteen jo 10 000 vuotta. Nykysaunojemme esi-isä oli maakuoppasauna, joka rakentui maahan kaivettavaan, noin kolme metriä halkaisijaltaan olevaan kuoppaan, jonka keskelle aseteltiin kuumia kiviä. Kuopan ympärille taivuteltiin puista säleikkö, jonka päälle koottiin suojaksi eläinten taljoja.

Sauna ei ole pelkkä peseytymispaikka, vaikka sen muut käyttötarkoitukset ovat ajan saatossa vähentyneetkin. Ennen saunassa synnytettiin, pestiin pyykkiä, hoidettiin sairauksia, valmistettiin mallasta ja savustettiin lihaa. Saunan elämää valvoi omat saunahenget. Myös runsas kirjo runoja, lauluja ja leikeja on vienyt suullisesti sanaa saunasta eteenpäin sukupolvien ajan.

Sauna on  meille yksi suurimmista onnellisuuden lähteistä. Se tuotaa rennon ja levollisen olon kiireisen elämän keskelle. Suurella enemmistöllä suomalaisista on käytössään oma sauna. Vain 2% prosentilla pientaloissa asuvista ei saunaa käytössään ole. Monessa talossa maaseudulla sitten niitä on sitten vielä yhdellä taloudella useampiakin. Sukulaisellani esimerkiksi on sisäsauna, pihasauna, vanha navettaan tehty sauna, savusauna ja rantasauna. Niin ja kesämökillä vielä yksi. Kaikkia lämmitetään.

Saunaruuan uudet reseptit

Miksi sauna blogikirjoitukseni aiheeksi tänään nousi? Syynä oli muualla toteutettavista hankkeista silmiini osunut Sauna from Finland ry:n hanke ja tarkemmin sen Saunamakumaailma-reseptikilpailu (linkki Youtube videoon). Kilpailussa etsitään saunomisen yhteyteen sopivia ateria-, juoma- ja välipalareseptejä, joilla uudistetaan saunaruoka ja -juoma 2020-luvulle. Mitä voitaisiin kehitellä perinteisen makkaran ja sinapin rinnalle myös kansainvälistä matkailijaa silmällä pitäen? Parasta vielä olisi, kun reseptiikka kumpuaisi meidän alueen lähiruoasta. Kokit koekeittiöt vain valmiiksi!

Naudanpihvi punaviinikastikkeessa

Hyvä ruoka parempi mieli!

Sauna maaseutumatkailun kärjessä

Muutenkin kannattaa tutustua Sauna from Finland yhdistyksen toimintaan, jos saunamatkailu ja -perinteen kehittäminen alueellamme kiinnostaisi. Sauna kun on yksi matkailumme peruspilareista. Suomi on kesämökkien luvattu maa ja sauna kuuluu mökkielämään kiinteästi. Mökkeilyn yhteydessä saunotaan vaikka aamusinkin ja ihanne mökkisaunastaa pääsee myös pulahtamaan melkein portailta uimaan.

Saunomisperinne on suomalaisten keskuudessa niin yleinen, että saunomistavat tuntevat myös ne suomalaiset, jotka eivät yleensä sauno. Tämä on vain hyvä , sillä sitten kuka tahansa kadunkulkijamme voisi toimia paikallisoppaana ulkomaalaisella matkailijalle saunomisesta! Minäkin olen jo levittänyt saunakulttuuriamme ystävilleni. Parhaiten onnistuin saunojaksi käännyttämään ystäväni slovakialainen miehen. Saunaopit aiheuttivat sen, että omaan taloon he tekivät suomalaisen saunan (ei ollut Tsekeissä ihan normi ostos rautakaupasta, mutta se toinen tarina), joka lämpenee ainakin kolmesti viikossa. Tämän lisäksi hän käy kerran viikossa ”saunakerhossa” julkisessa kaupunkisaunassa nyt innostamansa työkavereiden kanssa. Seuraavalle Suomen vierailulle tulee kuulemma joka illalle sisällyttää ainakin yksi uusi sauna. Ja savesta tulisi minun tehdä hänelle löylynhenki kotiin viemiseksi.

Sauna on toisaalta meille niin itsestään selvä asia, että hetken jo näytti siltä, että esimerkiksi latvialaiset omivat perinteen ja ovat kehittäneet saunan tuotteistamisen jo paljon pidemmälle. Tuotteistamiseen on laaja mahdollisuuksien kirjo. Kuten Sauna from Finland sivuillaan kertoo: ”suomalainen saunaelämys on ainutlaatuinen vientituote. Aidon suomalaisen saunaelämyksen ydinarvot, eli aitous, moniaistisuus, läsnäolo ja rentoutuminen, hyvinvointi ja terveys, kontrasti, puhtaus, turvallisuus ja vastuullisuus, ovat maailmalle viesti suomalaisuudesta, josta voimme olla ylpeitä.”

Leader ja alueemme saunat

Korona sulki yleiset saunat. Alussa mainitun tutkimuksen mukaan yli viidenneksellä suomalaisista saunominen väheni. Kaupungeissa on pitkään jatkunut trendi sosiaalisesta saunomisesta. Vanhat yleiset saunat ovatkin suositumpia kuin koskaan ja avantosaunoissa kävijämäärät ovat kasvaneet. Oma sauna ei välttämättä olekaan aina se ykkösratkaisu, vaan hyvissä löylyissä käydään mielellään myös yleisessä saunassa. Aivan kuten ystäväni tekee myös Tsekeissä.

Lisäksi kaupunkialueille rakennetaan toinen toistaan elämyksellisempiä saunakeitaita välittämään suomalaista saunakulttuuria. Tällaisia kauniita kylpylaitoksia on noussut myös meidän alueellemme. Leader-hankkeilla on tuettu mm. urheiluseurojen ja kyläyhdistysten saunojen rakentamista ja avantouintitoimintaa. Aivan uusi Leader -tuella osarahoitettu sauna ”Villa Vihta” (linkki kotisivuille) nousi Ikaalisten Toivolansaareen viime kesänä. Rakentajana oli saunaseura Löylynlyöjät, joka järjestää myös sauna-aiheisia tapahtumia ja kursseja uusissa tiloissaan.

Villa vihta saunan sisäkuva Ikaalisten Toivolansaaressa. Kiuas ja lauteet

Villa Vihdan lauteille mahtuu isompikin porukka

Monella alueemme matkailuyrittäjällä on tietenkin myös saunapalveluita valikoimissaan. Viime vuosina mukaan on tulleet juuri saunaelämykset ja erilaiset hoidot saunomisen yhteyteen. Tästä esimerkkinä Kihniön Pyhäniemessä toimiva Kihniö Wellbeing yritysryhmä, jossa alueen yrittäjät yhteistyössä markkinoivat palveluitaan ja paketoivat tuotteitaan eri kohderyhmille sopiviksi. Lisätietoa heistä löydät Facebookista.

Tulipas tarinoitua saunasta. Taitaa käydä nyt niin, että sauna lämpenee meillä tänäänkin!
Leena, hankeneuvoja

Lähteet:
https://saunanpaiva.fi/suomi-on-saunojen-maa/
https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Saunominen
https://www.sauna.fi/unesco/
https://aitojamakujalehti.fi/ruokaa-ja-juomaa-maailmalle-saunan-ohessa-uusi-reseptikilpailu-uudistaa-saunamakumaailman/
https://saunologia.fi/tutkimus-korona-suitsi-saunomista/
https://saunafromfinland.fi/reseptikilpailu