Satakuntalaiset geokätköilyharrastajat järjestivät MEGA-luokan tapahtuman talkoilla ja Leader-tuella

Eurajoella Vuojoen kartanon puutarha ympäröivine alueineen täyttyi lokakuun alussa maskikasvoisista kännykän ruutuja tuijottavista kulkijoista. Ulkopuolisen silmin näky voisi viestiä tylsistyneestä yleisöstä, mutta geokätköilytapahtumassa asia oli aivan päinvastoin. Kartanon piha-alueelle ripotellut ohjelmapisteet ja tapahtuman aikaiset väliaikaiskätköt keräsivät innostuneita harrastajia päivän aikana paikalle jopa tuhat.

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää, jossa haetaan toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköilytapahtumassa geokätköilijät kokoontuvat yhteen vaihtamaan kokemuksia ja hakemaan harvinaisia vain tapahtuman ajan löydettävissä olevia erityyppisiä kätköjä. Osa tapahtuman geokätköistä oli virtuaalisessa muodossa ja toteutettu niin, että kosketuksia tulee mahdollisimman vähän. Katso videolta järjestäjien haastattelu.

Satakunnan Geokätköilijät ry:n organisoima tapahtuma sai erityiskiitosta yleisöltä korona-ajan turvallisuusjärjestelyistä. Mega SataWattia -niminen geokätköilytapahtuma oli tarkoitus järjestää jo kesällä, mutta pandemian puhkeaminen laittoi suunnitelmat uusiksi. Tapahtuma päätettiin siirtää syksyyn ja järjestää erikoisjärjestelyin. Laaja tapahtuma-alue sekä ohjelman jakaminen kahteen identtiseen osioon aamu- ja iltapäivälle takasivat, että suuri kävijämäärä ei pakkautunut yhteen.

– Kiva nähdä, että viesti maskeista on mennyt perille ja kaikki käyttävät niitä. Jaoimme kaikille osallistujille ilmoittautumispisteellä sponsoroiden lahjoittamia maskeja. Turvavälit näyttävät myös hyvin pysyvän, tapahtuman pääorganisoijiin kuuluva Janne Salonen sanoo.

rooliopas selostaa yleisölle

MEGA-etuliite tapahtuman nimessä tarkoittaa, että kyseessä on iso geokätköilytapahtuma. 100 puolestaan viittaa Satakuntaan ja watti tapahtumapaikkakuntaan Eurajokeen, joka on Suomen suurimpia sähköntuottajia. Koko tapahtuman teemana olikin sähkö. MEGA-tapahtumia on ollut vuosittain Suomessa yhdestä kolmeen. Tänä vuonna Satakunnan tapahtuma jää ainoaksi.

– Olin ollut pitkän aikaa kätköilemättä ja heitin kavereille, että mitä jos järjestetään MEGA-tapahtuma. Olen tässä mukana rakkaudesta kotiseutuun. Asun tässä tapahtumapaikan lähellä, Mr.Mankka nimellä kätköilevä Janne Salonen kertoo.

– Satakunnassa kätköily on ollut aktiivista ja näitä MEGA-tapahtumia on ollut vuosien mittaan ympäri Suomea. Ihmiset ovat nähneet vaivaa ja järjestäneet, niin ajattelimme, että nyt on meidän vuoro tehdä vastapalvelus, Satakunnan Geokätköilijöiden puheenjohtaja Petteri Koponen jatkaa.

Lokikirja-kyltti ja geokätköilijöitä

Geokätköily on nostanut suosiotaan korona-aikana

Normaalioloissa MEGA-tason tapahtumat keräävät myös runsaasti ulkomaisia harrastajia paikalle, mutta tänä vuonna osallistujia oli vain kotimaasta. Maailmassa on noin kuusi miljoonaa geokätköilyn harrastajaa. Suomessa aktiivisia harrastajia on 40–50 000 välillä.

– Satakunnassa geokätköilijöitä on viiden sadan ja tuhannen väliltä riippuen, kuinka aktiivisesti harrastavat lasketaan mukaan. Mutta korona-aikana harrastajamäärä on kasvanut huomattavasti, Petteri Koponen sanoo.

Koponen eli alias Copohontas on itse logannut kymmenen vuoden aikana peräti 20 000 kätköä.

Tapahtuma oli iso ponnistus yhdistykseltä ja alueen harrastajilta: järjestelyihin osallistui noin 70 talkoolaista. Satakunnan Geokätköilijät ry perustettiin vuoden 2019 lopulla, sen jälkeen, kun alueen aktiivit olivat ideoineet tapahtuman.

Yhdistys haki rahoitusta tapahtuman järjestämiseen Leader Ravakalta, jolla avautui alkuvuodesta teemahankehaku uusien tapahtumien luomiseen alueelle, ennen kuin koronasta oli vielä tietoa Suomessa. Ravakka myönsi yhdistykselle tukea Järjestetä Porukal -teemahankkeesta. Leader-tukea yhdistys sai 80 prosenttia 10 000 euron suuruisesta hankkeesta, ja isoin osa jäljelle jääneestä omarahoitusosuudesta saatiin kuitattua talkootyöllä. Yhdistys sai mukaan myös muita sponsoreita, esimerkiksi ydinvoimayhtiöt Posiva ja TVO kustansivat kaikille osallistujille kasvomaskit.

mega100wattia geokätkö

Geokätköilytapahtumat kiinnostavat pidempään harrastaneita, koska tapahtumien aikana on mahdollisuus löytää useita harvinaisia ja väliaikaisia kätköjä, joita ei muuten olisi tarjolla. Aloittelijoille tapahtuma antaa hyvän alkusysäyksen ja mahdollisuuden kysellä kokeneemmilta harrastajilta. Vuojoen tapahtumassa oli tavattavissa virallisia kätkötarkastajia sekä alan pioneereja, jotka ovat olleet harrastuksessa mukana alusta alkaen kahdenkymmenen vuoden ajan.

– Kartanon alueella on viisi pysyvää ja kymmenen väliaikaista kätköä. Olemme myös sijoitelleet tapahtuman ajaksi ympäri Satakuntaa väliaikaisia kätköjä, joten yhteensä niitä on yhteensä kolmekymmentä, ValPel97 eli Valtteri Peltonen Satakunnan geokätköilijöistä kertoo.

locationless geocache

Kätköt esittelevät yleensä jotakin maisemallisesti tai esimerkiksi historiallisesti kiinnostavaa paikkaa tai niissä voi olla tiettyä aihealuetta esittelevä teema.

– Geokätköilyssä hieonointa on mielestäni se, että tosi läheltä kotia saattaa löytyä sellaisia paikkoja, mistä ei ole ikinä ennen tiennyt, eikä niihin todennäköisesti olisi tullut mentyäkään, jos siellä ei olisi ollut geokätköä, Valtteri Peltonen sanoo.

Leader Ravakan Tilpehööri-teemahankkeen haku on avoinna marraskuun alkuun asti. Alueen yhdistykset voivat hakea pieniä investointisummia välineisiin, koneisiin, laitteisiin, kalustoon tai hankkeisiin, joissa tehdään rakentamista ja korjausta.