Sydänmaissa välitetään aidosti naapurista ja tehdään klapitkin yhteisellä koneella

Eurajoen Sydänmaata voi kutsua huoletta Suomen sydämellisimmäksi kyläksi. Kylän yhteisöllisyys näyttäytyy vahvana yhteisen tekemisen ja arvomaailman kautta. Vuoden 2019 satakuntalaiseksi kyläksi valitussa Sydänmaan kylässä huomioidaan niin uudet kuin vanhatkin asukkaat.

Kylän eloisuuden takana on aktiivinen kyläyhdistys. Sydänmaan pienviljelijä- ja kyläyhdistys syntyi vuonna 2015, kun kaksi kylällä aiemmin toiminutta yhdistystä yhdisti voimansa. Yhdistystoiminta ja yhdessä tekemisen henki ovat vahvassa Sydänmaan maaperässä, sillä pienviljelijäyhdistyksen historia alkaa jo 90 vuoden takaa, ja kylätoimikuntakin sai alkunsa miltei 40 vuotta sitten. Yhdistyksen merkityksestä ja kyläläisten tavasta toimia kertoo myös se, että pienen kylän yhdistyksessä on melkein kolmesataa jäsentä.

Koko ikänsä Sydänmaissa asunut Heikki Nikula tuntee kylän historian kuin omat taskunsa. Hän on ollut myös aktiivisesti mukana yhdistystoiminnassa niin kauan kuin muistaa. Hän seurasi isänsä jalanjäljissä Sydänmaan pienviljelijäyhdistykseen.

– Tuo keltainen talo oli ennen kauppa ja tuolla oli pyöräkorjaamo… Kylällä ei juurikaan ole tyhjiä taloja. Meillä on paljon paluumuuttajia, tänne tullaan aina takaisin, Heikki Nikula kehuu ja luettelee läheisten talojen entisiä ja nykyisiä omistajia.

Tuoreempi vahvistus kylätoiminnassa on Rauman Lapista kotoisin oleva Sini Sundholm, joka on asunut Sydänmaissa reilun vuosikymmenen.

– Sydänmaa valikoitui perheemme kotipaikaksi, kun 12 vuotta sitten aloimme mieheni kanssa etsiä asuntoa. Kun ajoimme ensimmäisen kerran nykyisen talomme pihaan, minusta tuntui heti kuin olisin tullut kotiin. Tärkeä kriteeri asuinpaikan valinnassa oli, että lähellä on kyläkoulu, kahden lapsen äiti sanoo.

Eurajoella on vielä seitsemän alakoulua. Sydänmaan koulu on Eurajoen uusin koulurakennus, se on rakennettu 2018. Samalla paikalla on toiminut kyläkoulu kuitenkin jo pitkälti yli sata vuotta. Pienviljelijä- ja kyläyhdistyksen alla toimii Sydänmaan koulun vanhempaintoimikunta, joka teki kovasti töitä oman koulun säilymisen eteen.

– Tulin enemmän mukaan yhdistystoimintaan, kun koulun kohtaloa alettiin miettiä. Esikoisemme käy nyt koulua ja kyllä sen huomaa lapsesta, että hänen on hyvä mennä kouluun, Sini Sundholm sanoo.

Yhteinen vappujuhla jäi väliin ensimmäistä kertaa sodan jälkeen

Kyläläiset pyrkivät normaalioloissa viettämään paljon aikaa yhdessä erilaisten tapahtumien ja yhteisten puuhien merkeissä.

– Näemme paljon vuoden aikana. Pidämme esimerkiksi yhteisiä juhlia ja viime vuoden lopulla laitoimme vanhan pruuttahuoneen kuntoon, Sini Sundholm kertoo.

1800-luvulla rakennettu pruuttahuone eli palokaluston säilytysvarasto on kylän vanhimpia rakennuksia. Rakennus saatiin arvoiseensa kuntoon talkoilla. Rakennusmateriaalejakin saatiin lahjoituksena: kylästä löytyi vielä vanhalla Sydänmaan tiilitehtaalla tehtyjä tiiliä, joilla vanha katto korvattiin. Näin ulkomuoto säilyi alkuperäisen näköisenä.

Koronapandemia on valitettavasti laittanut stopin yhteisille kokoontumisille ennen näkemättömällä tavalla.

– Kylän yhteinen vappujuhla on yhdistyksen historian aikana jäänyt väliin vain kaksi kertaa aiemmin, sodan aikana ja nyt sitten, koko ikänsä kylällä asunut ja pitkään yhdistystoiminnassa mukana ollut Seppo Uusi-Uola toteaa.

Heikki Nikula ja Sini Sundholm Sydänmaan kyläyhdistyksestä

Yhteisöhenki on kuitenkin vahva poikkeustilassakin: koronan myötä yhdistys on alkanut tarjota naapuriapua kaikille tarvitseville. Ikäihmiset voivat pyytää esimerkiksi asioimaan puolestaan kaupassa.

Apua ja neuvoja arjen pulmissa on varmasti saanut kylältä aiemminkin, sillä yhdistyksen toiminta-ajatukseen kuuluu, että nykyiset ja uudet kyläläiset otetaan lämmöllä vastaan, esimerkiksi uudet asukkaat toivotetaan tervetulleeksi henkilökohtaisesti.

– Viemme yleensä jonkin ”sydämellisen” lahjan, jonka mukana on tervetulokirje. Viimeksi vein ämpärillisen sydäntä eli kasvin, jonka lehdet olivat sydämen muotoiset. Kirjeen mukana on yhdistyksen yhteystiedot sekä jokaiselle nimetyn ”yhteyshenkilön” tiedot. Näin uudet asukkaat saavat heti jonkun, jolta kysyä vinkkejä esimerkiksi hyvistä lenkkireiteistä tai keneltä kysyä vaikka hinausapua, jos auto luisuu ojaan talvella, yhdistyksen hallitukseen kuuluva Sini kertoo.

Klapikone hankittiin koko kylän käyttöön

Kylän yhteisöllisiin tapoihin on kuulunut vuosikausia myös varsin ekologinen tapa lainata työkoneita muille tarvitseville. Viime kesänä Sydänmaan pienviljelijä- ja kyläyhdistys hankki klapikoneen kaikkien kyläläisten yhteiseen käyttöön. Myös muut lähialueen asukkaat voivat kysyä mahdollisuutta saada konetta käyttöön. Leader Ravakka myönsi yhdistykselle koneen hankintaan kokonaissummasta puolet Leader-tukea ja osa rahoitettiin Vuoden kylä -kilpailun palkintorahoilla.

– Koneen ominaisuuksia pohdittiin paljon ennen hankintaa. Kaikilla ei ole enää traktoria, joten tämä toimii myös sähköllä. Plussaa on myös, että kone voitiin hankkia läheltä Laitilasta. Seppo on meidän kalustovastaava. Hän huoltaa koneen ja tietää aina, missä se on ja tuo sen tarvittaessa kotipihaan asti, Sini sanoo.

Yksi Vuoden kylä -kilpailun tuomariston vakuuttaneista asioista oli Sydänmaan vahva kylän brändäys ja viestintä. Lue lisää kilpailusta ja perusteluista SataKylien sivuilta. Myös klapikoneen kohdalla kyläläiset päättivät panostaa viestintään ja useampi heittäytyi itselleen vieraaseen videoiden maailmaan. Nyt yhdistyksen YouTube-kanavalta löytyvät hyvät ja selkeät ohjevideot klapikoneen käyttöön.

Vuoden 2020 Satakuntalaiseksi kyläksi valittiin Kankaanpään Veneskoski. Valtikanvaihto tapahtuu elokuun lopulla.

Yhdistyksen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu ainakin Turajärven rannalla olevan vuokramökin kunnostus. Haaveissa olisi myös kesätapahtuman esimerkiksi tanssien järjestäminen ensi vuonna.