EU:n mahdollisuuksia nuorille

Annetaan sinulle tunti aikaa Googlata ja hyödyntää tekoälyä. Mitä löydät siinä ajassa tietoa aiheesta ”EU:n mahdollisuudet nuorille”? Löydät ja vielä ehdit tarkistaa tiedon oikeellisuuden. Tässä korkeakouluharjoittelijamme Konstan löydökset. Huh huh mikä lista! Ei tietenkään täydellinen, mutta kuvaa jo hyvin sitä kuinka nuoret ovat tärkeä painopiste Euroopan Unionissa. Unionissa, jonka jäsenenä Suomi on tänä vuonna ollut 30 vuotta.

p.s. Mekin aina pyrimme välittämään ajankohtaista tietoa näistä mahdollisuuksista kanavillamme. Ota siis meidän some seurantaan eli sekä Leader Pohjois-Satakunta (Facebook ja Instagram) että EUROPE DIRECT Pohjois-Satakunta (Facebook, Instagram, LinkedIn)

Yleisesti mitä löytyi

Euroopan unioni tarjoaa nuorille monipuolista taloudellista tukea erilaisiin käyttötarkoituksiin EU:n alueella. Nämä kattavat esimerkiksi kouluttautumista, työnhakua ja projekteja ja kulttuuria. Joissain tukimuodoissa on mainittu ikäryhmä, joille tuki on tarkoitettu. Yleisesti ottaen Euroopan unionin nuorille tarkoitetut tukimuodot on suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille, mutta joissain tapauksissa ikä on voitu rajata ainoastaan yli 18-vuotiaisiin nuoriin.

Erasmus+: Opiskele, työskentele ja seikkaile Euroopassa tuetusti!

Tunnetuin Euroopan unionin tarjoamista tukimuodoista on Erasmus+, jota kautta nuoret voivat hakea tukea monipuolisesti kouluttautumiseen, vapaaehtoistoimintaan osallistumiseen ja nuorisovaihtoihin ja harjoitteluun Euroopan unionin alueella. Erasmus+ on tarkoitettu monille eri henkilöille, sillä se kattaa niin opiskelijat, harjoittelijat, opettajat, nuorisotyöntekijät kuin nuorten ryhmät. Erasmus+ antaa tukea matkustuskuluihin, asumiseen ja sitä kautta saa myös päivärahakorvauksia. Opiskelija voi saada Erasmus+:n kautta tukea ulkomailla opiskeluun jopa vuoden ajaksi.

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/

P.S. Tästä tukimuodosta on jo paljon kokemusta meidänkin alueelta, mutta edelleen suomalaiset voisivat hyödyntää tukimuotoa aktiivisemmin. Opetushallituksen mukaan vuodesta 1992 lähtien yli 300 000 suomalaista on osallistunut ohjelman tukemiin ulkomaanjaksoihin. Koko Euroopan tasolla ohjelma on hyödyttänyt noin 15 miljoonaa ihmistä 27 EU-maassa ja kuudessa assosioituneessa maassa. Meillä esimerkiksi Krista on ohjannut monia ulkomaisia harjoittelijoita Erasmus+ ohjelman kautta. Italialaisen harjoittelijamme tarinan voit lukea myös sivuiltamme! Myös Emilia osallistui lyhyempään projektiin Italiassa! Postauksen kuva tältä leiriltä.

Nuorten voima Euroopassa – Lähde mukaan solidaarisuusjoukkoihin!

Euroopan solidaarisuusjoukot tarjoavat tukea 18-30-vuotiaille nuorille, jotka haluavat lähteä ulkomaille kansainvälisesti tekemään vapaaehtoistyötä tai haluavat tehdä oman solidaarisuushankkeen. Oman solidaarisuushankkeen tekemiseksi vaaditaan vähintään viiden täysi-ikäisen nuoren ryhmä ja taustaorganisaatio, jotka tekevät hakemuksen. Solidaarisuusjoukkojen kautta voi saada tukea majoitukseen, matkoihin, ruokailuihin, vakuutuksiin ja pienen kuukausirahan. Solidaarisuushankkeessa voi hakijaryhmä hakea myös tukea asiantuntijan palkkaamiseen hankkeeseen.

https://youth.europa.eu/solidarity/

Konstan omia kokemuksia solidaarisuushankkeista luettavissa sivuiltamme!

Yrityskummi toisesta EU maasta

Euroopan unioni tarjoaa tukea nuorille yrittäjille, jotka ovat toimineet yrittäjinä alle kolme vuotta tai haluavat oppia kokeneemmalta yrittäjältä jossain Euroopan unionin maassa. Tämä tuki sisältää matkat, majoitukset ja pienen päivärahan siinä tapauksessa, että nuori työskentelee jonkin mentorin kanssa Eu:n sisällä toisessa maassa.

https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/

Mielenkiintoinen ja uusi mahdollisuus oli myös tämä toimistomme väelle. Kotimaisten yrityskummien toiminta ja heidän palvelut kannattaa myös tsekata!

Nuoristyöllisyysaloite, ESR ja Nuorisotakuu

Euroopan unionin Nuorisotyöllisyysaloite antaa tukea etenkin sellaisilla alueilla, missä nuorten työttömyys on korkea. Tätä tukea voivat hakea alle 30-vuotiaat nuoret ja erityisesti NEET-nuoret. (Not in education, employment or training) Tuki tarjoaa työpaikkoja, harjoittelua, oppisopimuksia ja koulutusta. Nuori voi hakea tukea esimerkiksi työhönvalmennukseen.

https://employment-social-affairs.ec.europa.eu/index_en

Euroopan unionin nuorisotyöllisyysaloite (Youth Employment Initiative, YEI) on ollut keskeinen väline nuorisotyöttömyyden vähentämisessä EU:n jäsenvaltioissa. Suomessa nuorisotyöttömyys on ollut EU:n keskiarvoa alhaisempi, minkä vuoksi YEI:n suora rahoitus ei ole kohdistunut Suomeen samalla tavalla kuin korkeammasta nuorisotyöttömyydestä kärsiviin maihin.

Kuitenkin Suomi on hyödyntänyt muita EU:n tarjoamia työllisyystoimenpiteitä, kuten Euroopan sosiaalirahastoa (ESR), tukeakseen nuorten työllistymistä. ESR:n kautta on rahoitettu erilaisia hankkeita, jotka keskittyvät nuorten koulutukseen, työharjoitteluun ja työllistymisen edistämiseen. EU:n työllisyysaloitteiden vaikutukset vaihtelevat siis jäsenvaltioittain, ja niiden tehokkuus riippuu muun muassa kansallisista työmarkkinaolosuhteista ja toteutettujen hankkeiden laadusta.

Euroopan sosiaalirahasto on Euroopan unionin tukimuoto, joka on suunnattu työttömille ja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Sillä pyritään lisäämään nuorten työllisyyttä, koulutusta ja pyritään ehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Euroopan sosiaalirahasto antaa tukea työhönvalmennukseen, koulutukseen, mentorointiin ja työharjoitteluun. Nuori voi hakea Euroopan sosiaalirahaston tukea esimerkiksi kouluttautumiseen uudelle alalle.

https://www.esr.fi/

Nuorisotakuu on Euroopan unionin tukimuoto, joka pyrkii mahdollistamaan nuorille työpaikan neljän kuukauden sisään työttömäksi jäämisestä. Se on tarkoitettu kaikille alle 30-vuotiaille nuorille, jotka ovat työttömiä tai eivät osallistu koulutukseen. Tukea saa ohjaukseen, työllistymispalveluihin ja koulutusmahdollisuuksiin.

https://employment-social-affairs.ec.europa.eu/policies-and-activities/european-employment-strategy/youth-employment-support/reinforced-youth-guarantee/where-register-youth-guarantee_en?prefLang=fi

Tällä hetkellä lippuja vielä arvotaan, tavoitteena tuoda se tulevaisuudessa mahdolliseksi kaikille!

DiscoverEU on Euroopan unionin tukimuoto, joka on tarkoitettu 18-vuotiaille Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisille ja sillä mahdollistetaan nuorten matkustaminen EU:n alueella. DiscoverEU tarjoaa pienä tukea majoituskustannuksiin ja lisäksi sitä kautta saa ilmaisia matkalippuja, jotta nuori voi kulkea eri Euroopan maissa junalla kuukauden ajan.

https://youth.europa.eu/discovereu_en

Kulttuurialan mahdollisuuksia

Euroopan unionin Luovaa Eurooppa -ohjelma tarjoaa kulttuuri- ja luovanalan piirissä työskenteleville nuorille tukea projekteihin. Tukea saa projektien rahoitukseen, taiteilijavaihtoihin ja taiteilijaresidensseihin.

https://culture.ec.europa.eu/creative-europe

Nyt on sinun vuorosi! Mitä kiinnostavaa sinä EU:n mahdollisuuksista löytäisit ja lähtisit hyödyntämään?