Lue esimerkit Leader-tukea hyödyntäneistä yrittäjistä

Satakunnan Leader-ryhmät ovat rahoittaneet yli kolmesataa pienyritysten hanketta viimeisen viiden vuoden aikana. Leader-yritystuilla voidaan antaa alkuvauhtia uusille tai alaa vaihtaville yrittäjille, avustaa vanhoja yrityksiä kasvamaan ja monipuolistamaan liiketoimintaansa tai rahoittaa uudenlaisia yhteistyökuvioita kehittäviä yritysryhmiä. Lue esimerkkitarinat, miten neljä yrittäjää Pohjois-Satakunnasta on hyödyntänyt Leader-tukea liiketoimintansa kehittämisessä.

 

Puusepänliike Jarette

Jarette Oyn Jarkko Tervalahti

 

Jarkko Tervalahti pyörittää Jämijärvellä kotipaikassaan isänsä 90-luvun alussa perustamaa puusepänliikettä. Omistajan vaihdos tehtiin vuonna 2018. Pääasiallisesti tilaustöitä valmistavan yrityksen päätuotteita ovat pinnoitetut listat, joita menee paljon esimerkiksi keittiöihin. Jarette valmistaa tilauksesta myös kaapistoja.

 

– Suurimmat asiakkaamme ovat kalustefirmoja. Toimitamme tuotteita ympäri Suomen, Jarkko Tervalahti kertoo.

 

Uusi yrittäjä halusi kuitenkin laajentaa tuotevalikoimaansa ja hankki Leader Pohjois-Satakunnan tuella laserleikkurin, jolla voidaan työstää monenlaisia ohuita ja pehmeitä materiaaleja kuten vaneria, kangasta ja akryyliä. Polttavalla leikkurilla pystyy tekemään myös lasiin koristekuvioita. Yritys hankki Leader-tuella myös muita koneita ja paransi tuotantotiloja.

 

– Leader-hankkeen myötä olen voinut suunnitella paljon uudenlaisia pienempiä tuotteita myyntiin. Olen tehnyt nyt esimerkiksi paljon vanerikoruja, Tervalahti kertoo.

 

Yrityksen myymälästä löytyy myös muita miehen innovaatioita kuten sukkapuikon mittareita ja patavahteja. Pientuotteiden valmistus on avasi yritykselle myös mahdollisuuden avata verkkokaupan.

 

Emron Oy

Emronin Eija Kolehmainen kertoo vieraille yrityksestä.

 

Muun muassa yritysneuvojana aiemmin työskennellyt Eija Kolehmainen hyppäsi kaksi ja puoli vuotta sitten itse yrittäjyyden kelkkaan ja osti kankaanpääläisen Emron Oy:n. Yritys valmistaa brodeerattuja ja painettuja tekstiilejä, työvaatteita sekä erilaisia mainos- ja liikelahjoja.

 

– Heitin puolivitsillä vanhalle yrittäjälle, että milloinkas myyt tämän minulle, mutta tässä sitä nyt sitten ollaan, Kolehmainen nauraa.

 

Korona aiheutti yritykselle hallaa, sillä keväällä tuotannossa ei ole ollut lainkaan esimerkiksi isojen tapahtumien nimikkotuotteita. Nyt liikevaihto on onneksi piristynyt. Emron työllistää useamman henkilön.

 

Koko Suomen laajuisesti tilauksia toimittava yritys sai Leader Pohjois-Satakunnalta tukea modernien koneiden ja ohjelmistojen hankintaan, jotta tuotanto saatiin paremmin vastaamaan asiakkaiden toiveita ja kysyntää.

 

– Vanha yrittäjä teki vain brodeerauksia, mutta nyt pystymme myös painamaan erilaisia kuvia esimerkiksi paitoihin tai takkeihin. Meillä on nyt tulostava leikkuri, jolla voidaan tehdä suosittuja glitter-painatuksia, yrittäjä kertoo.

 

Hienopuuseppä PuuAkka

Katjo Rämö verstaallaan

 

Hienopuuseppä Katja Rämö ryhtyi puoli vuotta sitten yrittäjäksi. Aiemmin Korpelan lihanjalostustehtaalla työskennellyt Rämö valmistaa nyt erilaisia puutöitä mittatilauksena. Yritys toimii Kankaanpään Lorvikylässä.

 

– Tässä samassa paikassa on toiminut puusepänverstas jo 50 vuotta. Otin nopeasti yhteyttä, kun huomasin, että vanha verstas oli lopettamassa. Kaikki on ollut nyt uuden opettelua, mutta hyvin tämä on lähtenyt sujumaan, PuuAkkana tunnettu Katja Rämö kertoo.

 

Kylän nimityksestä huolimatta puusepällä ei ole ollut aikaa lorvia, sillä tilauskirjat ovat olleet täynnä useammalle kuulle ja kysyntää on. Suurin osa verstaan koneista vanhoja. PuuAkka sai Leader Pohjois-Satakunnalta Startti-Leader rahaa koneiden ja laitteiden hankintaan.

 

– Tykkään tällaisesta tonttuverstasmaisesta. Aina ei tarvitse olla isoa. Tykkään tehdä joustavasti. Minulla on kolme lasta ja nyt pystyn menemään kotiin silloin, kun he tarvitsevat minua, työtä pelkäämätön yrittäjä kertoo.

 

PuuAkka valmistaa myös pienempiä tuotteita myyntiin aina, kun ehtii. Kankaanpään verstaalla on valmiina tuotteina esimerkiksi leikkuulautoja ja paistolastoja.

 

– Olen nyt saanut myös muualle prosenttimyyntiin joitain tuotteita. Pääasiallinen liiketoiminta on kuitenkin vielä tilaustöissä. Suurin osa asiakkaistani tulee somen kautta. Joku on esimerkiksi nähnyt Instagramissa kuvan työstäni ja haluaa samantyylisen.

 

PuuAkka-nimityksen yrittäjä keksi kouluttautuessaan viime vuosina rakennusmaalariksi Sataedussa.

 

– Piti keksiä koulutehtävää varten yritykselle nimi ja vitsillä heitin PuuAkka. Se jäi elämään ja koulussa minut alettiin jo tuntea sillä nimellä.

 

VaraosaHinttu Oy

Tuomo Hinttu nojaa romuautoon

Auto- ja varaosamyynti T. Hinttu Jämijärvellä on malliesimerkki nykyaikaisesta autopurkamosta. Purkaamon piha ja tilat ovat siististi järjestetty. Purkuosat löytyvät niille osoitetuilta hyllyiltä. Yritys kuuluu valtakunnalliseen autopurkaamot.com -palveluun, josta kuka tahansa voi etsiä ja ostaa netin kautta varaosia autoonsa.

 

– Suurin osa osista myydään nykyään netin kautta. Meillä on oikeastaan yhden työntekijän tehtävä pelkästään pakata ja lähettää osia. Olemme muutenkin tosi verkottuneita, yrittäjä Tuomo Hinttu kertoo.

 

Yritys työllistää yhdeksän henkeä, joista kolme on pääasiallisesti myymälässä. Varaosa- ja purkutoiminnan lisäksi yrityksellä on myös korjaustoimintaa. Yritys sai Leader Pohjois-Satakunnalta tukea hallin uudistamiseen.