223 miljoonaa euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen – MMM hyväksyi Leader-ryhmät kaudelle 2023–2027

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Erinomainen summa alueellemme

Leader Pohjois-Satakunnan osuus potista on yhteensä 5,17 miljoonaa euroa. Summa koostuu EU:n, valtion ja alueemme kuntien antamasta panostuksesta. Potista 4,15 miljoonaa euroa on myönnettävissä yritysten ja yhteisöjen erilaisiin investointi- ja kehittämishankkeisiin. Julkisen rahan lisäksi tarvitaan arviolta vähintään 2 miljoonaa euroa yksityistä rahaa, jotta ohjelma voi  toteutua kokonaisuudessaan. Yksityistä rahaa tulee osin myös hankkeissa toteutettavasta talkootyöstä. Leader Pohjois-Satakunnan toimialue on Luoteis-Pirkanmaalla Ikaalisissa, Kihniöllä ja Parkanossa sekä Satakunnan puolella Jämijärvellä, Kankaanpäässä, Karviassa, Merikarvialla, Pomarkussa ja Siikaisissa.

Katsomossa ihmisiä seuraa pesäpallopeliä

Ikaalisten Tarmo toteutti viime ohjelmakaudella katsomon pesäpallokentälleen. Katsomo rakennettiin tulevaisuutta ajatellen ja siinä on valmiudet kattamiselle. Nyt katettu katsomo olisi ollut yhdistykselle vielä liian kallis investointi. Katsomoa rakennettiin osin myös talkootyönä.

Leader on alhaalta ylöspäin toimivaa kehittämistä, jossa paikalliset itse päättävät, mitä haluavat kehittää

Leader-toiminnalla eli yhteisölähtöisellä paikallisella kehittämisellä toteutetaan osaltaan Suomen CAP-suunnitelmaa. Paikallisilla toimilla parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta, kehitetään paikallisia palveluja ja elinkeinoja, tuetaan mikroyrityksiä ja yrittäjyyttä ja lisätään osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Leader-toiminta on ihmisten ja yhteisöjen aktivointia ja neuvontaa sekä rahoitusta ideoiden toteuttamiseksi. Leader-toiminnan rahoitus CAP-suunnitelmassa on 230 miljoonaa euroa, josta 43 prosenttia tulee EU:lta, 37 prosenttia valtiolta ja 20 prosenttia Leader-alueiden kunnilta. Seitsemän miljoonaa euroa jaetaan myöhemmin kauden aikana.

Lasten leikkipaikalla merirosvolaiva

Siikaisissa paikallinen MLL toteutti leikkipuistouudistuksen Leader -tuen avulla. Lapsille saatiin tuella hankittua hieno merirosvolaiva. Mukaan lähti myös paljon paikallisia yrityksiä ja yksityisiä lahjoittajia, joten samalla saatiin mm. keinut uusittua. Hanke on erinomainen esimerkki monen toimijan yhteistyöstä yhteisön hyvinvoinnin ja viihtyvyyden eteen.

Leader-ryhmät rahoittavat oman paikallisen kehittämisstrategiansa mukaisia kehittämishankkeita ja yritystukia. Meillä tulevan rahoituksen perusteena olevan ”Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu” -stategiamme, jonka löydät kotisivuiltamme. Kausi ei kuitenkaan ole vielä käynnissä vaan haut avautuvat arviolta keväällä 2023. Kauden 2023-2027 rahoitusta pääsee hakemaan, kun uutta kautta koskeva kansallinen lainsäädäntö ja toimeenpano työkaluineen valmistuvat. Haku on vain sähköinen tällä ohjelmakaudella. Seuraakin siis tiedotustamme, jotta olet kuulolla heti kun pääsemme vauhtiin!

Kaksi pyöräilijää katselee järvimaisemaan Jämijärven Mielahdessa

Yksi viime kauden upeista saavutuksista alueellamme oli Lauhanvuori-Hämeenkanags Geoparkin perustaminen ja siihen liittyvät lukuisat kehittämishankkeet. Geopark ulottuu kolmen maakunnan (Etelä-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Satakunta) ja yhdeksän kunnan alueelle. Geoparkeilta edellytetään korkeatasoista aktiivisuutta erityisesti matkailun, ympäristökasvatuksen, paikallistalouden, kestävän kehityksen ja kansainvälisenkin verkostoitumisen edistämisessä. Tärkeää on, että Geoparkia kehitetään yhteistyössä kuntien, yritysten, yhdistysten, organisaatioiden ja paikallisten ihmisten kanssa. Meillä on panostettu viime aikoina mm. pyörämatkailun kehittämiseen. Geopark parkittiin myös Satakunnan Leader -ryhmien järjestämässä ”Voimakasta Leader toimintaa 25-vuotta” -kilpailussa ”Vetovoima” -kategoriassa. Katso lisätiedote muista palkituista kotisivuiltamme.

Mitä Leader- ryhmät ovat?

Leader-ryhmät ovat maaseudun kehittämisyhdistyksiä, joissa ovat mukana alueen asukkaat ja aluetta kehittävät yhteisöt, kuten järjestöjä, yrityksiä ja alueen kunnat. Leader-ryhmiä on kaikilla Suomen maaseutualueilla. Leader-rahoituksen piirissä on yhteensä runsaat 2,5 miljoonaa maaseutuasukasta. Liittymällä yhdistyksemme jäseneksi pääset mukaan monipuoliseen toimintaamme ja kuulet rajattomista maaseudun mahdollisuuksista ensimmäisten joukossa! Jäseneksi voi liittyä kotisivuiltamme!