Matkalla kylämatkailun edelläkävijäksi

Osallistuin tänään Outdoor Leader -hankkeen järjestämään kylämatkailun webinaariin ”Retki kylään tekee hyvää”, jonka innoittamana päätin kirjoittaa ajatuksiani meidän alueen kylämatkailun mahdollisuuksista. Koska aihe on hirvittämän laaja ja katsantokantoja paljon, keskityn pieniin askeliin. Miten voitaisiin lähteä mukaan? Mitä upeaa jo meilläpäin tehdään? Tosiaankin meilläpäin, sillä matkailu ei tunne kuntarajoja. Webinaarissa oli todella hyviä puhujia ja siitä on löydettävissä kahden viikon ajan myös tallenne haloomaaseutu.fi verkkosivustolta. Suosittelen katsomaan!

Miksi kylämatkailu?

Olemme Leader Pohjois-Satakunnassa valmistelemassa parhaillaan uutta strategiaa rahoituskaudelle 2023-2027. Osallistavassa strategian valmistelun matkailun teemaryhmässä esiin nousi, kuinka alueemme sijaitsee Suomen neljän kansainvälisen matkailun kehittämisen painopisteen (Helsinki, Saaristo-Suomi, Järvi-Suomi ja Lappi) ulkopuolella. Työryhmässä heti perään kyllä todettiin, ettei surkutella asiaa sen enempää vaan keksitään oma lumovoimamme. Mitä jos me oltaisiin tulevaisuudessa Visit Village, kylämatkailun houkuttelevimpia kohteita? Visit Finland on kuitenkin todennut, että luonto itsessään on tärkein Suomen matkailun tekijä. Ja siitä meillä on tarjolla tai valjastettavissa paljon hienoja esimerkkialueita!

Webinaarissa esiteltiin isoja ja monivuotisia hankkeita, joissa on rakennettua kokonaisia satojen kilometrien pituisia matkailuteitä perustuen alueen historialliseen perintöön. Meidän alueelta vastaavaa matkailun kehitystyötä on Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin saaminen yhdeksän kunnan ja kolmena maakunnan yhteistyössä. Toinen esimerkki voisi olla kv-koordinaattorimme Kristan usein mainitsema Nordkapp-matkailutie (löydät idean strategiatyönne Viima-alustalta), mutta nämä vaativat isot hartiat toteutuakseen. Mutta miten pienillä jutuilla voisimme jo aloittaa ja olla tukemassa tällaisia isoja hankkeita sekä alueella toimivia matkailuyrittäjiä?

Pieniä tekoja, suuria vaikutuksia

Kylämatkailu ei ole massamatkailua, joten myös korona-aika on tuonut sille lisää arvostusta. Kylämatkailulla on potentiaali kehittyä tuotteistamisen kautta myös ryhmämatkakohteeksi, mutta paljolti se nojaa pienien porukoiden ja perheiden matkustamiseen. Kylämatkailulta haetaan paljon samoja asioita kuin matkailulta yleensäkin. Irtiottoa arjesta, uusia elämyksiä ja vapaa-ajan rentoutta. Kuitenkin ne ketkä suosivat kylämatkailu painottavat autenttisuutta, paikallisten kohtaamista, omaleimaisuutta sekä sen esittelyä aidolla ylpeydellä ja innolla, kulttuuriperintöä, luontokohteita ja ruokaa. Pyöräilymatkailu on nousussa oleva kylämatkailun muoto ja johon panostetaan myös meidän alueella.

Ikaalisten, Parkanon, Kihniön, Jämijärven ja Hämeenkyrön alueella on toteutettu Saskyn toimesta Kolmostietä kylille -hanketta, jonka yhtenä toimenpiteenä valmistui Kyrösjärven maisemissa kiertävä Kyrö -reitti (muut reitit näet täältä ja vinkkejä pyöräretkille voit lukea aiemmasta blogistamme) Viime kesänä reitille saatiin kartat ja mobiiliopasteet, tänä kesänä myös merkinnät maastoon. Reitti varmasti tuo kävijöitä alueella. Miten heidän hyvää kokemustaan reitin käyttämisestä voitaisiin vahvistaa?

ITE-taide on yksi helppo kokeilu ensi askeleeksi. Maalla kun asutaan, ulkovarastot ja vintit ovat keränneet sisäänsä aarteita, joista mielikuvituksella voi loihtia vaikka tervehtijän portin pieleensä. Kylätaloille on rahoitettu Leaderistäkin monia kunnostuksia ja parannuksia. Mitä jos lyötäisiin kalenteriin jo nyt alkusyksyyn ruisleivänleivontakurssi ja toinen kakoista? Meillä toimii kylällä mehuasema, mitä jos järjestettäisiin mehukarnevaalit kauden päätteeksi? Metsästysseuralla on elintarviketiloiksi soveltuva kokoontumispaikka ja kalastajilta saa vähempiarvoista kalaa. Jos siellä järjestäisi kalamassan hyödyntämiskurssin? Ajankohtainen aihe ja ekotekokin! Uimarannalla on meillä jo laavu ja käyttöohjeet kunnossa. Jos lisättäisiin kylttejä ja ilmoituksia, että kulkijakin osaa sinne poiketa? Kesäteatteri on jo liian iso ponnistus meille, mutta jos sellaisen mysteeri-illallisen järjestäisi? Metsästysseuran miehet voisia tulla tekemään rosvopaistia siihen kylätalon pihaan paikallisesta riistasta. Naapurilla on vanhassa aitassa hieno kokoelma kahvipurkkeja, voisikohan jonkin teeman tiimoilta poiketa niitä katsomaan?

ITE taidetta morjestava pyöräilijä
KUVA: ITE taidetta kesällä 2021 Ikaalisissa pyöräreitillä Raivalan tienvarressa.

Nämä pienet esimerkit perustuivat kirjoittajan kiinnostuksen kohteisiin, mutta toivottavasti herättelevät ideoimaan omia. Muistutan tässä, että mikäli työhön lähtee yhdistys tai nuorten ryhmä, on heillä mahdollisuus myös hankkeistaa projektinsa kauttamme ja saada rahoitusta toteutukseen mm. teemahankkeiden tai Nuoriso-Leaderin kautta. Kuitenkin tiedämme, että pop up osallistuminen on yhä kasvava vapaaehtoisuuden muoto ja kylämatkailua tukevissa toimenpiteissä on paljon sellaista, mitä voi itse yksinkin tehdä kaikkien yhteiseksi iloksi melko pienellä rahalla. Vaatii vain aikaa ja innostusta. Eli jos joku nyt kysyy kylätalosi keittiötä kokkausiltaan, älä heti pyydä häntä kyläyhdistyksen hallitukseen. 🙂

Panosta suunnitteluun

Oli idea mikä tahansa ei siihen kuitenkaan kannata lähteä ilman hyvää suunnitelmaa vasemmalla kädellä tehden. Laatua tarvitaan ja jatkuvuutta. Yhden kerran kokeiluun ei kannata myöskään lopettaa vaan ottaa siitä parhaat opit käyttöön ja kehittää edelleen. Muun muassa ITE-taideteokset ovat ainakin usein sellaisia, että ne vuosi vuodelta kasvavat näyttävimmäksi.

Ideat tuppaavat syntymään usein meille markkinoinnin kannalta liian myöhään. Nyt tietenkin korona on vielä hankaloittanut asiaa. Hyvästä jutusta voi ja pitääkin ihan hyvin mainostaa jo kuukausia ennen. Meidän tulisi pitää meteliä muutenkin enemmän kaikesta hyvästä, mitä kotiseudullamme tapahtuu. Sitä kyllä meinaan tapahtuu!

Ellei keskuudessamme olisi nyt koronaa, laittaisin jo nyt  Doerz -palveluun tuotteen ”Tutustu Jämijärveläisiin” päivämäärälle 11.6. Silloin meillä on tarkoitus järjestää Jämijärvellä Avoimet Pihat -tapahtuma osana valtakunnallista Avoimet Kylät päivää. Tapahtuma järjestetään kolmannen kerran ja siihen voi kuka tahansa lähteä mukaan pitämällä vaikka pop up kahvilaa, pihakirppistä, työpajaa, konserttia yms. Kohteet merkitään karttaan. Nyt tähän uutena lisänä olisi mahdollista varata oma opas, jonka kanssa kiertää haluamillaan pisteillä. Oiva juttu toivottaa uusia asukkaita tervetulleiksi, tutustuttaa kesäasukkaita paikallisiin tai saada matkailijalle paikalliset tarinat jaettua. Doerzissa myytäviä tuotteita kannattaa myös itse selailla inspiraatiota etsiessä.

Kolme ihmistä askartelupajassa vanhassa hirsitalossa

KUVA: Euroopassa kylä nimitystä käytetään monesti jo kokonaisesta kunnasta. Tämä ajattelu pelastaa jo monta talkoolaisten vähyydestä kärsivää yhdistystä. Yhdistetään voimat, tehdään yhdessä sellaisia pieniä tekoja, jotka kimpassa luovat suuria vaikutuksia. Yksi upea esimerkki tästä on viime kesänä muutaman aktiivisen ideasta lähtenyt Rahkolan kesä. Rahkolan kartanon tunnelmallisessa miljöössä Ikaalisissa järjestettiin monen toimijan yhteistyöllä tapahtumakokonaisuuksien sarja. Oli luentoja, konsertteja, kahvilaa, oapstukisa, taidenäyttelyitä, liikuntaa, lasten tuokioita yms. Mekin olimme järjestämässä joulukoristeaskartelupajaa keskellä kesää. Vuosittain osallistumme Euroopan maiden kanssa joulukoristevaihtoon, jossa lähetämme koristeen ja joulukirjeen oman maamme perinteistä mm. osallistuville Euroopan kouluille.

Kiinnostaisiko sinua lähteä pohtimaan yhdessä lisää?

Olen tässä kirjoitellut lähinnä matkailijan hyvästä kokemuksesta ja siitä, mitä hän saa tullessaan meille. Yhtä tärkeässä tai ehkä vielä tärkeämmässä osassa on se, mitä me alueen asukkaat ja toimijat saamme tästä. Leader-työssä olen usein saanut todeta, että ne ideat, mitkä syntyvät aidosti alueen asukkaiden innostukset ovat niitä mitkä onnistuvat ja kantavat pitkään vielä hankeen jälkeenkin. Tehdään sekin kylämatkailun osalta mitä jaksetaan, mistä me itse pidetään ja mistä voidaan olla ylpeitä. Valitaan ne toimenpiteet ja ideat, mitkä ovat meidän näköisiä ja kokoisia.

Seuraavalle ohjelmakaudelle on suunnitteilla kansainvälinen kylämatkailun kehittämishanke. Tässä toimenpiteinä on erilaisia koulutuksia, työpajoja, kyläsuunnitelmien tekoa, paikallistarinoiden keruuta, omalaatuisten helmien etsintää sekä opintomatkoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Jos sinua kiinnostaa oma kotiseutusi kehittäminen kylämatkailun näkökulmasta ota Leenaan yhteyttä. Tiedetään sitten viestiä sinulle suoraan, kun päästää vuonna 2023 vauhtiin. Sitä ennen otetaan oppia tämän päivän webinaarin kaltaisista tilaisuuksista. Niistä pyrimme aina myös vinkkaamaan!

Kylämatkailun kesää 2022 jo innokkaana odottaen,
hankeneuvoja Leena

Kylätalo Nousula Ikaalisten kovelahti ulkoa kuvattuna

Ikaalisten Kovelahden kylässä toimiva Nousulan kylätalo on kunnostettu Leader-tuella ja talkootyöllä. Viimeksi kunnostettiin mm. keittiötiloja loppuvuodesta 2019 ja samalla aloitettiin erilaiset ruokakurssit. Korona laittoi hyvin alkaneen toiminnan tauolle. Toivottavasti kohta päästään jatkamaan, sillä perinneleivän kakon leivontaa ainakin oli kovasti väkeä tulossa oppimaan!

#YlpeydelläKylästä #PohjoisSatakunta #Kankaanpää #Karvia #Jämijärvi #Pomarkku #Siikainen #Merikarvia #LuoteisPirkanmaa #Ikaalinen #Parkano #Kihniö #Kylämatkailu #ElävätKylät #Yhteistyö