Vieraslajitalkoot sopivat korona-ajan yhteiseksi tekemiseksi

Esimerkkinä kasveista mainittakoon kaikkien tuntemat lupiinit, kurtturuusut ja jättipalsamit. Nämä kasvit eivät kuulu suomalaiseen luontoon. Näyttäväthän ne usein kauniilta, mutta kauneushyödyt jäävät haittojen jalkoihin. Vieraslajit uhkaavat luontaisesti esiintyviä lajejamme, sillä ne leviävät nopeasti tukahduttaen tieltään lähes kaiken muun kasvillisuuden. Kasvien häviämisen jälkeen lumipalloefekti vain kasvaa. Seuraavaksi katoavat niistä riippuvaiset selkärangattomat, perhoset, pistiäiset ja kovakuoriset.

lupiineja

Vieraslajitalkoot on matalankynnyksen tapa tehdä työtä lähiympäristön ja – luonnon hyvinvoimiseksi. Talkoita voi järjestää lähes kuka tahansa, kun muutamat pääasiat on ennakolta hoidettu. Tärkeintä on saada työlle lupa, sillä vieraslajien kitkeminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Maanomistajat kyllä ovat usein otettuja avusta, sillä omat resurssit ovat monesti riittämättömät. Myös kunnat ovat hyvä kumppania ja voivat mm. tarjota apua jätteen poisvientiin ja oikeaoppiseen käsittelyyn.

Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuille on koottu napakka paketti ja pdf-oppaat to-do -listoineen talkoiden järjestäjille. Myös Suomen Luonnonsuojeluliiton organisoimana on käynnissä monen toimijan yhteinen hanke vieraslajien torjuntaan. Tutustu hankkeen sivuihin https://viekas.laji.fi/. Sivuilla on myös tapahtumakalenteri, johon voi ilmoittaa oman tapahtumansa. Myös mm. Martoilla ja Maa- ja Kotitalousnaisilla on aiheeseen liittyvää kampanjointia käynnissä.

Mekin haluamme kannustaa toimijoitamme vieraslajitalkoiden pariin. Leader Pohjois-Satakunta ja EDIC Pohjois-Satakunta lahjoittavat alueen toimijoilleen turvaliivipaketin (4-6 kpl). Nopeimmat syövät hitaat, joten ota heti Leenaan yhteyttä, jos tarjoukselle on teillä käyttöä! Sovitaan liivien toimituksesta.  Liivit sopivat myös mm. tienvarsien kevätsiivoustalkoilijoille! Heitäkin siis osallistumishaastetta naapurillekin!

p.s. kiva olisi sitten saada kuva meille teidän talkoista!

p.p.s. netissä on myös webinaareja tulossa keväällä aiheesta eri toimijoiden tuottamana. Esimerkiksi Etelä-Karjalan Kärki Leader järjestää talkoita suunnitteleville webinaarin 13.4. klo 17-18. Lisätietoja Facebookissa. Hyppää kuulolle!

Kevätterveisin,
Leena