Karviassa on aina ollut värikästä, persoonallista, monipuolista ja monen ikäistä yhdistävää kulttuuritoimintaa. Kunnan vetämänä Kantin kylälle Maaseuturahaston ja lukuisien talkootuntien panoksella on rakennettu tällä ohjelmakaudella Kulttuurikeskus Skantz, jonka ohjelmatarjonta ihan hengästyttää! Kalenterinsa saisi täyteen pelkästään sillä täyteen.
Kuva 1: Skantzin katsomoalue on rakennettu historiasta ammentamalla. Alueella on 1600-luvulla sijainnut Ruotsin armeijan rakentama linnake Kyrön skanssi (Kyrö Skantz), jonka pääasiallinen tehtävä oli aluksi toimia tukikohtana sotilaskarkureitten kiinniottamista varten. Myös kulttuurikeskuksen suunnittelussa hyödynnettiin kansainvälistä Leader-hanketta ja benchmarkattiin mm. vastaavia kohteita ulkomailta.
Toinen merkittävä uudistus Karvian matkailun- ja kulttuurin kehittämiseksi on ollut myös 37 kilometrin pituisen Taiteiden Reitin brändäys, jolle saatiin myös virallisen matkailutien status. Reitillä on viisi virallista kohdetta ja se kulkee myös naapurikunnan Kauhajoen alueella Kammikylässä ja Alpon Savannilla. Karvian puolella kohteina on Annen Taidekahvila, Karvian kirkko ja museoalue sekä Kulttuurikeskus Skantz. Kesällä reitin vartta koristavat toinen toistaan ihastuttavampaa ITE-taideteosta!
Kuva 2: Taiteiden reitin mainos on painettu turvelevylle, joka on myös karvialaisen Konto Oy:n tuote. Levy sietää hyvin kosteutta ja sisätiloissa toimii mm. äänieristeenä.
Miten pienessä Karvian kunnassa saadaan näin hienoja aikaansaannoksia kulttuurinsaralla? Avainsana on jälleen vapaaehtoistyö ja talkoolaiset. Moni eri yhdistys, toimija, yritys tai yksittäiset henkilöt ovat valmiita antamaan oman panoksensa kotiseutunsa kehittämiseen. Mm. Karvian Matkailuyhdistyksen kautta saa opastuksen värikkäine tarinoineen, lounasruokapaikkoja on tullut lisää ottamaan vastaan bussiryhmiä, Taiteiden reitin kohteissa on usein taiteilijat itse paikalla ja teatteriharrastajat kokoontuvat ympäri vuoden.
Kuva 3: Kaija Kangas opastaa ryhmiä Karviassa Karvian Matkailun aktiivina. Uudistukset ovat lisänneet ryhmäopastuksien kysyntää nyt kun bussiretkiä jälleen järjestetään.
Tällainen yksi avainryhmä on Poikkitaiteilijat yhdistyksen aktiivit, jotka hankkivat myös Leader- tuen avulla itselleen oman toimipaikan. Vierailimme heidän luonaan yhdessä naapuriryhmän Suupohjan kanssa ja paikasta huokunut positiivisuus ja innokkuus toi tälle artikkelille otsikon. Koronakurimusvuosien jälkeen yhdistystoiminta tarvitsee uutta potkua ja Karviassa tuossa potkussa on jo vauhtia.
Kuva 4: Leena Koivula on tehnyt elämäntyönsä kulttuurin saralla Karviassa ohjaajana. Kuvaan saatiin ohjaaja kerrankin itse myös lavalle.
Poikkitaiteilijat nimittävät toimipaikkaansa harrastekeskukseksi ja sitä se todellakin on. Jos Skantzin tarjonta jo hengästytti, niin tämän yhdistyksen toiminta tuntuu jatkuvan melkein kellon ympäri. Kesällä 2022 yhdistyksen kesäteatteriesitys ”Ei meidän äite ” valmistuu Skantzin lavalle 16 esityksen kera kesäkuussa, lasten teatteri- ja kulttuurileirejä pyörii monia harrastekeskuksella, Ainot ja Lauri -runoryhmä häärää talkoilemassa ja harjoittelemassa omia esityksiään, patsaspatio täyttyy ITE-hahmoista, kesäkioski avautuu, soittotunteja pidetään oppilaille, pieniä tapahtumia kuten peräkonttikirppiksiä järjestetään, valmistaudutaan loppukesän Suo soikoon -tapahtumaan ja marraskuun Willin Karvian viikkoon. Ei siinä varmaan ollut kaikki, sillä kirjurin kynä ei ollut tarpeeksi nopea kun aktiivit toiminnastaan kertoivat.
Miksi oma paikka oli tarpeen? No, jo kesän toiminnasta kertoessa tulee esiin, että tilat ovat todella aktiivisessa käytössä. Myös suuri tarve oli saada teatterin tavaroita kootusti yhteen paikkaan. Ainoa miinus on matka esityksiin Skantziin, joka on lähes 20 kilometriä. Oma harrastekeskus on myös hitsannut väkeä yhä enemmän yhteen. Kunta ei vanhaa koulua eurolla paikkaa myynyt, joten varankeruuta on tehtävä. Lisäksi vielä kun talvipakkasilla öljylämmitys euroja myös kuluttaa. Nyt seuraavan Leader- hankkeena syksyllä siirrytäänkin ekologisempaan ja toivottavasti edullisempaan lämmitysjärjestelmään. Seuraavallekin ohjelmakaudelle on kuulemma suunnitelmia jo hankkeiksi muhimassa.
Kuva 5: Ainot ja Lauri -runoryhmä esiintyi meille ja Suupohjalaisille vierailullamme. Ryhmän aktiivit ovat korvaamaton joukko myös tapahtumien taustalla ja kioskin tarjottavien valmistamisessa. Säkkiperän hatsapurit ja lihahätsät kannattaa käydä kokemassa!
Kuva 6: Kesän patsaspation hahmot ovat pitkältä yhdistyksen aktiivinen Sinikka Myllyviidan käsialaa. Patsaita tehdään tai muutetaan aina talvikuukausina, joten patio ei ole koskaan täysin samanlainen. Parkanon kesän ITE-näyttelyihinkin on välillä matkattu. Talvikaudella pienempiä nukkeja on esillä harrastekeskuksen sisätiloissa.
Poikkea kesällä Karviassa ja Poikkitaiteilijoilla Saran harrastekeskuksessa. Koe itse, kuinka yhteisöllisyys on täällä arjen aarre!