Nuoriso-Leader tuki on tarkoitettu nuorten omille ideoille

Haluaisitko järjestää koronaturvallisen mopomiittingin kevätauringossa kotiseudullasi? Vai kaipaako yhteinen harrastoimintanne uusia välineitä tai tarvikkeita? Jäitkö ilman kesätöitä? Voisinko perustaa kavereiden kanssa yhteisen kesäyrityksen? Näihin ja jo moniin muihin alueemme nuoria askarruttaneisiin kysymyksiin yhtenä jelppinä on ollut Leader Pohjois-Satakunnan Nuoriso-Leader tuki. Projekteja on toteutettu alueellamme 50 kappaletta vuosien 2016-2020 välillä. Rahaa on vielä jaossa!

Mikä on nuoriso-Leader?

Lyhyesti Nuoriso-Leader on rahaa nuorten omille ideoille. Tukea voi hakea vähintään kolmen henkilön ryhmät ikäluokasta 10-25 vuotta. Projektia kohden myönnetään maksimissaan 800 euroa ja tuki voi olla 100 % esitetyistä kustannuksista. Tukea haetaan nettisivujemme kautta löytyvällä lomakkeella. Myös raportointi tapahtuu nettisivujen kautta. Hakijalla on oltava toimiva sähköpostiosoite ja projektilla vastuuaikuinen, mikäli ryhmä koostuu alle 18 -vuotiaista.

Halloween hahmoja asuineen
Halloween bileiden järjestäjiä yhteiskuvassa vielä ennen karmivaa karnevaalia.

Mitä Nuoriso-Leader tuella voi tehdä?

Nuoriso-Leaderin kautta on toteutettu monta upeaa ideaa kotiseudun kehittämiseksi. On ollut Halloween -bileitä, nuorisoseminaaria, discoa, opintomatkoja, kerhotoimintaan tarvikkeita ja välineitä, harrastevälineitä, leirejä, kesäyrityksiä, esiintymisasuja, fiksattu uimapaikkaa tai tilattu vaikka räppäri landelle. Viimeisempänä toimena on alkamassa podcast nuorten ajatuksista maaseudulla. Innolla odotamme jaksoja jo kuultavaksi! Luonnos näytti jo niin kiinnostavalta!

neljä nuorta naista soittaa viulua
Parkanolaisten neljän nuoren viulistin ryhmä Four-Leaf Clover käytti Nuoriso-Leader tukea viulumikkien hankintaan ja järjesti konserttikiertueen tämän jälkeen alueella.

Miten nuori voi muuten osallistua kotiseutunsa kehittämiseen?

Nuoriso-Leaderin lisäksi monella Leader-ryhmällä on nuorillekin suunnattua omaa toimintaa, johon koko tahansa pääsee halutessaan osallistumaan. Meillä on mm. lukion kanssa järjestetty hankeretkiä, toimistollamme on ollut TET-harjoittelijoita ja kansainvälisiä Erasmus-harjoittelijoita sekä LINC -seminaarissa Viron Pärnussa oli mukana alueemme nuoria. Nopeasti normaalista hankekirjosta laskien tällä ohjelmakaudella tuetuista hankkeista 39:ssä on toimenpiteiden painopisteiden yhtenä pääkohteena ollut nuoret eikä laskelmassa mukana ole yleisiä kokoontumispaikkojen tai liikuntapaikkojen kunnostuksia.

Kulkue, kolme henkilöä, heiluttaa kameralle
Mukana Viron LINC -seminaarin avajaiskulkueessa

Nyt kun teemme parhaillaan strategiaa ja suunnittelemme toimintamme suuntaviivoja tuleviksi vuosiksi, olemme myös pyrkineet kuulemaan nuorten ajatuksia kotiseudustaan sekä sen mahdollisuuksista ja haasteista. Nuorisovaltuustojen ja lukioiden kautta on jaettu kyselyä, joissa nuoria pyydettiin sijoittamaan miljoona euroa kotiseutunsa hyväksi. Ideat sai esittää vapaasti päätettävässä muodossa. Tehtävä on vielä avoinna 1.5.2021 ja löytyy kotisivuiltamme. Somekanavilla olemme jo jakaneet saatuja ideoita sekä osoittaneet niitä eteenpäin alueen toimijoille. Toivottuja pyöräilyreittejä on jo ainakin ensi kesäksi tulossa.

Nuoret maaseudulla

Valtakunnan mediaa ja eri kuntien tiedotusta seuratessa moni mainitsee nuoret tärkeänä painopisteenä elinvoimaisen maaseudun tulevaisuuden takaamiseksi. Vapaa-aikanani olen vetänyt kymmenen vuoden ajan kotiseutuyhdistyksen nuorisoteatteritoimintaa. Elämä maaseudulla on sielläkin usein ollut juttelumme aiheena. Mikä nuoren saa jäämään tai etenkin palaamaan takaisin maaseudulle? Tekemään megatrendin vastaisen ratkaisun. Valtavirtaan uinti, toisin tekeminen ei ole koskaan se helpoin ratkaisu.

Tottakai syitä on monia, mutta yksi suurimmista on kotiseuturakkaus. Nuori on kokenut onnistumisia ja hyvää elämää kotiseudullaan. Kokemusten ja muistojen sytyttämä kipinä jää kytemään ja tulee seurattua, mitä lapsuudenmaisemissa tapahtuu. Samoin sydämeen on jäänyt tunne, että aina on tervetullut takaisin.

Toimikaamme jatkossakin niin, että näitä kipinöitä jää kytemään maailmalle karkaavien nuortemme mieliin. Maailmalta mukaan tarttuu oivallisia oppeja ja kokemuksia, joista on hyötyä alueemme vetovoimaisuuden ja pitovoimaisuuden kasvattamiseksi. Toivotetaan kaikki tänne muuttavat/palaavat/vierailevat lämpimästi tervetulleiksi. Meille voi juurtua, vaikka pieninä pistokkaina!

Hankeneuvoja Leena