Wallmask- Osuuskaupan vanhasta kellarista maalivahdin maskeja maailmalle

Kihniön, alle 2 000 asukkaan kunnan kyläraitti voi äkkiseltään näyttää tavalliselta hiljaiselta maalaiskylätieltä. Ensivaikutelma on kuitenkin hämäävä. Kunnassa on monenlaista erikoisosaamista, mitä ei äkkiseltään ohikulkija huomaa. Esimerkiksi vanhan osuuskaupan kellaritiloista lähtee maailmalle jääkiekon, maahockeyn ja salibändyn pelaajien piireissä tunnettuja sekä arvostettuja maalivahtienmaskikypäriä Wallmask Oy:n tuotantona. 30 prosenttia yrityksen tuotannosta menee vientiin.

Yrittäjä Petri Karvisella toiminta lähti käyntiin omasta tarpeesta harrastuksen parissa. 90-luvulla uusinta uutta olivat maskilliset kypärät, joita valmistettiin silloin vain Pohjois-Amerikassa. Opiskelijan budjettiin nämä kalliit hienoudet eivät sopineet, joten oli tehtävä sellainen itse. Sitten muutkin halusivat ja maskien valmistus alkoi aluksi sivuhommana. Kymmenen vuotta myöhemmin myynti kasvoi niin, että Karvinen uskaltautui hypätä päätoimiseksi yrittäjäksi.

Leader Pohjois-Satakunta on myös saanut olla tämän upean maaseutuyrityksen tarinassa mukana. Maaseuturahastosta on myönnetty yritystukea, jolla on saatu yrityksessä käyttöön uusia materiaaleja, selvitetty vientivalmiuksia sekä automatisoitua ja nopeutettu rutiinityötä robotin avulla. Yritys työllistää Kihniössä Karvisen lisäksi 3-4 henkilöä. Alihankintaketjussa on myös muita maaseudun yrityksiä. Mm. maskit voidaan maalata yksilöidysti tilaajan toiveiden mukaan. Onhan Suomen jääkiekon maajoukkueen maalivahtinakin toimineen Antti Raannan Wallmaskilta hankituttua maskia aiemmin koristanut Muumipeikko ja Pikku Myy.