Lapset ja nuoret ovat kunnan tulevaisuuden tekijöitä. Heidän hyvinvointiinsa ja sitoutumiseensa kotikuntaan vaikuttaa moni asia. Yksi keskeinen asia on vaikuttamisen mahdollisuus. Kihniössä tätä asiaa on viety eteenpäin Kihniön 4H-yhdistyksen #Tänne mä kuulun -hankkeen avulla.
Kaikki alkoi Ylä-Satakunta -lehdessä olleesta lehtijutusta, jossa oltiin huolestuneita Kihniön vähäisestä nuorten määrästä ja väkiluvun pienenemisestä. Paikallinen 4h-yhdistys päätti tehdä asialle jotain.
Yhdistys sai Leader Pohjois-Satakunnasta rahoitusta #Tänne mä kuulun -hankkeelle, jonka päätavoite on aktivoida nuoria osallistumaan heitä itseään koskevien asioiden suunnitteluun ja käsittelyyn kunnassa.
Hankkeella edesautetaan nuorten kiinnittymistä omalle kotiseudulle, tekemällä nuorten aloitteiden ja tarpeiden mukaisia toimenpiteitä kunnassa. Samalla saadaan nuoret näkemään oman kuntansa positiiviset puolet ja mahdollisuudet. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on sitouttaa nuoria niin, että osa jäisi Kihniöön tai muuttaisi sinne takaisin, hanketyöntekijä Niina Virnala kertoo.
Reilun vuoden verran toimineessa hankkeessa kartoitettiin aluksi 1.—9. -luokkalaisten mielipiteitä.
– Teimme nuorille kyselyn, joiden tuloksista kunta teetti oman koontinsa. Kunta otti heti kopin meidän hankkeesta. Kunnan strategiaan onkin kirjattu muun muassa nuorisotilat, joita ei tällä hetkellä Kihniössä ole, hanketyöntekijä Virnala iloitsee.
Nuoret toivoivat kyselyssä paljon liikuntaan liittyvää harrastustoimintaa, etenkin tanssia ja voimistelua.
– Järjestimme voimisteluopetusta, joka keräsi paljon osallistujia koska laji on Kihniössä uusi. Yläkouluikäiset pojat innostuivat järjestämään pelitapahtuman eli ”lanit”, joka toteutui pääsiäisen aikaan, Virnala iloitsee.
Hankkeessa on järjestetty paljon kaikenlaista, muun muassa koulutuksia. Provinssi-rockin ja SJK Esportsin tapahtumatuottaja Mikko Jokipii kertoi Kihniön yläkoululaisille tapahtuman järjestämisestä. Hän myös haastoi nuoria itse suunnittelemaan omia tapahtumia. Nuoret ideoivat mm. eSports-pelitapahtuma, YouTube-tapahtuma, kansainvälistä ruokatoria.
– Tapahtumanjärjestämiskoulutus pohjasi hankkeeseen sisältyvää ”C’moon Kihniö!” -katufestaria, jonka nuoret itse suunnittelevat ja toteuttavat. Festarit järjestetään kuudes toukokuuta. Festareiden nimi on nuorten keksimä ja he ovat suunnitelleet ohjelman, johon sisältyy muun muassa graffitimaalaus- ja skeittiopetusta, katutanssia sekä katutaidetta. Tapahtuman ajankohta on Euroopan Nuorisoviikolla, jonka teemana onkin nuorten osallisuus, solidaarisuus ja tasaveroiset osallistumismahdollisuudet, Virnala jatkaa.
Mahdollisuus vaikuttaa
4H-yhdistyksen tilat ovat kovassa käytössä Kihniön keskustassa. Maanantaista torstaihin tiloissa järjestetään kerhotoimintaa ja joka arkipäivä koulun jälkeen läksyparkki. Niina Virnalalla on oiva tilaisuus keskustella nuorten kanssa 4H-kerhon tiloissa hankkeen asioista.
– Kivaa, kun saa olla nuorten kanssa tekemisissä. Vaikka nuoret ovat aktiivisia ja innokkaita, haasteena on saada heidät ymmärtämään, että heillä on oikeasti hankkeen kautta mahdollisuus vaikuttaa. Jotta nuoret saataisiin jäämään Kihniöön, heillä tulee olla hyvä fiilis kotipaikastaan. Tuntuu hyvältä, että kunnassa ollaan kiinnostuneita hankkeesta ja meitä kuunnellaan ja meidän puolesta ollaan valmiit toimimaan.
Yritysyhteistyö on yhtenä elementtinä hankkeessa. Vuoden alussa koululaisille järjestettiin yrittäjäpäivä.
– Halusimme näyttää koululaisille, että yrittäjyys on myös yksi vaihtoehto. Koululaiset tutustuivat paikallisiin yrityksiin, jossa yrittäjät kertoivat toiminnastaan ja tilanteesta täällä.
Virnala on muuttanut Kihniöön 3-vuotiaana ja asunut siitä lähtien koko ajan paikkakunnalla.
– Jatko-opiskelumahdollisuudet, joita Kihniöllä ei ole tarjota, vaikuttavat luonnollisesti nuorten muuttohalukkuuteen. Pystyin asumaan Kihniössä, kun opiskelupaikkani oli Tampereen ammattikorkeakoulun Virtain yksikössä.
Virnalan mukaan rauhallisuus ja turvallisuus on Kihniön valtteja.
– Rauhaa ja turvaa osaa arvostaa etenkin, kun itsellä on oma lapsi. Kihniö on tosi hyvien kulkuyhteyksien päässä. Työllisyystilanne on huono, mutta niin se on varmaan joka paikassa.
Toukokuussa loppuvalle hankkeelle on Virnalan mukaan ollut tilausta. Yhteistyökumppanit ovat taanneet hankkeen laajuuden.
– 4H on Kihniössä luonnollinen yhteistyökumppani moneen suuntaan. Yhteistyö on tosi tärkeää varsinkin pienellä paikkakunnalla.
Hankkeen rahoittajatahon Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaaston mukaan #Tänne mä kuulun on hyvä esimerkki hankkeesta, jossa pureudutaan yhteen keskeisimmistä maaseutualueen haasteista.
– Nuorten äänen kuuleminen on tärkeä asia ja lisäksi hankkeessa annetaan nuorille mahdollisuus toteuttaa omia ideoitaan. Näin he kasvavat oma-aloitteisiksi ja heille muodostuu positiivinen kuva omasta kotikunnastaan, Vanhapaasto kiteyttää.