Eurooppa -viikolla tapahtuu

Eurooppa päivää vietetään to 9.5. (tänä vuonna myös helatorstai) Päivä on tarkoitettu unionin kansoja ja kansalaisia yhdistävien juhlallisuuksien päiväksi. Sillä juhlistetaan historiallista Schumanin julistusta, joka allekirjoitettiin 9.5.1950. Julistuksessa Robert Schuman esitti ajatuksensa uudenmuotoisesta poliittisesta yhteistyöstä, jonka ansiosta sota Euroopan maiden välillä olisi mahdotonta. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Meillä Eurooppa-päivän ympärille on jälleen kasaantunut ihan oikea minitapahtuminen viikko! Viikon tavoitteena on lisättä mm. Eurooppa-tietoisuutta, nostaa ajankohtaisia tärkeitä asioita esiin sekä tehdä jo EU:n tuomia saavutuksia maaseudulla näkyväksi. Tarjolla on myös tietoa erilaisista EU:n aloitteista ja rahoitusmahdollisuuksista, joita alueellamme voidaan hyödyntää.

Viikon ohjelma

Some: Päivittäin nostoja EU:n tuomista mahdollisuuksista ja jo toteutuneista kehittämishankkeista alueellamme. Myös hyödyllisiä vinkkejä! Seuraa siis kanaviamme!
Instagram: europedirectpohjoissatakunta ja aktiivinen.pohjoissatakunta
Facebook: Leader Pohjois-Satakunta ja EUROPE DIRECT Pohjois-Satakunta
Twitter: Leader Pohjois-Satakunta ja ED Pohjois-Satakunta

ti 7.5. ”Toimiston Avoimet ovet” klo 12-15. Toimistollamme (Kuninkaanlähteenkatu 12, Kankaanpää) on 50 nopeimmalle tarjolla iltapäivällä klo 13-15 munkkikahvit toivottavasti iltapäiväauringon lämmittämällä terassillamme. Mukana BELC-ehdokkaita alueeltamme. Jaossa paljon erilaisia esitteitä ja Euroopan Unioni -materiaalia. Toimistomme sijaitsee kaupungintalon kanssa samalla tontilla olevassa matalassa rakennuksessa ”Maaseutukeskus”.

Parkanon lukion oppilaat tekevät päivän aikana myös ”EU yhdessä”-hankeretken alueellemme tutustuen rahoitusta saaneisiin kohteisiin. Retken heille tarjoaa EUROPE DIRECT Pohjois-Satakunta.

Illasta Leenalla on puheenvuoro Uusyrityskeskuksen ja Satakunnan Yrittäjien järjestämässä ”Minustako yrittäjä” webinaarissa klo 17-19. Ilmoittautumislomakkeen tähän löydät sivun alaosasta.

ke 8.5.”Hankeretki Honkajoelle ja Karviaan”. Tervetuloa mukaan hankeretkellemme! Tällä Eurooppa-viikon päiväretkellä tutustumme alueellamme Honkajoella ja Karviassa rahoitettuihin projekteihin. Matkalla toimistoltamme Päivi ja Leena.

Kohteina:
* Pesämäen Moottoriurheilukeskus Honkajoella. Aktiivinen monen moottoriurheilulajin harrastekeskus on toteuttanut vuosien saatossa useita hankkeita alueensa infran kehittämiseksi. Parhaillaan käynnissä olevassa hankkeessa parannetaan varikkoaluetta. Varikon viemäröinti ei ole tämän päivän vaatimusten tasolla, joten jo ympäristönsuojelun kannalta varikon asvaltointi ja kunnollinen viemäröinti mm. öljynerotuskaivoineen sekä ajoneuvovojen kunnollinen pesupaikka myöskin ajanmukaisine viemäröinteineen on tarpeen. Lisäksi lisätään sähköistystä ja valaistusta, sillä esim. erilaisten kaapeleiden vetäminen kilpailutapahtumissa on osoittautunut hankalaksi ja myös osittain vaaralliseksi. Uuden siirrettävän kioskirakennuksen saaminen varikkoalueelle mahdollistaa hygieniaturvallisuuden ja kylmiön elintarvikkeille paikanpäälle. Alueella on järjestetty moottoriurheilun lisäksi myös mm. konsertteja, messuja ja koiranäyttelyitä.
* GEO-oppimiskeskus Honkajoen lukiolla. Hankkeessa perustettiin GEO-oppimiskeskus, jossa kuntalaiset, leirikoululaiset ja muut matkailijat voivat tutustua GEOPARK-alueen erityispiirteisiin ja laajemmin globaalien ongelmien vaikutuksiin ympäristössämme. Oppimiskeskuksen tavoitteena on palvella jatkossa alueella vierailevia matkailijoita, lisätä lähialueen asukkaiden ympäristötietoisuutta ja toimia vierailukohteena alueen kouluille ja päiväkodeille.  GEO-oppimiskeskuksen kautta myös tietoisuus alueen ainutlaatuisuudesta ja ympäristöarvoista leviää. Työ on vasta alussa, mutta GEO-oppimiskeskuksen tiloihin tullaan perustamaan useita erilaisia näyttelyitä ja toiminnallisia pisteitä, sekä myös opetustarkoitukseen soveltuva luokkaosa.
* Lounas (omakustanteinen) Pikkusiskot Karvia n. 10 €. Mahdollisuus poiketa pikaisilla ostoksilla vaikka Pirni muodissa.
* Karvian Olohuone tai Moon Karviasta. Kohde selviää myöhemmin. Olohuone on kuntalaisten yhteinen kokoontumistila, josta voi varata harrastuksilleen/kokouksilleen tiloja. Olohuone perustettiin entiseen kirkonkylän kouluun uuden koulun Opintien valmistuttua. Moon Karviasta on vuoteen 2023 työpajan ja pienimuotoisena matkamuisto- käsityömyymälänä toiminut tila, joka hyvinvointialueen astuttua voimaan tarvitsee uusia suunnitelmia varmistaakseen olemassa olonsa.
*Marjasuon Metsästäjät, Marjasuon Pienviljelijäyhdistys ja Karvian Perinnejuoma ry. Kyseiset kolme yhdistystä rakensivat yhteisen kokoontumispaikan hyödyntäen vanhaa alueelta löytynyttä hirsikehikkoa kylätalossaan. Alueelle on noussut aktiivisten toimijoiden puuhatessa jo kota, hirsisauna (hirrenveistokursseineen), sahdille ja metsästyslihalle yhteiset käsittelytilat sauna- ja pesutiloineen. Luonnollisesti tiloja vuokrataan myös muille.
Pyrimme olemaan perillä ensimmäisessä kohteessa klo 9.50, joten bussin ajoreitti (Ikaalisten Auto) seuraava:
Ikaalinen, Nesteen pysäkki klo 8.20
Jämijärvi, SEO klo 8.50
Niinisalo, museon pysäkki 9.05
Kankaanpää, linja-autoasema 9.20
Matka, iltapäiväkahvit ja opastukset ovat ilmaisia. Lounas retkellä omakustanteinen. Kotimatkalle lähdetään n. klo 15. Henkilökuntaa kyydissä Jämijärveltä lähtien. Sitovat ilmoittautumiset 2.5. mennessä!

to 9.5. Helatorstai. Seuraa somepäivityksiämme ja nauti viikkovapaastasi vaikka kirjoittamalla runo EUROPE DIRECT Pohjois-satakunnan ”Rauhan runot” solidaarisuudenosoitushaasteeseen.

Mistä on kyse? Ensi kesänä 12.6-28.7.2024 järjestetään Ikaalisissa Rahkolan juhlatalolla kansainvälisen ”Rauhan runot”/ ” Poems of Peace” -näyttely yhteistyökumppanien kanssa. Näyttelyyn kerätään toivotuksia ja runoja rauhan tärkeydestä ja vaikutuksesta jokapäiväiseen elämäämme. Euroopan unioni on yksi tärkeimmistä globaaleista rauhan edistäjistä ja tekee jokapäiväistä työtä rauhan säilyttämiseksi ja turvaamiseksi, sillä sota särkee hyvinvoinnin, aiheuttaa sanoinkuvaamattoman laajaa psykologista ja aineellista tuhoa sekä pahoinvointia! Kirjoita näyttelyyn mukaan Rauhan runo, ajatuksesi rauhasta tai rauhantoivotuskirje! Formaatti on vapaa! Runon tai rauhankirjeen voi lähettää Kristalle 15.05.2024 mennessä. Lisätietoa aloitteesta : krista.antila@kankaanpaa.fi.

pe 10.5. Unelmien liikuntapäivä. Luontovinkkejä tulossa!