Yli 120 EU-hanketta, 95 toteuttajaa, 135 videohaastattelua! Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow onnistui yli odotusten

EU-rahoituksen monipuolisia mahdollisuuksia paikallisesta näkökulmasta esitellyt Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow kiersi 27 paikkakuntaa Pirkanmaalla ja Hämeenlinnan seutukunnassa 12.8.-8.9.2021. Roadshowlla haluttiin parantaa EU:n rahoitusmahdollisuuksien tunnettuutta, jotta niitä osattaisiin paremmin hyödyntää.

Rahoituskiertueen järjestivät seitsemän paikallisesti toimivaa Leader-ryhmää, jotka myöntävät rahoitusta EU:n maaseuturahastosta yhdistysten ja yritysten kehittämisideoille. Mahdollisuuksien ohella tunnetummaksi tehtiin EU-rahoituksen vaikutuksia, eli miten rahoituksella on jo edistetty elinvoimaa ja hyvinvointia kunnissa.

Tärkeässä roolissa olivat paikalliset hanketoimijat. Neljän viikon aikana kiertueella esiteltiin huimat 123 EU-osarahoitteista hanketta, joilla on tehty paikallisia toimia. Näitä hankkeita oli esittelemässä yhteensä 95 eri tahoa yhdistyksistä yrityksiin, kehittämisyhtiöistä kuntiin ja oppilaitoksista säätiöihin.

Moni hanke oli saanut rahoitusta paikallisen Leader-ryhmän kautta, mutta yhteensä hankkeita osallistui yhdeksästä eri EU-ohjelmasta. Näiden hankkeiden kautta esille pääsivät niin Euroopan sosiaalirahaston, aluekehitysrahaston, Life-ohjelman kuin Erasmus + ja Euroopan solidaarisuusjoukkojenkin mahdollisuudet. Leader-ryhmien asiantuntijoiden lisäksi kiertuepysäkeillä oli mukana noin 20 EU-rahoituksen asiantuntijaa 11 eri organisaatiosta kertomassa mm. ELY-keskuksen yritysrahoituksesta, Erasmus+ aikuiskoulutukselle mahdollisuuksista ja EAKR-rahoituksesta.Kaksi naista pitää eisttelitä kädessään ja katsoo kameraan EU lippujen all,a kuvituskuva

Hämeenkyrön pysäkki 7.9.2021. Suomen Metsäkeskuksen Eveliina Oinas (vasen) kertoi EAKR-rahoitteisesta Puukerrostalo rakentaminen kasvuun Pirkanmaalla -hankkeesta ja Saskyn Aino-Riitta Joutsen Leader-rahoitteisesta Kolmostietä kylille -hankkeesta, jossa on kehitetty mm. uudet pyörämatkailureitit Kyrö ja Aure, jotka kulkevat myös Leader Pohjois-Satakunnan alueella.

Edellisten lisäksi saatiin yli 20 videotervehdystä hanketoimijoilta, kunnilta sekä EU-rahoitusta myöntäviltä tahoilta.

– Kiertue oli huikean hieno osoitus alueen Leader-ryhmien ja paikallisten hanketoimijoiden yhteistyön voimasta! Kiertuekoordinaattorimme lempeän määrätietoinen työnjohto auttoi meidät saavuttamaan yhdessä enemmän kuin etukäteen uskoimmekaan. Myös kunnat ja muut yhteistyökumppanit lähtivät aktiivisesti mukaan viemään viestiä kiertueesta ja rahoitusmahdollisuuksista alueidensa asukkaille, sanoo Leader Pirkan Helmen toiminnanjohtaja Eliisa Vesisenaho.

Yhteensä roadshowpysäkeillä kävi noin tuhat ihmistä

Ihmisiä torilla kuvituskuva

– Lähdimme kampanjoimaan EU-rahoituksen tunnettuuden puolesta ja näkyvyyttä haettiin monin tavoin. Tavoite oli aktivoida paikallisia ihmisiä pohtimaan, miten oman yhteisön tai yrityksen toimintaa voisi EU-rahoituksen avulla kehittää. Kiertuepysäkeille saapui ilahduttava määrä ihmisiä jo valmiin idean kanssa kysymään rahoituksesta. Tiedän, että näistä muutamat ovat jo jättämässä rahoitushakemusta.

Rahoitusasiantuntijoiden ja paikallisten hanketoteuttajien haastatteluja oli mahdollista seurata tapahtumien aikana myös paikallisten Leader-ryhmien Facebook-sivujen kautta. Neljän viikon aikana tehdyt 135 haastatteluvideota ovat tallessa Leader-ryhmien Facebook-sivujen videokirjastossa ja suuri määrä videoita on myös kaikkien löydettävissä Leader Pirkamaan YouTubessa. YouTuben videot saavat tekstit syyskuun aikana.

– Hyvä ideat on nyt todella koottu talteen muiden inspiraatioksi. Olemme kiitollisia, että näin monet eri tahot lähtivät kanssamme kiertueelle kertomaan rahoitusmahdollisuuksista, Vesisenaho kiittelee.

Entä jos ei ehtinyt kiertueelle kysymään rahoituksesta, mistä saa lisätietoja?

– Oman paikkakunnan Leader-ryhmä tai maakunnassa toimivat Europe Direct -tietopisteet ovat niitä, joiden puoleen suosittelemme jatkossakin kääntymään, kun on EU-rahoitukseen liittyviä kysymyksiä. Yhdessä löydetään oikea asiantuntija, jonka puoleen kääntyä, Vesisenaho vakuuttaa.

Kävijämäärää on arvioitu mm. EU-tietovisaan osallistuneiden määrän ja jaettujen kangaskassien perusteella.  Roadshown pysäkeillä oli mahdollista testata tietonsa EU-tietovisassa ja osallistua sähköpyörän arvontaan. Pyörän voitti Airi, Valkeakoskelta.

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow on saanut rahoitusta ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen valtionavusta.

Live-haastattelujen tallenteet Facebookissa

Hanketoimijoiden ja rahoitusasiantuntijoiden live-haastatteluja voit katsoa kiertuejärjestäjien Facebook-sivun videokirjastosta:

Leader Pirkan Helmi (Pälkäne, Urjala, Akaa, Valkeakoski)
Pirkan Helmi Facebookissa

Leader Vesuri (Kuhmoinen)
Vesuri Facebookissa

Leader Kantri (Kangasala, Orivesi, Lempäälä, Vesilahti, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Tampere)
Kantri Facebookissa 

Leader Pohjois-Satakunta (Kihniö, Parkano, Ikaalinen)
Pohjois-Satakunta Facebookissa

Leader PoKo (Virrat, Ruovesi, Mänttä-Vilppula, Juupajoki)
PoKo Facebookissa

Leader Linnaseutu (Hämeenlinna, Janakkala, Hattula)
Linnaseutu Facebookissa

Leader Joutsenten reitti (Sastamala, Huittinen, Punkalaidun, Hämeenkyrö)
Joutsenten reitti Facebookissa

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -soittolista YouTubessa:

Tekstitykset videoihin tulossa syyskuun aikana.
Materiaalipankkiin: https://www.youtube.com/playlist?list=PLA2eZ5C8r-C4xuk8-TIHmFXVC5GYkWAsH

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow 12.8.-8.9.2021

To 12.8.            Pälkäne
Pe 13.8.            Urjala
La 14.8.             Akaa
Ti 17.8.              Valkeakoski
Ke 18.8.            Kuhmoinen
To 19.8.            Kangasala
Pe 20.8.            Orivesi
Ma 23.8.           Vesilahti & Lempäälä
Ti 24.8.              Kihniö & Parkano
Ke 25.8.            Ikaalinen
To 26.8.            Virrat & Ruovesi
Pe 27.8.            Mänttä-Vilppula & Juupajoki
La 28.8.             Hämeenlinna & Janakkala
Su 29.8.            Hattula
Ti 31.8.              Pirkkala
Ke 1.9.               Nokia
To 2.9.               Ylöjärvi
Pe 3.9.               Tampere
La 4.9.               Sastamala
Ma 6.9.             Huittinen & Punkalaidun
Ti 7.9.                Hämeenkyrö
Ke 8.9                Tampere

Lisätietoa antavat:

Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto
juha.vanhapaasto@kankaanpaa.fi 050 5896 269

Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -kampanjakoordinaattori Mimmi Virtanen
mimmi.virtanen@pirkanhelmi.fi  040 514 3108

pirkanhelmi.fi/euroadshow