Terveellinen kotimainen ruoka arvossa arvaamattomassa

Terve ruoka -messut kokoavat terveellisen kotimaisen ruuan ystävät ja lähituottajat yhteen Merikarvialle ensi viikonloppuna 2.-3.4. kello 11-17.

 

Terveellisen ja kotimaisen ruuan arvostus on noussut jo pitkään. Yhä suurempi osa perheiden arkiruokavalinnoista on kotimaista. Epävakaa maailmantilanne ja keskustelu Suomen huoltovarmuudesta on nostanut kotimaisen ruuan arvoon arvaamattomaan.

– Nyt jos joskus meidän pitäisi valita ruokakoriimme laadukkaita ja kotimaisia raaka-aineita, kehittämisasiantuntija Noora-Mari Iisakkala Merikarvian kunnasta sanoo.

 

Terve ruoka -messut on kokonaan uusi tapahtuma. Messut järjestetään Koivuniemen Herran Farmilla Merikarvialla. Tavoitteena on tuoda kotimaisia ja pieniä ruokatuottajia esille.

– Ison uuden messutapahtuman luominen nopealla aikataululla koronan jälkeen on ollut voimainponnistus tekijöille. Olen kuitenkin todella innoissani ja kiitollinen siitä, miten hyvin yhteistyö on sujunut. Mukana järjestelyissä ovat Merikarvian kunnan ja Koivuniemen Herran Farmin lisäksi Merikarvian lukio ja MTK Merikarvia. Tukea on saatu myös Leader Pohjois-Satakunnalta, Iisakkala luettelee.

Kaksi naista messujulisteen edessä

Kehittämisasiantuntija Noora-Mari Iisakkala ja hanketyöntekijä Marianne Hakala odottavat innolla viikonlopun suurta ruokatapahtumaa.

Keskustelussa suomalaisen ruokalautasen tulevaisuus

Lähiruokatuottajien lisäksi messuilla on luvassa monipuolista ja hauskaa ohjelmaa. Messujen julkkisvieraina nähdään hiihtäjälegenda Juha Mieto sekä sosiaalisesta mediasta tuttu voimaurheilija Jesse Pynnönen. Molemmille herroille kotimaiset ruokatuotteet ovat tärkeä osa omaa elämää ja uraa. Heidän mietteitään kuullaan lauantaina paneelikeskustelussa, jossa pohditaan myös miltä suomalainen ruokalautanen näyttää tulevaisuudessa.

– Paneelikeskustelussa mielenkiintoista on, kun nuorempaa ja vanhempaa sukupolvea edustava urheilija kerto omista ruokatottumuksistaan. Ruokatuotteetkin ovat olleet hyvin erilaisia silloin, kun Mieto on ollut uransa huipulla, Noora-Mari Iisakkala pohtii.

Julkkisvieraiden lisäksi panelisteina toimivat nuori maaseutuyrittäjä Annemari Tarkkio ja kotimaisen ruuan esille tuomisesta palkittu paikallinen K-kauppias Janne Vuollo. Keskustelun juontaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

 

Jännitystä kokkisodassa

tapahtumajulisteessa Jesse Pynnönen ja Juha Mieto

Jesse Pynnönen ja Juha Mieto pääsevät keskustelemaan terveellisen ruuan merkityksestä omalla urallaan. Miehet kohtaavat myös kokkisodassa.

Omaa jännitystä messuille tuo kilpailuhenkeä kasvattava kokkisota, johon Jesse Pynnönen ja Juha Mieto pääsevät osallistumaan yhdessä merikarvialaisten koululaisten kanssa. Maa- ja kotitalousnaisten Janita Kylänpää ja Anna Kari johdattavat kisailijat valmistamaan nopean välipalan tai lounasaterian kotimaisista raaka-aineista.

– Kisa tulee varmasti olemaan kova, Iisakkala ennustaa.

Messujen yhteistyökumppanina ja sponsorina toimii Ravintorengas ja Karin Havupuu-uutejuoma. Pitkät perinteet omaavaa Karin Havupuu-uutejuomaa on valmistettu jo vuodesta 1975 lähtien. Havupuu-uutejuoma on valmistettu nuorten luomumäntyjen kuoresta ja nilasta. Elimistö saa juomasta runsaasti ravinteita ja antioksidantteja.

Näytteilleasettajia on ilmoittautunut messuille laajalta alueelta.

– Messut ovat saaneet yrityksiltä paljon kiitosta. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä. Tapahtuman liput ovat myynnissä terveruokamessut.fi -sivuilla ja lippuja saa toki myös ovelta. Nähdään messuilla, Noora-Mari Iisakkala toivottaa.