Virkisty Niinisalossa!

Niinisalon kyläyhdistys toimii ehkä alueemme kuuluisimmassa kylässä Kankaanpäässä. Ainakin nimensä perusteella, sillä jos kysyt maailmalla liikkuessasi ihmisiltä, mitä he tietävät Pohjois-Satakunnasta niin yleisin vastaus on Niinisalon varuskunnan.

Kuuluisassa kylässä ollaan myös ihailtavan aktiivisia. Viime viikon perjantaina vietettiin aivan varuskunnan kupeessa Valkiajärven uimarannalla uuden kodan avajaisia. Kyläyhdistyksen väki on Leader-hankkeessaan ”Virkisty Niinisalossa” toteuttanut kyläläisten toiveita rakentamalla uimarannalle kodan ja onkilaiturin. Samalla korjattiin myös laavun katto museonmäellä.

”Hanke oli hieno mahdollisuus kylän tärkeiden virkistyspaikkojen parantamiseen. Moni innostui mukaan hankkeen eri talkoisiin ja tapahtumiin. Täälläkin on nyt ainakin 100 henkeä avajaisissa”, puheenjohtaja Hanna Kenttä kertoi toivottaessaan avajaisiin saapuneet tervetulleiksi.

Avajaisnauhan leikaaminen

Avajaisnauhan kävi leikkaamassa Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää. Muut henkilöt vasemmalta yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Kenttä, haitaria avajaisissa soittanut Ismo Koskinen, projektin vastaavana toiminut Raimo Soininen ja Valkiajärven osakaskuntan edustaja Klaus Juhantalo.

Hankkeen tiedotus (kuten kylä muukin tiedotus) on esimerkillistä ja laajasti osallistavaa. Projektin eri vaiheista kerrottiin monesti Facebookissa sekä kylätiedotteessa ja lopuksi järjestettiin vielä äänestys uuden kodan pintaväristä. Hankkeen kaikesta rakentamisesta vastasi kyläyhdistyksessä vuosia monia projekteja vastuullaan kantanut rakentamisen ammattilainen Raimo Soininen. ”Pientä puuhastelua ja talkootekemistä riitti kaikille halukkaille. Vasara, mitta, työkintaat ja huumoria kun oli mukana, niin hyvin pärjättiin”, kommentoi Soininen projektia.

Nainen ojentaa lahjaa miehelle kodan edustalla

Yhdistyksen puheenjohtaja Hanna ojensi Raimolle erityisen muistamisen kyläyhdistyksen puolesta avajaistilaisuudessa. Puukko kuulemma sopivampi kuin kukkapuska. Leader -kylttikin ruuvattiin avajaisissa paikoilleen.

Lapsia laiturilla

Uudelta onkilaiturilta voi kokeilla kalaonneaan. Valkiajärven pituus on 1,7 kilometriä, leveys 1,3 kilometriä ja pinta-ala 129 hehtaaria. Rannat ovat hiekkapohjaisia ja ympäröivä kasvillisuus kangasmetsää. Itärannoilla rantaan rajautuu myös soita. Järven länsi- ja pohjoisrannat kuuluvat Puolustusvoimille.

Millainen kylä on Niinisalo?

Niinisalo sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta koilliseen Parkano–Jyväskylä-tien suunnassa Pori–Haapamäki-radan varrella. Kylästä lähtevät myös seututiet Karviaan ja Jämijärven kautta Ikaalisiin. Niinisalon kautta kulki keskiajalta lähtien historiallinen Hämeen ja Pohjanmaan välinen Kyrönkankaantie, jota voi osittain edelleen kulkea. Niinisalossa toimii Porin prikaatin Niinisalon toimipiste (ent. Tykistöprikaati) joukkoyksiköineen. Varuskunta on Kankaanpään toiseksi suurin työnantaja kaupungin jälkeen. Niinisalon kulttuurikohteisiin kuuluu Kankaanpään kaupunginmuseo. Niinisalo on osa Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkkia.

Tervetuloa kylään!