Taas mennään!

Kuinka vuodet menevät nykyään niin nopeasti? Tuntuu, että juuri aloitimme ohjelmakauden ja nyt jo uusi on käynnistynyt. Ja nyt mennyt ohjelmakausi oli jopa yhdeksän vuoden mittainen.

Leader kotiseudun hyvinvoinnin kumppanina

Ehkä vauhtia hieman selittää se, että menneet vuodet eivät toisaalta ole olleet yhtään tylsiä vaan erilaista menoa ja meininkiä on ollut huima määrä. Olen ilokseni saanut toimia Leader -työn parissa muutenkin jo melkein sen historian alusta lähtien. Alhaalta ylös tapahtuva kehittäjätoiminta on tuonut kotiseudulleni paljon erilaista toimintaa, uutta yrittäjyyttä, perinteeksi muodostuneita tapahtumia ja vahvistanut parhaimmillaan yhteisöllisyyttä. Monet hankkeet kaikesta byrokratian kiemuroista selvittyään ovat saaneet aikaan positiivisia lumipalloefektejä. Näistä saamme aina mm. hallituksen kesäretkillä kokea muutamia ihan livenä!

Ihmisiä tutustumassa maaseutumatkailukohteeseen

Maaseutumatkailuun alueeltamme löytyy useita upeita kohteita. Hallituksen kesäretkellä 2021 kävimme tutustumassa kotikuntani Merikarvian helmeen, Koivuniemen Herrran Farmiin. Toiminta on korona keskellä siirtynyt nuoremman sukupolven vastuulle ja uusiin isompiin tiloihin. Paikka ihan pursuaa upeita ideoita! Yritys on vuosien saatossa toteuttanut monia eri hankkeita mm. Leaderin tukemana.

Kaiken tekemisen takana on alueemme ihmiset. Satakunnan Leader -ryhmät palkitsivat yhdessä alueensa sykähdyttävimpiä hankkeita Kokemäen Seuratalolla kauden päätteeksi ja Leaderin 25v juhlavuoden kunniaksi (voit lukea alueemme palkituista lisää täältä). Vaikuttavuusluvut olivat jälleen häikäiseviä! Maaseudun kehittämiseksi oli toteutettu 1350 hanketta, joista yritystukia oli 464 ja hanketukia 876. Hankkeissa oli luotu 184 uutta työpaikkaa ja tehty 236 628 tuntia talkoita. Hatunnoston paikka jälleen!

Strategia ohjaa alueemme tulevaisuuteen

Uusi ohjelmakausi tuo mukanaan aina jotain uutta. Se laittaa meidät myös tasaisin välein pohtimaan tapojamme, toimintaamme ja alueemme erityispiirteitä. Missä meillä on mahdollisuuksia, missä kehitettävää, mistä tulisi luopua? Tämä työ vie monia tunteja, joiden lopputuloksena alueelle laaditaan yhteinen strategia. Meillä se on uudelle ohjelmakaudelle nimeltään ”Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu” (voit tutustua strategiaan paremmin täällä).

Kun peilaan uuden strategian nimeä ja kokemuksia Leader -toiminnasta kotiseudullani, pidän nimeä onnistuneena. Meillä on toteutettu historian aikana jo yli 1100 hanketta. Mukaan mahtuu hyvin persoonallisia projekteja, kokeiluja ja uusien innovaatioiden testaamista. Tietenkin paljon mukana on ns. peruskauraa kuten yhteisten kokoontumispaikkojen korjauksia, lasten ja nuorten toimintaa edistäviä hankkeita ja luontomatkailuinfraa. Hienointa on kuitenkin se, että ennakolta ei aina voi tietää kuinka vaikuttava lopputulos hankkeella lopulta on! Toiset niistä kantavat hedelmää vielä monien vuosien jälkeen. Nämä ovat luoneet niitä rajattomia mahdollisuuksia, jota toivomme tulevaisuudessa yhä lisää!

Ihmisiä joulumarkkinoilla

Jo viisitoista vuotta sitten pienestä Jämin Joulukylä -tapahtumasta on kasvanut tuhansia ihmisiä vetävä joulutapahtuma Jämin mäelle Jämijärvelle. Vetovastuu on siirtynyt jo seuraavalle yhdistykselle ja tapahtumaan kehitetään vuosittain. Tapahtuma on monen toimijan yhteinen ponnistus.

Strategiassamme on neljä painopistettä; pito- ja vetovoima, elinvoimainen yrittäjyys, älykkäät kylät ja luonto- ja maaseutumatkailu. Painopisteet ovat syntyneet yhteistyössä monen alueemme toimijan kanssa. Menetelminä käytettiin niin perinteisiä työpajoja kuin sähköisiä alustoja, kyselyitä ja haastatteluja. Painopisteet kuvaavat niitä kotiseutumme helmitekijöitä, joihin on päätetty panostaa seuraavalla ohjelmakaudella. Toivon, että uudelle ohjelmakaudelle laaditut työkalut auttavat meitä toteuttamaan valitsemaamme strategiaa.

Itselleni jo työn kautta elinvoimainen yrittäjyys painopiste on lähellä sydäntä. Kuitenkaan minkään painopisteen ei voida ajatella olevan muita tärkeämpi. Arjessa jokainen asia vaikuttaa kotiseudulla elämiseen ja hyvinvointiin. Kun työ on mielekästä ja tuo riittävän toimeentulon, ihmiset osallistuvat usein kotiseudun harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan. Tai osallistumisen sijaan ihan järjestävät niitä! Nämä ihmisten tekemät panostukset ovat monelle pienelle maaseutu kunnalle kultaakin kalliimpia. Suomessa kaikilla on kaunis luonto kesällä, mutta erityispiirteet erottavat alueet toisistaan. Joskus yksikin vetovoimainen ihminen voi tuoda haluttua vipinää koko kuntaan. Luoda panoksellaan arvokasta pito- ja vetovoimaa. Innolla odotan millaisia tarinoita ja hankkeita näihin painopisteisiin tulevaisuudessa saamme.

Strategian valmisteluaika on ollut historiassamme poikkeuksellista. Muutosvauhti on tänä päivänä muutenkin hirmuista ja erilaiset poikkeusolot ovat hallinneet arkeamme. On pitänyt sopeuttaa toimintaan moneen kertaan ja ravistella pölyt totutuista tavoista. Tämä vauhti jatkuu edelleen, mutta uskon, että alueellamme riittää ihmisiä pysymään vauhdin ja muutoksen kelkassa. Halua kehittää kotiseutua on vahva.

Voisin jatkaa blogini otsikkoa. Taas mennään! Eteenpäin, aktiivisesti ja ennen kaikkea yhä enemmän yhdessä!

Anne Heikintalo,
Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n hallituksen puheenjohtaja