Blogin otsikkoa joku saattaa tulkita negatiiviseksi (ellei pidä kärpäsistä). Sitä se ei suinkaan ole! Sanotaanhan, että kesäteatteriharrastukseen hurahtanutta on purrut teatterikärpänen. Lisäksi kärpästen pörinä on erottamaton osa lämpimän kesäpäivän äänimaailmaa. Aivan kuten kesäteatteriesitysten kalenterimerkinnät lomaohjelmassa.
Kesäteatteri on arvokas osa suomalaista aineetonta, elävää kulttuuriperintöä. Lisäksi se ilmiönä on perisuomalaisuudessaan niin omanlaisensa, että se vetää puoleensa myös sellaista yleisöä, joka ei muuten käy teatterissa. Toimintaa tuetaan harvoin verovaroin tai ainakin pienin summin, vaikka kesä- ja harrastajateatterit tunnistetaan paikallisidentiteetin vahvistajina ja toimivat usein myös kylää ja kuntaa elävöittävänä vetovoimatekijänä. Monelle pienelle paikkakunnalle kesäteatteri on suurin yksittäinen kulttuuritapahtuma koko vuonna.
Leader-toiminnassa on vuosien varsilla tuettu runsaasti myös harrastaja- ja kesäteattereiden toimintaa. Viime vuosina monet kesäteatterit ovat kattaneet katsomoitaan, modernisoineet äänentoistovalmiuksiaan, uudistaneet oheispalvelujaan tai kehittämishankkeiden kautta tuoneet perinnettä ja harrastusta tutuksi nuoremmille harrastajille. Röyhiön kylässä, Ikaalisten Kyrösjärven ”Seleentakana” kesäteatterialue on toiminut kylätalon ympäristössä jo vuosia. Aiemmin esitykset tehtiin paikallisten näyttelijöiden voimin, viime vuosina on hyödynnetty kiertäviä teatteriseurueita. Haaveissa on, että vielä joskus saadaan esitys rakennettua jälleen kylien yhteistyössä, sillä paikallisuus lisää houkuttelevuutta lähiympäristössä.
Veneskosken kyläyhdistys on rakentanut kesäteatterialueestaan monipuolisen tapahtuma-areenan. Tällä hetkellä tehdään vielä lisää saniteettitiloja ja korjataan kahvilarakennuksen puitteita. Veneskosken Raakun tarinaa voit lukea viime kesänä kotisivuillamme julkaistusta artikkelista.
Karviassa entisen Kantin koulun pihapiiri on muuttunut parin viimeisen vuoden aikana kulttuurikeskus Skanzt. Satakunnan ELY-keskuksen myöntämän maaseuturahaston tuen kautta rakennettiin itse pääkatsomo ja näyttämö alueelle. Leader -tuella on tehty lisää saniteettitiloja ja oheispalveluille kohennettu tiloja. Tällä hetkellä on tekeillä taukoruokailu ja -kahvittelu katos sekä höyrykoneen entisöinti alueelle kertomaan sahaustoiminnan ajoista.
Skanztsin katsomo toimi myös erinomaisesti EUROPE Direct tiedotuspisteemme avajaisseremoniapaikkana. Avajaisnauhaa leikkaamassa Karvian kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma, Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä, Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto sekä Euroopan komission Suomen-edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen.
Karviasta löytyy myös toinen teatteri- ja kulttuuriharrastamisen esimerkki. Poikkitaiteilijat ry järjestää monipuolista toimintaa hankkimassaan Saran harrastekeskuksessa muiden yhdistysten kanssa yhteistyössä. Tilat mahdollistavat myös talviteatteritoiminnan sekä mm. lasten leirien järjestämisen. Yhdistys hankki Saran vanhan koulun tähän käyttöön juuri ennen koronaa, mutta on esimerkillisesti saanut muunnettu toimintaansa koronakurimuksessa. Alueella toimii myös kesäkahvila, joka työllistää kylän nuoria sekä harrastekeskus sijaitsee aivan Taiteiden reitin varrella. Pihapiirin nukkepatio hahmoineen onkin upea kokonaisuus!
Näyttämötoiminta oli varsinkin aiemmin yhdistyksille mainio keino ansaita rahaa muullekin toiminnalle, mutta harrastus on myös itsekasvatusta. Näyttelemisessä yhdistyy edelleen talkootyö, huvi ja hyöty, tekeminen yhteiseksi hyväksi ja esiintymisen ilo. Koronakurimus osui erityisen rankasti harrastajateatteritoimintaan ja koronatuet eivät ulottuneet niihin niin hyvin kuin monelle muulle toiminnalla saatiin järjestettyä. Seuraava kesä on monelle ensimmäinen ponnistus ja koetinkivi toiminnan jatkolle. Jotta tämä suomalainen perinne ei katkeaisi, raivaa tilaa useammalle kesäteatteriesitykselle kesäkalenteriisi!
Myös teatterikärpäsen pureman kokenut hankeneuvoja,
Leena
Kesällä tulossa olevia esityksiä alueellemme (lista ei täydellinen, linkki vei esityksen omille sivuille)
Ikaalinen, Röyhiö: Elämäni valo
Jämijärvi: Liian paksu perhoseksi
Karvia, Kulttuurikeskus Skanzt useita esityksiä
Kankaanpää, Veneskoski: Kahden naisen putkiremppa
Merikarvia: Täydelliset häät
Parkano: Jotain lainattua
Lähteet pohjatekstiin kesäteatterista:
https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Kes%C3%A4teatteri