Vaikuttavuus on kehittämishankkeen punainen lanka

Maaseudun elinvoimaisuutta kehitetään yhdeksän kunnan alueella kahden naisen voimin. Verkostosta vetovoimaa -hanke kuuluu osaksi laajempaa Älykäs kylä -strategiaa, mikä tarkoittaa, että toimenpiteiden tulee olla osallistavia, vaikuttavia ja monistettavia. Keskiössä on yhteistyö muiden toimijoiden kanssa, ja hankkeessa työskennelläänkin tiiviisti alueen kuntien kanssa.

Monipuolisella viestinnällä luodaan vaikuttavuutta

Ei riitä, että hanketyössä keksitään loistavia ideoita, vaan ne on myös osattava kommunikoida muille. Viestintä onkin yksi keskeisimmistä hanketyön elementeistä, sillä hankkeen toimista ei tiedetä laajemmin, jos niistä ei osata kertoa ulospäin. Viestinnällä on myös elintärkeä merkitys vaikuttavuuden näkökulmasta, sillä ilman tehokasta viestintää paraskaan idea ei saavuta kohderyhmäänsä.

Viestinnän haasteet Verkostosta vetovoimaa -hankkeessa liittyvät kohderyhmien moninaisuuteen. Ei ole vain yhtä ”unelma-asiakasta”, jolle viestiä, vaan hankkeen useiden toimenpiteiden kohderyhmät vaihtelevat osin keskenään. Jokaiseen toimenpiteeseen ei esimerkiksi löydy oikeaa kohderyhmää Leader Pohjois-Satakunnan viestintäkanavista suoraan, vaan tarvitaan myös kuntien omia kanavia laajemman kohderyhmän tavoittamiseen. 

Nykypäivän tietotulva haastaa viestinnän muotoa ja ilmettä, sillä mikä tahansa viesti ei enää pysäytä ihmistä somessa, printtilehdessä tai kauppojen ilmoitustauluilla. Sosiaalisen median helppoutta pyritään kyllä hankkeessa hyödyntämään, vaikka samaan aikaan huhut somepaosta mietityttävät. Hankkeessa pyritään pysymään ajassa kiinni, ja muutamia toimenpiteitä toteutetaankin videon muodossa.

Hanketta ei tehdä yksin

Hanketyön onnistumisen avain on ihmisten innostaminen mukaan toimintaan. On tärkeää saada ihmiset näkemään hankkeen hyödyt ja mahdollisuudet, ja tehdä kehittämistoimista mahdollisimman sujuvia sille, kenen perustyöhön mikäkin toimi kiinnittyy.

Hankkeen työntekijöiden rooli painottuu kokonaisuuden koordinointiin, tiedon keräämiseen ja jakamiseen, uusien kokeilujen tekemiseen, asiantuntijoiden yhteen saattamiseen sekä kohtaamisten fasilitointiin. Kehittämishanke on väliaikainen, ja siksi todellinen vaikuttavuus tapahtuu kuntien asukkaiden, yrittäjien ja päättäjien osallisuuden kautta.

Kokeilemalla ja oppimalla kohti tuloksia

Hanketyö ei ole koskaan suoraviivaista, vaan jatkuvaa suunnittelun, kokeilemisen, oppimisen ja parantamisen sykliä. Luomme uusia toimintatapoja, kontakteja ja materiaaleja jatkuvasti. Hanketyössä vaaditaan siis myös luovuutta ja joustavuutta. On tärkeää uskaltaa kokeilla ja erehtyä, sillä vain sitä kautta voidaan löytää ne ratkaisut, jotka todella toimivat ja jäävät elämään myös hankkeen päätyttyä.

Vaikuttavuus on punainen lanka, joka kulkee läpi koko hanketyön. Se on tärkeää paitsi hankkeen onnistumisen kannalta, myös oman työssä jaksamisen ja mielekkyyden näkökulmasta. Jos tehdään toimenpiteitä, joilla ei ole merkitystä tai vaikutusta, se heikentää sekä hankkeen tuloksia että työnteon mielekkyyttä. Siksi on tärkeää pitää jatkuvasti mielessä, miksi työtä tehdään ja kenelle se on suunnattu. Yhteinen tavoitetila on, että onnistumme.

Yhteystiedot

Verkostosta vetovoimaa – yhteistyöhanke kehittää maaseudun elinvoimaisuutta Leader Pohjois-Satakunnan toiminta-alueella yhdessä kuntien ja yrittäjien kanssa. Hanke on Euroopan maaseuturahaston osarahoittama. Hankeaika on 1.1.2024-30.6.2026.

Projektipäällikkö Noora-Mari Syväluoma
Leader Pohjois-Satakunta, Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanke
noora-mari.syvaluoma@kankaanpaa.fi
040 190 9440 

Hankekoordinaattori Noora Elonen
Leader Pohjois-Satakunta, Verkostosta vetovoimaa -yhteistyöhanke
noora.elonen@kankaanpaa.fi
040 577 1300