Etätöiden ammattilainen, meidän kv-koordinaattori, Krista Antila kertoo omia etätyövinkkejä 17-vuoden kokemuksella. Krista kokee paljon tehokkaammaksi työskennellä kotona ilman häiriötekijöitä ja keskeytyksiä, mitä toimistoissa tai avokonttoreissa tulee.
Krista on tehnyt etätyötä 2003 vuodesta alkaen. Hänen mukaansa etätyöt eivät kaikille sovi, mutta hänelle se on ollut elämäntapa. Krista kokee olevansa huomattavasti tuloksekkaampi kuin olisin ns. yhteistoimistossa. Hänen pahana vikansa on kuitenkin se, että kotitoimistolla tulee tehtyä työtä omalla vapaa-ajalla ja viikonloppuisin.
Krista tunnustaa, että kansainvälisten asioiden kanssa tulee muutoinkin tehtyä 24/7, niin matkustaessa, kuin tänne suuntautuvien vierailujen ja kokousten osalla. Normaalisti kv-koordinaattori saattaa matkustaa neljä kertaa kuussa ulkomaille, joten mahdollisuus tehdä etätöitä kotona Kankaanpään Veneskoskella on tärkeää.
Ota tästä Kristan hyvät vinkit käyttöön:
1. Aikataulu
Aikatauluta työsi ja aloita säntillisesti esim. se klo 8.00 hyvän aamiaisen jälkeen. Toimi ikään kuin olisit lähdössä töihin ulkopuolelle ja pukeudu! Ei kravatti-tyyliin vaan siten, että sinulla on hyvä olla ja olisit kuitenkin valmis lähtemään töihin. Löhöilyvaatemoodi kuuluu sitten omaan vapaa-aikaan ja psykologisesti on parempi laittaa päälle ”kotivaatetus” vasta työrupeaman jälkeen.
2. Työpiste
Valmistele itsellesi työpiste rauhalliseen paikkaan, johon työvälineet ja asiakirjat voi jättää paikoillensa. ”Itselläni työpisteen edessä maisemaikkuna, joka rauhoittaa, jos katseen koneelta nostaa ylös”, Krista kertoo.
Työpisteen lisäksi kannattaa miettiä esimerkiksi kaksi hyvää paikkaa, joihin voi työasennon vaihtamisen vuoksi mennä. Esimerkiksi nojatuoli tai olohuoneen sohva, keittiönpöytä, joiden kesken voi vaihdella. Jos teet pidempään etätyötä on ergonominen työpiste erittäin tärkeä.
Älä hajauta työtä liian moneen paikkaan kotonasi, koska se pirstaloi myös työnteon. Kesällä yksi ”työpiste” voi olla ulkona esimerkiksi puutarhanpöydän ääressä.
3. Suunnittelu
Hanketyössä suunnittele ja kalenteroi, mitä ja miten teet. Sähköiset palaverit mm. rytmittävät työpäivää jonkin verran.
4. Tauot
Älä laiminlyö ruokataukoa ja taukojumppia tai ”kissansilitystä”. Lemmikki on optimaalisinta seuraa ja voi lievittä yksintyöskentelyn paineita.
Joillakin toimii myös työpäivän jaottelu toimenkuvasta riippuen eli voi tehdä tiiviisti töitä aamunpäivän ja sitten pitää ”oman tauon” ja tekee esim. neljä tuntia siirtyvällä työajalla.
5. Tekniikka
Hanki hyvät mikrofonikuulokkeet ja kaiutin, jotta etäyhteydet pelaavat. Sovelluksia on monia ja väistämättä joutuu myös käyttämään eri ohjelmia.
Testaa aina ennen etäpalaverin alkua laitteiden toimivuus. Älä ala viime tipassa valmistautumaan etäpalavereihin, koska monissa ohjelmissa latauksia ja asennuksia. Yllätyksiä voi tulla silti.
Joillekin kyllä korvasuojaimetkin/kuulokkeet voivat olla avuksi. Itsellä liiankin hyvä keskittymiskyky, joten pystyn sulkemaan ympäristön itseni ”ympäriltä” pois.
6. Tavoitteet
Suunnittele tai läpikäy työpäivän lopussa, mitä seuraavana päivänä pitää tehdä, jotta aloitat tehokkaasti etätyöpäiväsi.
Mieti myös mitä sait aikaan. Itse listaan ihan läppärin vieressä olevaan vihkoon käsin kirjoittamalla suurempia asiakokonaisuuksia, joita tullut hoidettua ja mitä pitää tehdä.
7. Hyötyliikunta
Jos tiedät soittavasi pidemmän työpuhelun, niin kävele sen aikana saat taukoliikuntaa. Jos asut maalla voit ottaa handsfree:n ja käydä pienellä happihyppelyllä puhelun aikana seisomaan vain pihalle tai parvekkeelle.
Voi myös valita puhelutunnin ja lähteä kävelylle ja soittaa kaikki listatut puhelunsa sen aikana.
8. Sosiaalinen media
Rajaa sosiaalisen median käyttösi. Etätyö ei ole omien harrastusasioiden ja kavereiden kanssa somechattailua. Ruokatunnillasi tai kahvitauollasi voit päivittää omat jutut. Oma vapaa-aika on sitä varten.
9. Taustamusiikki
Mieltymysten mukaan taustalle voi laittaa soimaan oman maun työmusiikkia.
10. Työaika
Erota työ- ja vapaa-aika. Työpäivän loppuun on hyvä keksiä itselleen jokin toimi, joka on pakko tehdä vapaa-aikamoodiin siirtymiseksi.
Aseta tavoitteeksi, ettet vilkaise työmeilejä ja asioita ns. työajan loputtua ja viikonlopuksi työpiste kiinni.
Tämä on itselleni kaikista vaikein asia. Ns. vapaa-ajalla tulee väkisinkin seurattua työasioita, kun ”toimisto” on kotosalla.
11. Lapsi töissä
Aloittaessani etätyötä lapseni oli hivenen yli taaperoikäinen ja oli kotihoidossa. Työnteko sujui aivan tuskatta hänen kanssaan, joten lastenkaan paikallaoloa ei tarvitse pelätä, kun asian järjestelee ja miettii tekemistä. Lapsen voi ottaa vaikka syliin istumaan.
Islannissa on lähes aina ollut metodi, että lapset ovat työpaikoilla mukana, joten työtehokkuutta se ei syö. Lapset iästä riippumatta ovat itse asiassa rauhallisempia, kun oma vanhempi on turvallisesti läsnä.
12. Työmatkat
Kansainvälinen etätyöneuvo: Itse yleensä käytän aina lentokonesiirtymät ja matkustusajan työnteossa sekä lentokenttäodotteluajatkin, mikä vähentää ns. työmatkan jälkeistä ”kasaantuneina hoidettavien” asioiden määrää.