Kestävän kehityksen viikon -lähiretki

Tervetuloa mukaan hankeretkellemme ke 25.9.2024. Voit ilmoittautua mukaan tällä lomakkeella. Retkelle mahtuu kuitenkin vain 16 henkilöä, joten varmistamme paikkasi vielä tekstiviestillä/spostilla. Ilmoittautuminen on sitova!  Retkellä kuvataan Leader Pohjois-Satakunnan tarpeisiin kuvamateriaalia, joten osallistumalla annat luvan materiaalin vapaaseen käyttöön.

Tällä ”Kestävän kehityksen”-viikon sekä ”Ilon ja Valon Satakunta” -teemakuukauden päiväretkellä tutustumme Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkimme luonto- ja kulttuurikohteisin Karviassa. Matkalla toimistoltamme Päivi ja Leena. Lisätietoja tarvittaessa Päiviltä 050 588 5363, mutta ohjelma jo alla. Muutokset mahdollisia. Retkellä oppaana Geopark -ranger Annu Rantanen, Tmi Lumoudu luonnosta.

Retki on ilmainen lukuun ottamatta omakustanteista lounasta. Kyytiin pääsee Kankaanpäästä, Jämijärveltä ja Ikaalisista. HUOM! Retki ei ole esteetön ja tutustumme luontokohteisiin, joten reippailua ulkona tiedossa säällä kuin säällä! Lenkkarit/vaelluskengät jalkaan!

Ohjelma:
Pikkubussin ajoreitti (Ikaalisten Auto) seuraava:
Kankaanpää linja-autoasema klo 9.00
Jämijärvi, SEO klo 9.30
Ikaalinen Nesteen pysäkki klo 10.00
*Aloitetaan omakustanteisella lounaalla seisovasta pöydästä Raijanholvissa Parkanossa klo 10.30-11.15. Raijanholvi on Leader -hankkeena entisiin pankin tiloihin remontoitu lounas- ja tilausravintola. Yrittäjä Raija Laaksonen on keittiöalan pitkänlinjan ammattilainen ja ollut mukana Geoparkin kehittämisessä jo sen alkumetreiltä. Kesällä 2024 lanseerattu ”Jättikaalitasku” on saanut virallisen Geofood -statuksen eli en raaka-aineista yli puolet tulee alle 50 kilometrin säteeltä. Tuote sopii erinomaisesti retkievääksi ja vaikka nuotiolla lämmitettäväksi. Tuotetta saatavilla tilauksesta ja kesäaikaan torstaista perjantaihin Raijanholvista.
* Ajetaan Pohjois-Parkanon kylän kautta Neva-Lylyn retkipaikalle Karviaan. Pohjois-Parkano on aktiivinen hanketoteuttaja. Heidän suurin ponnistus on ollut lakkautetun koulun kunnostaminen kylätalo- ja harrastetiloiksi. Toiminta on suunnitelmallista ja jatkuvaa. Neva-Lylyyn saavutaan 11.45. Kohteessa ollaan tunnin verran ja kierretään suolammin ympäri menevä polku 1,3 kilometriä. Neva-Lylystä voit lukea lisää https://aktiivinen.fi/blog/neva-lyly-hurmaavan-pieni-luontokohde-geoparkissamme/
* Neva-Lylystä siirrymme Neuvostosotavankien hautausmaalle klo 13. Myös täällä bussin parkkialueelta noin kilometrin mittainen kävely kohteeseen. Jatkosodan aikana Karviassa toimi Sotavankileiri n:o 2 heinäkuusta 1941 lokakuulle 1942. Leirillä oli varsinaisten sotavankien lisäksi vallatuilta alueilta tuotuja siviilejä. Sotavangit, joita oli noin 500–900, sijoitettiin Rihkaan siirtolaan. Sotavangeilla teetettiin aluksi pääasiassa metsätöitä. Talvella 1942 sotavankien kuolleisuus nousi suureksi puutteellisen huollon ja rasittavien työolosuhteiden takia. Karviassa kuoli 269 sotavankia, jotka haudattiin Rihkaan parakkien lähistöllä sijainneelle hautausmaalle.
* Iltapäiväkahvit nautitaan Karviassa Poikkitaiteilijat ry:n vieraana n. klo 14.15-15 (Leader tarjoaa). Vanhalle Saran koululle tehty harrastekeskus on monipuolinen kohde aivan Taiteiden reitin varrella esitellen Karvialle omaleimaista rikasta kulttuurielämää ja ITE-taidetta. Lue lisää https://aktiivinen.fi/blog/yhteisollisyys-on-arjen-aarre/
Pikkubussi palaa käänteisessä järjestyksessä eli
Kankaanpää linja-autoasema 15.45
Jämijärvi, SEO 16.15
Ikaalinen, Nesteen pysäkki 16.45
Kellonajat suuntaa-antavia.