Viiden tähden valtit – Pohjois-Satakunnan matkailua kehitetään kansainvälisellä yhteistyöllä

5starnature-hankkeessa etsitään viiden tähden luontomatkailukohteita viiden eurooppalaisen maan yhteistyönä. Matkailutoimijat testaavat toistensa ideoita ja saavat arvokasta apua oman alueen sesongin ulkopuolisen matkailun kehittämiseen. Katso video hurjasta moottorikelkkakyydistä, jota ulkomaiset vieraat saivat Karviassa!

5starnature-hankkeessa ovat mukana Suomen lisäksi Viro, Espanja, Italia ja Unkari. Hankkeen ideana on, että yrittäjät ja matkailutoimijat saavat toisiltaan ideoita oman alueensa matkailun kehittämiseen. Hankekumppanit vierailevat toistensa kotiseuduilla eri maissa ja testaavat paikallisia matkailutuotteita ja pohtivat yhdessä, miten paikallisia helmiä voitaisiin hyödyntää maaseutualueiden matkailussa.

Suomessa vieraat kävivät testaamassa pienten paikkakuntien matkailuvaltteja helmikuussa 2019. Muutaman päivän aikana kansainväliset vieraat tutustuivat erilaisiin luonto- ja matkailukohteisiin Pohjois-Satakunnan ja Pirkanmaan alueella sekä osallistuivat matkailuseminaariin Karviassa. Heikon lumitilanteen vuoksi perinteiset suomalaiset talviaktiviteetit jäivät vierailta kokematta, mutta talviextremeä koettiin kuitenkin. Vieraat pääsivät testaamaan mm. sohvakyytiä moottorikelkan vetämänä moottoriurheilukeskus Torrossa Karviassa.

Kansainvälistä hanketta koordinoi Suomessa Leader Pohjois-Satakunta. Kolmivuotisen hankkeen aikana osallistujat ovat jo käyneet Espanjassa ja Italiassa tutustumassa luonto- ja maatilamatkailuun sekä lähiruokafestareihin.

– Hämmästyttävintä on se, että meillä on samanlaisia matkailun haasteita ja vahvuuksia kuin italialaisilla ja espanjalaisilla kumppaneilla. Esimerkiksi Espanjan kumppanit ovat läheltä Portugalin rajaa vuoristoalueelta, jossa maastopyöräily on vahvana. Olemme oppineet paljon etenkin pyöräilytapahtumia ja – reittejä ajatellen. Myös alueella järjestetyt sesongin ulkopuoliset festivaalit, niistä otamme vinkkiä Karvia-Päiviin, kertoo Marjo Yliluoma.

ulkomaisille vieraille esitellään kodan tunnelmaa

– Karviassa luontomatkailu on se olennaisin. Täältä kaivataan puhtautta ja hiljaisuutta. Paikalliset kädentaidot ja lähiruoka kiinnostavat myös. Uskomaton potentiaali on meillä luonto ja rauha.

Yliluoma sanoo, että parhaiten oppii, kun menee pois omalta mukavuusalueelta.

– Aiomme koota hyvin käytänteiden nettisivuston, jonka avulla kaikki muutkin luontomatkailu- ja maaseutumatkailualueet voivat hyödyntää meidän saamaamme oppia ja esimerkkejä.

Erähenkinen lounas nautittiin metsästysseuran Tervatuvan kodalla. Vieraat pääsivät tutustumaan myös Karvian uuteen olohuoneeseen eli vanhasta Kirkonkylän alakoulusta remontoituun monitoimitilaan.