Leader-hankkeissa talkoiltu 55 miljoonan euron edestä

Suomessa tehdään merkittävä määrä vapaaehtoistyötä vuosittain. Erityisesti maaseudulla talkootyön osuus on isossa roolissa paikalliskehittämisessä. Leader-ryhmien maaseutuohjelmasta rahoittamissa hankkeissa on vuosina 2014–2021 tehty talkoita yhteensä reilut 2,6 miljoona tuntia. Työn rahallinen arvo on yli 55 miljoonaa euroa. Henkilötyön lisäksi mukana on konetyötä, joka nostaa rahallista arvoa. Yleisesti vapaaehtoistyön arvoa ei voi mitata rahassa, mutta tässä tapauksessa arvo on saatu kertomalla tuntimäärä 21 eurolla.

Kolme miestä rakentaa kuntoportaita

Parkanon Lions Club rakensi viime keväänä Viinikanrinteeseen paikkakunnan ensimmäiset kuntoportaat Leader -hankkeena. Talkoista on nähtävissä myös video Leader Pirkanmaan Youtube-kanavalla. Pirkanmaalla kuluvalla ohjelmakaudella on tehty talkoita 178 180 tuntia ja niiden laskennallinen arvo on 3 741 774 euroa. Leader-ryhmien rahoittamissa hankkeissa yksittäisen talkootunnin arvo on 15 euroa ja konetyötunti vastaa 45 euroa, ja keskimäärin joka viides talkootunti on konetyötä. Talkootyöllä katetaan hankkeiden yksityistä rahoitusosuutta.

Leader-toimintaan on käytetty maaseudun kehittämisohjelmassa vuosina 2014–2020 noin 300 miljoonaa euroa julkista rahoitusta, josta EU:n rahoitusosuus on 42 prosenttia, valtion 38 prosenttia ja kuntien 20 prosenttia. Suomessa on yhteensä 54 Leader-ryhmää, jotka rahoittavat maaseutua kehittäviä hankkeita. Maaseudun kehittämisellä tarkoitetaan paikallisten yritysten, yhdistysten ja asukkaiden toiminnan rahoittamista, aktivoimista, neuvomista, verkostoimista ja kouluttamista.

Kesäteatterin katsomo Veneskoskella

Leader tuo kunnille merkittävästi elinvoimaa kustannustehokkaasti, sillä paikalliset suunnittelevat ja tekevät itse hankkeita. Lisäksi hankkeissa tehdyt investoinnit olisivat kuntien toteuttamana merkittävästi arvokkaampia. Kankaanpään Veneskosken kesäteatterin upea katsomo on tämän ohjelmakauden suurimpia alueellamme toteutettua yleishyödyllisiä investointeja, joissa paikallisten ihmisten tekemä talkootyö nousee myös valtavaan rooliin. Satakunnassa kuluvalla ohjelmakaudella tehtiin talkoita 293 328 tuntia ja niiden laskennallinen arvo oli 6 159 895 euroa.  Leader-ryhmien paikallisista ihmisistä koostuva hallitus päättää, mitä hankkeita rahoitetaan. Kuvassa hallituksemme jäseniä ja toimihenkilöitä tutustumassa Veneskosken ”Raakkuun” (katsomon muoto muistuttaa jokihelmisimpukkaa) kesällä 2020. Lue lisää hankkeen alkuvaiheista artikkeleistamme ja käynnistämme hankkeen loppuvaiheessa.

– Leader-rahoituksella on selvää vipuvaikutusta aluetalouteen. Kun talkoillaan, voimaantuvat ihmiset ja yhteisöt. Siinä sivussa saadaan kylätalot kuntoon, rakennetaan uusia liikuntapaikkoja ja retkikohteita sekä kunnostetaan maisemia, toteaa Leader-työn kehittämispäällikkö Heli Walls Suomen Kylät ry:stä.

Katsomossa ihmisiä seuraa pesäpallopeliä

Hankkeet tuovat paikalliskehittämiseen alhaalta ylöspäin ajattelua, kun kuntalainen voi itse vaikuttaa omaan asumisympäristöön. Tällainen esimerkki on mm. Ikaalisiin rakentunut Tarmon katsomo. Katso myös video Leader Pirkanmaan Youtube -tililtä.

Kaksi kaivinkonetta työssä

Ahkera talkoilu tuo mukanaan myös onnellisempia ihmisiä. Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että vapaaehtoistoimintaan ja hyväntekeväisyyteen osallistuminen ovat yhteydessä osallistujan onnellisuuteen. Esimerkiksi saksalaisessa tutkimuksessa on huomattu, että viikoittain vapaaehtoistyötä tekevät henkilöt ovat kokonaisuudessaan tyytyväisempiä elämäänsä kuin henkilöt, jotka eivät tee lainkaan vapaaehtoistyötä (Meier & Stutzer 2008). Kuvassa rakennetaan maastoliikuntareittiä Kankaanpään Honkajoella kesällä 2018. Reitillä hiihdetään talvella, kävellään ja pyöräillään kesällä. Myös Frisbeegolf -korit ovat reitin varrella ja se mahdollistaa päiväkodin ja vanhainkodin asukkaiden ulkoiluun suoraan pihamaan jatkeena.

Parhaillaan maaseutuohjelman rahoituksissa on käynnissä siirtymäkausi, joka päättyy vuoden lopussa. Kaikki rahat on alueellamme jo korvamerkitty, joten tänä vuonna rahoitusta on mahdollista saada vain siinä tapauksessa, että joku jo puolletuista hankkeista peruuntuu. Maaseudun uusi rahoituskausi alkaa vuoden 2023 alussa, jolloin Leader-ryhmät rahoittavat jälleen uusia hankkeita uusilla linjauksilla. Meidänkin strategia on hiomista vaille valmis. Seuraa siis viestintäämme kesän jälkeen niin tiedät mitä tapahtuu!